Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Liverpool - Manchester United
Ett hinder vi ännu inte har tagit oss förbi

Erik ten Hag är 41 matcher in på Manchester United-karriären. Han har redan hunnit med väldigt mycket:

  • Han har vunnit mot Liverpool, som då var en av huvudfavoriterna att bli engelska mästare.
  • Han har vunnit mot Arsenal, som då var hundraprocentig tabelletta.
  • Han har vunnit mot Tottenham, som har managern som Manchester United definitivt borde ha valt (enligt tyckare som har fel).
  • Han har vunnit Manchester city, den regerande mästaren.
  • Han har vunnit ett dubbelmöte mot Spaniens bästa lag.
  • Han har vunnit en cup.
  • Han har hittills avancerat i alla cuper vid alla möjliga tillfällen.

Fortfarande finns emellertid hinder kvar att passera. Ett sådant hinder är en definierande seger på bortaplan. Visst, 3-0 borta mot Nottingham i en semifinal imponerar. Men det är inte definierande för en säsong. Att sänka ett starkt Fulham på tilläggstid imponerar men det definierar ingen säsong (åtminstone inte i november). Visst, vi kan addera Leeds också men även om de är vår rival så är de för dåliga för att det ska räknas.

Idag har vi chansen att ta en definierande seger. Det är sant att Liverpool gör en dålig säsong och inte är vad Liverpool har varit de senaste åren. Men en seger mot Liverpool är alltid en stor seger.

United och Liverpool är, med överlägsen marginal, de två största klubbarna i England. Om vi slog ihop trean och fyran skulle United och Liverpool fortfarande vara etta och tvåa (i den ordningen).

Baserat på form borde dagens match vara en given seger för Manchester United.

När United möter Liverpool kastas formen emellertid ut genom fönstret.

Visst, United blev dubbelt förnedrade förra säsongen. Men dagens Liverpool är inte där United var då och dagens United är inte där Liverpool var då. Det kommer bli en tuff batalj idag. Jag blir förvånad om inte Liverpool smäller till med säsongens bästa prestation.

Men även om Liverpool skulle stå för säsongens bästa prestation har United alla möjligheter att vinna. Så bra är Erik ten Hags United. Vi kan besegra vilket lag som helst. Det har vi redan bevisat.

Det skulle vara förbannat skönt att göra det på bortaplan också.

Jag minns inte när jag senast såg fram emot en match på Anfield med samma optimism. Det är förstås inte likställt med att vi vinner. Men det känns bra, det gör det.

Vi litar på Erik ten Hag. Han har en bit att vandra innan han i ett historiskt perspektiv kan jämställas med Jürgen Klopp. Men just nu? Just nu är Ten Hag långt före. Både i tabellen och i förmågan att få ut max av sitt lag.

United har fått långledigt inför dagens match. Vi har för tusan inte spelat match sedan i onsdags. Det är nästan så att det kryper in en oro för att spelarna ska ha hunnit tappa matchformen. Och efter Liverpool spelar vi match först på torsdag. Det är en hel evighet dit. Nästan så att vi borde klämma in ett läger i varmare klimat under denna sällsynta långledighet.

Jag driver förstås. Men det är så uppfriskande hur Ten Hag tar sig an det fullmatade spelschemat. Inget gnäll. Inget fokus på att spelarna är trötta. Istället lyfter han fram att spelarna vill spela matcher. Han lyfter fram att vi spelar många matcher för att vi vinner. Han lyfter fram att vinster ger energi. Han lyfter fram det positiva.

Om Liverpool förlorar idag kommer Klopp säkert klaga på att United fick en kvarts längre ledigt efter veckomatchen. Eller kanske att det var fel temperatur i luften.

Idag väljer Erik ten Hag förstås bästa tänkbara startelva. Utgångstipset är att den ser ut så här:

De Gea
Wan-Bissaka, Varane, Martínez, Shaw
Fred, Casemiro
Antony, Fernandes, Rashford
Weghorst

En tänkbar ändring är Diogo Dalot istället för Aaron Wan-Bissaka på högerbacken. På mittfältet kan Marcel Sabitzer inte uteslutas, men nog måste Fred ses som förstaval just nu.

Rykten på lördagskvällen indikerade att Raphaël Varanes medverkan är tveksam. Skulle han tvingas lämna återbud är det förstås en försvagning. Men ändå inget oöverkomligt. Om det i så fall blir Victor Lindelöf eller Harry Maguire som ersätter är väl närmast en slantsingling. Lindelöf imponerade bredvid Lisandro Martínez mot Leicester men det var Maguire som fick hela matchen mot West Ham och han var den som hoppade in i Ligacupfinalen. Därför är min gissning att det blir Maguire om inte Varane kan spela.

Offensivt är det svårt att se någon förändring. Jadon Sancho är närmast startelvan men efter hans sjukdom har jag svårt att se att han ska gå in direkt. Alejandro Garnacho skötte sig förvisso bra i veckan men är ett bättre vapen från bänken.

Bald is best.