Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United - Newcastle United 2-0
En titel som vittnar om en helt ny mentalitet och framtidstro

Manchester United har säkrat säsongens första titel! Newcastle United gjorde bra motstånd inledningsvis, men när United fick in ledningsmålet och tvåan kort därpå var det inget snack om saken. 

Man kan tycka mycket om betydelsen av Ligacupen, men det finns inget som fråntar det faktum att Manchester United står som vinnare av turneringen, och en titel är alltid en titel. För den här upplagan betyder det förmodligen mer än vad det gjorde förra gången samma titel bärgades, det vill säga 2017.

Nu är faktiskt United på väg någonstans. Det finns en utstakad väg framåt och en större tydlighet i hur saker och ting ska göras. Var det någon som egentligen kände ett uns av oro inför dagens match?

Erik ten Hag är givetvis den förste att tacka för var United är idag. Det är knappast för stora ord att säga att nederländaren revolutionerat klubben på det dryga halvår han varit här. Tillsammans med nya och gamla spelare har han blåst liv i United och nu ser plötsligt allt väldigt lovande ut på planen. Sedan finns det andra bekymmer runtomkring och högre upp, men det är inte aktuellt här och nu. Idag firar vi att United vunnit en titel!

Betygen blir på en del håll höga. Mönstret som eventuellt går att skönja är kort och gott att spelare som har en vinnarmentalitet inborrad kliver fram.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David De Gea: 6

Varnad. Tvingades till en parad på Allan Saint-Maximins avslut tidigt i första halvlek, men utöver det var det en ganska lugn finaldag för spanjoren. Mestadels rutiningrepp, som han sköter som han ska.

Diogo Dalot: 6

Utbytt 46′. Varnad. Hade vissa bekymmer med ovan nämnda Saint-Maximin, men såg ändå lovande ut offensivt. Förståeligt byte av Ten Hag ändå att plocka in Wan-Bissaka och satsa på att stänga butiken.

Raphaël Varane: 8

Det som kanske är mest kännetecknande för Varane är hans förmåga att nästan alltid vara rätt placerad och läsa spelet. Det är precis vad som behövs i en final av en mittback, och det är precis vad vi får från fransmannen idag. Behöver knappt ta i och är ändå överlägsen där bak. Den enda från ordinarie backlinje som inte drog på sig en varning. Säger väl antagligen något…

Dalot och Varane firar första titeln i Unitedtröjan.

Lisandro Martinez: 8

Varnad. Om Varane är lugnet och ledaren så är Martinez krigaren med hjärtat utanpå. I och för sig inget nytt, men det uppenbarades väldigt tydlig idag. Mer eller mindre fläckfri. Martinez och Varane kompletterar varandra oerhört bra, därför inte förvånande att duon ofta kvitterar ut liknande betyg.

Luke Shaw: 7

Varnad. 1 assist. Fantastisk precision på frisparken som prickar Casemiros panna och ger United ledningen. Fick jobba hårt i defensiven, då Newcastle ofta överbelastade och överlappade på högerkanten. Säljer sig väldigt dyrt defensivt.

Fred: 7

Utbytt 69′. Varnad. Vilken skillnad det är när han har sin brassepartner bredvid sig på mittfältet. Betydligt mer tyglad då och vet sin roll bättre. Spelar med hög intensitet i presspelet och gör det även bra med bollen vid fötterna.

Casemiro: 9

Varnad. 1 mål. Stora spelare kliver fram i stora matcher. Casemiro har gjort det förr, gjorde det idag, och kommer fortsätta göra det. Hade vissa bekymmer i första halvlek när Newcastle tryckte på, men visar i slutänden sin överlägsenhet.

Bruno Fernandes: 7

Katalysatorn som får Uniteds spel att flyta. Har en löpkapacitet som får en att undra vad hans lungor är gjorda av. Bra i spelet utan att visa full spets. Borde så klart slagit in spiken på övertid.

Antony: 6

Utbytt 83′. Svårt att ta sig förbi och hota idag, men bidrog med mycket annat i form av hårt defensivt arbete och god bollbehandling.

Wouth Weghorst: 7

Utbytt 70′. 1 assist. Weghorst uppgraderade sig själv till en betydligt bättre version idag än vad vi sett på sistone. Har ungefär samma roll och gör ungefär samma saker som tidigare, men med större beslutsamhet och bättre resultat. Perfekt tajmad framspelning till Rashford vid 2-0-målet.

Weghorst gjorde sin förmodligen bästa insats i Unitedtröjan idag.

Marcus Rashford: 6

Utbytt 88′. 1 mål. Inte så delaktig i spelet som man hade önskat, men vad gör det när han ändå kliver fram och gör sina mål? Kändes ganska självklart att engelsmannen skulle kliva fram när det vankades final!

Aaron Wan-Bissaka: 7

Inbytt 46′. Kom in med uppgiften att stänga ner Saint-Maximin. Lyckades mer än väl.

Marcel Sabitzer: 6

Inbytt 69′. Krigade på bra och hade en fin brytning, vilket blev upprinnelsen till att Rashford nästan hittade nätet en andra gång. Anpassar sig snabbt och bra är känslan utifrån.

Scott McTominay: 6

Inbytt 70′. Stabilt inhopp. Bidrar med fysik och spelar på rätt sida gränsen. Då kan skotten vara nyttig.

Jadon Sancho: n/a

Inbytt 83′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Harry Maguire: n/a

Inbytt 88′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Erik ten Hag: 9

Ska ha en tia för det han har gjort så här långt för klubben. I dagens match ställde han ut ett ganska väntat lag, med det kanske mest anmärkningsvärda att Dalot startade i stället för Wan-Bissaka. Gjorde det bytet i andra halvlek och fick god effekt. Ska också hyllas för hur han lyckas få ut så pass mycket av en tämligen begränsad fotbollsspelare som Weghorst, särskilt i en final. Det finns bara lovord om Ten Hag.

Res med oss till Manchester!