Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ligacupfakta
En efterlängtad final, mellan två lag som nästan aldrig möts i cupsammanhang

Det vankas final i Ligacupen idag. Manchester United ställs mot Newcastle United på Wembley. Så här på finalmorgonen ska vi titta på diverse fakta för de båda lagen i Ligacupen. Och lite allmänt om cupspel lagen emellan.

Uniteds väg till finalen

 • Uniteds väg till finalen började med en hemmaseger mot Aston Villa i omgång 3. Det blev en klurig match för United. Efter 0-0 i paus tog Villa ledningen tidigt i andra. United kvitterade omedelbart genom Anthony Martial men Villa återtog ledningen efter en timme. Igen skulle kvitteringen komma tämligen omgående, den här gången genom Marcus Rashford. Med tolv minuter kvar att spela satte Bruno Fernandes segermålet. Till slut blev det 4-2 efter ett mål på tilläggstid av Scott McTominay.
 • Därefter blev det en ren transportsträcka för United. Burnley var en enkel nöt att knäcka i åttondelsfinalen, då Christian Eriksen och Rashford gjorde målen i en 2-0-seger.
 • Ännu enklare blev det i kvartsfinalen då Charlton städades av med 3-0. Antony öppnade målskyttet och sedan fyllde Rashford på med två.
 • Nottingham i semifinalen var om möjligt ännu enklare. Efter 3-0 borta blev det totalt 5-0 efter en händelselös retur på Old Trafford. Rashford, Wout Weghorst, Fernandes, Martial och Fred gjorde Uniteds mål.

Newcastles väg till finalen

 • Newcastle började redan i omgång 2, där Tranmere Rovers bortabesegrades med 2-1.
 • I omgång 3 kunde varken Newcastle eller Crystal Palace göra mål på St James’ Park, så straffläggning följde. Där kostade Newcastle på sig att missa två av fem men Palace var ännu sämre och brände tre.
 • I åttondelsfinalen räckte ett självmål mitt i andra halvlek för att besegra Bournemouth på hemmaplan.
 • Även i kvartsfinalen fick Newcastle hemmaplansfördel, då mot Leicester. Återigen var det mållöst länge. Dan Burn och Joelinton skickade emellertid in bollen i nät i mitten av andra halvlek och Newcastle gick vidare.
 • Southampton började hemma i semifinalen. Som vanligt vägrade Newcastle spela före paus och det var mållöst efter 45 minuter. Mitt i andra halvlek satte Joelinton bollen i nät och det var stor fördel Newcastle. I hemmareturen chockade Newcastle motståndet genom att börja spela före paus och efter en halv halvlek hade Sean Longstaff stänkt in två mål. Southampton reducerade kort därefter men någon spänning blev det aldrig.

Ligacupfinaler

 • Manchester United spelar idag sin tionde final i Ligacupen. Bara Liverpool (13) har spelat fler.
 • Hittills har det blivit fem vinster och fyra förluster, för en vinstprocent på 56.
 • Newcastle har också stor finalerfarenhet. De har spelat så många som en (1) final. Bara 23 klubbar har spelat fler.
 • I Ligacupfinaler har Newcastle noll vinster och en förlust, för en vinstprocent på 0. Objektivt sett inte skitbra.
 • Sju av Uniteds finaler har avgjorts under ordinarie tid. United har en förlust i förlängning och en seger på straffar.
 • Samtliga Newcastles finaler har avgjorts under ordinarie tid.
 • United var länge bedrövliga i Ligacupfinaler. Efter fem finaler hade vi bara en enda vinst.
 • Nu har United en segersvit på fyra i Ligacupfinaler: 2006, 2009, 2010 och 2017.
 • Newcastle har just nu en förlustsvit på en i Ligacupfinaler: 1976.
Zlatan Ibrahimovic avslutade målskyttet i Manchester Uniteds senaste Ligacupfinal.

Wembley

 • United spelade fyra finaler på gamla Wembley (en seger, tre förluster) och två finaler på Millennium Stadium i Cardiff (en seger, en förlust). De tre senaste finalerna har United spelat på nya Wembley (tre segrar).
 • Newcastles enda final (förlust) spelades på gamla Wembley.
 • Dagens final blir Newcastles första riktiga match på nya Wembley. De har mycket riktigt spelat två matcher på nya arenan, men det var då Tottenham hyrde in sig där. Och ligamatcher mot Tottenham på Wembley är liksom inte Wembley på riktigt. Det är odiskutabel fakta.
 • Newcastle förlorade båda matcherna mot Tottenham på nya Wembley. Men det räknar vi alltså inte.
 • Newcastle spelade tio matcher på gamla Wembley (nej, vi räknar då fan inte Football League Centenary Tournament där matcherna var 40 minuter långa). De vann de fyra första och förlorade de sex sista.
 • Manchester United har spelat 19 matcher på nya Wembley (plus ett par mot Tottenham som inte räknas, en vinst och en förlust). Vi har tolv vinster och sju förluster, varav 3-2 i straffläggningar. Nu har vi dock förlorat de två senaste på nya Wembley, båda mot Chelsea i FA-cupen.
 • Vi spelade 33 matcher på gamla Wembley, med resultatraden 14-7-12. Av de sju oavgjorda vann vi två på straffläggning. Resterande fem slutade oavgjorda. I tre av fallen innebar det omspel och två gånger innebar det delad seger i Charity Shield.
 • United och Newcastle möttes två gånger på gamla Wembley. United vann med 4-0 i Charity Shield 1996 och även om siffrorna inte var lika stora i FA-cupfinalen 1999 (2-0) var det precis lika komfortabelt.

United i Ligacupen

 • En seger idag skulle bli Uniteds sjätte i Ligacupen. I så fall går United upp som ensamt tredje bäst i cupen, bakom Liverpool (9) och Manchester City (8). Just nu delar United tredjeplatsen med Aston Villa och Chelsea (som båda likt United har fem vinster och dessutom fyra finalförluster i cupen).
 • United deltar den här säsongen i Ligacupen för 56:e gången. Första gången var säsongen 1960/61, vilket också var första gången som cupen spelades. Därefter gjorde United ett uppehåll på fem säsonger. Efter comebacken 1966/67 gjorde United ett nytt uppehåll i två säsonger. Från och med säsongen 1969/70 har United deltagit i cupen samtliga säsonger.
 • Uniteds resultat i cupen fördelas enligt följande:
  • Vinnare: 5 (1992, 2006, 2009, 2010, 2017)
  • Finalförlust: 4
  • Semifinal: 7
  • Kvartsfinal: 6
  • Omgång 4: 10
  • Omgång 3: 15
  • Omgång 2: 8
  • Omgång 1: 0 (United har endast spelat omgång 1 i Ligacupen en gång, säsongen 1960/61, då vi slog ut Exeter City efter omspel)

Manchester Uniteds Ligacupvinster

Newcastle i Ligacupen

 • Newcastle har spelat Ligacupen samtliga säsonger som cupen har arrangerats. Därmed deltar de nu i cupen för 63:e gången.
 • Normalt sett går det inte bra för Newcastle i cupen. Deras bästa resultat är en finalförlust (1976). Därefter hade de, före denna säsong, inte tagit sig förbi kvartsfinalen.
 • Deras resultat i cupen fördelas så här:
  • Vinnare: 0
  • Finalförlust: 1 (1976)
  • Semifinal: 0
  • Kvartsfinal: 9 (senast 2021)
  • Omgång 4: 10
  • Omgång 3: 21
  • Omgång 2: 22
  • Omgång 1: 1
 • Helt värdelösa i cuper är de inte, Newcastle. De har faktiskt vunnit FA-cupen vid sex tillfällen. Senast 1955, så det minns spelarna i dagens trupp alldeles säkert. Och minns de inte den matchen så minns de alldeles säkert den sammanlagda 6-2-segern mot Újpesti Dózsa i Inter-Cities Fairs Cup 1969. Det var ju nästan igår. (Vi ska inte vara småsinta och påpeka att Inter-Cities Fairs Cup inte erkänns som en officiell Europacup av Uefa.)
 • Deras senaste final var 1999, då Newcastle förlorade mot Manchester United i FA-cupfinalen.
 • Manchester United har spelat 17 finaler sedan dess.
Finaler är inte Newcastles vardag. Ovan ser vi Paul Scholes göra mål i FA-cupfinalen 1999. Sedan dess har Newcastle spelat… noll finaler.

United mot Newcastle i Ligacupen

 • Som noteras ovan är Newcastle kassa i Ligacupen. Det förklarar att United och Newcastle ytterst sällan har mötts i cupen. Vi har faktiskt bara stött på varandra tre gånger i den näst största engelska cupen.
 • Senast var hösten 2012, då United vann på Old Trafford med 2-1 efter mål av Anderson och Tom Cleverley.
 • Sämre gick det hösten 1994, då Newcastle vann med 2-0 på St James’ Park.
 • Vårt första möte i cupen, hösten 1976 på Old Trafford, var desto trevligare. Gordon Hill gjorde hattrick då. Stewart Houston gjorde också mål, liksom Stuart Pearson. Det gjorde även Steve Coppell. Och Jimmy Nicholl! Ja, då spelade det förstås ingen roll att Newcastle tilläts göra två.
 • Det är faktiskt den målrikaste Unitedmatchen någonsin i Ligacupen (det blev nio mål totalt även mot Chelsea 2012, men det var efter förlängning).
 • Överlag är det ovanligt att United och Newcastle möts i cupsammanhang. Lagen har faktiskt bara mötts fyra gånger i FA-cupen. United har idel segrar, i finalen 1999, semifinalerna 1909 och 2005 samt i åttondelsfinalen 1990.
 • Utöver det har lagen också mötts i Charity Shield två gånger. United vann med 4-2 mot Newcastle 1952 och med 4-0 1996.
 • Vill vi addera ytterligare cupspel kan vi lägga till Football League Centenary Trophy. Där vann United med 2-0 efter förlängning 1988.
 • På neutral plan har United idel segrar mot Newcastle: 1-0 i FA-cupen 1909, 4-0 i Charity Shield 1996, 2-0 i FA-cupen 1999 och 4-1 i FA-cupen 2005. Men Charity Shield 1952 då? På den tiden spelades matchen på ligavinnarens hemmaplan.