Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Chelsea - Manchester United 1-0
Historien upprepas, United rår inte på Chelsea

Historien upprepar sig för Manchester Uniteds damlag. Vi kan göra bra resultat mot alla lag förutom Chelsea. I söndagens toppmöte vann Chelsea, sedan Sam Kerr gjort matchens enda mål.

Statistiken visar att United ägde bollen (63 %) och att avsluten var jämna (9-8 till Chelsea totalt, 3-3 i avslut på mål). Men statistiken ljuger. Chelsea var i största allmänhet överlägsna i den här matchen. Framför allt kunde United inte stoppa Kerr, som bjöds på flera stora chanser. Kerr missade de två första men på tredje försöket, mitt i första halvlek letade sig bollen in i nät. Det räckte för Chelsea och United hade faktiskt ingen stor målchans på hela matchen.

När laguppställningarna presenterades så tycktes Uniteds chanser öka. Detta då nyckelspelarna Erin Cuthbert och Guro Reiten saknades i Chelsea. Med frånvaro på den högklassiga duon Pernille Harder och Fran Kirby sedan tidigare var det ett kraftigt försvagat motstånd vi ställdes mot.

I United gjorde Marc Skinner ingen förvånad. De tio givna spelarna skickades ut på planen i vanlig ordning medan det blev Nikita Parris på högeryttern.

United hade bollen i matchinledningen men den första chansen i matchen föll till Chelsea och Sam Kerr. Den gången täckte Ona Batlle bra och Mary Earps kunde rädda enkelt. Strax därefter fick Kerr en ännu bättre chans, på en långpassning förbi Uniteds backlinje. Earps svarade emellertid med en strålande räddning.

Fick detta United att inse att en hög backlinje mot Kerr är dumdristigt? Icke! Mitt i första halvlek är det den före detta Unitedspelaren Lauren James som hittar Kerr med en delikat långpassning. Kerrs mottagning är högklassig och hennes avslut likaså. Uniteds försvarsspel där är för dåligt, men det går inte att förneka att både James och Kerr spelar fotboll på hög nivå där.

United borde ha fått chansen att kvittera på straff. Först då Kadeisha Buchanan trippade Nikita Parris och strax därefter då Jess Carter hoppade in i Ona Batlle i en luftduell. Jag kan acceptera att domaren inte gav Parris straff. Det är kontakt men Parris faller enkelt och teatraliskt och min första känsla var att det var filming.

Situationen med Batlle däremot kan jag inte förstå att domaren kan blunda för. Den är hur tydlig som helst och det finns inget försvar för att Carters agerande inte resulterar i straff. Batlle är solklart först på bollen och domarens position är perfekt.

Alessia Russo har därefter Uniteds första avslut på mål, men det vållar inte Chelseamålvakten några bekymmer. Jessie Fleming är närmare med ett missriktat inlägg som går i stolpens utsida.

Efter paus fortsätter matchen på samma sätt. Kerr får ett par stora chanser men utan att lyckas dubbla ledningen. Samtidigt är det mest bara nästan farligt när United försöker.

Efter 70 minuter gör Skinner ett dubbelbyte, då anfallarna Martha Thomas och Rachel Williams ersätter Leah Galton och Ella Toone. För mig ser det ut som ett stort taktiskt misstag. United var redan underlägsna på mittfältet och då Toone – som inte var bra – plockas av för en anfallare blir Chelseas övertag där ännu större.

United har ett skenbart övertag i spelet men utan att hota på allvar. Då är det betydligt farligare när Chelsea går på kontring.

I sin kvitteringsjakt väljer Skinner i slutskedet att plocka in mittbacken Aoife Mannion för ytterforwarden Parris. Obegripligt, i mitt tycke. Vi matar långt mot Russo och Williams men det är Chelseas försvar väldigt trygga med.

På tilläggstid gör Skinner ytterligare ett byte, då Lucía García kommer in för Hayley Ladd. Det framstår för mig som helt meningslöst och jag tror inte García ens rörde bollen under den korta tiden på planen.

Det är bara uddamålet som skiljer lagen åt. Men jag tycker att Chelsea var överlägset bättre idag.

En stor del av kritiken vill jag rikta mot Skinner. Inte bara för bytena han gör och när bytena kommer. Det största misstag vi gör är att spela med en hög backlinje mot Kerr. Det utnyttjar Chelsea gång på gång och till slut straffas vi för det. Att Kerr är extremt bra i djupled är ingen hemlighet och att då ge Chelsea alla möjligheter att använda henne där känns faktiskt bara korkat.

United slet på mittfältet och som vanligt har lagkapten Katie Zelem det tufft i en toppmatch. Zelem bjöd bland annat Kerr på en stor chans med en oacceptabel felpassning. Skinner ser Zelem som Uniteds överlägset viktigaste spelare, det är uppenbart. Men idag var det tydligt att uppgiften var för svår för Zelem. Som jag ser finns det då två val för Skinner: antingen byter han ut Zelem eller så ger han Zelem större understöd på mitten. Vad han gjorde? Han såg till att Zelems uppgift blev svårare.

Överlag var Uniteds insats en stor besvikelse. Mary Earps var, som så ofta, mycket bra i mål och Ona Batlle håller alltid en hög nivå. I övrigt är det svårt att dela ut positiv kritik.

Resultatet innebär att Chelsea kopplar ett järngrepp om ligatiteln. De toppar nu tabellen två poäng före Manchester United och Manchester City och då har Chelsea dessutom en match mindre spelad. Med tanke på att Chelsea hittills har tappat poäng i två matcher känns det högst osannolikt att något lag ska komma ikapp.

För United blir våren nu istället en tuff kamp om att sluta på en Champions League-plats. Manchester City vann idag och är nu uppe på samma poäng som United. Vi har sex poäng ner till fyran Arsenal men de har två matcher mindre spelade (de spelar mot Reading ikväll) och vi måste utgå från att det är matcher som Arsenal vinner.

United har två fördelar i Champions League-kampen. För det första har vi bättre målskillnad (29 plusmål mot 18 för City och 21 för Arsenal). Vi har dessutom hemmamatcher kvar mot Arsenal och City medan de båda dessutom har varandra och Chelsea kvar att möta. City möter Chelsea om ett par veckor och har därefter bortamatch mot Arsenal. Så poängtapp för City eller Arsenal garanteras inom kort, vilket ger United en chans att skaffa sig ett försprång inför matchen mot Arsenal i slutet av april.

Dit är det emellertid några matcher. Härnäst väntar Lewes i FA-cupen om en vecka, en match som vi ska vinna hur enkelt som helst.

Chelsea – Manchester United 1-0 (1-0)

Women’s Super League, 12 mars


1-0 (23) Sam Kerr


Uniteds lag: Earps; Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell; Ladd (García 90), Zelem; Parris (Mannion 82), Toone (Williams 72), Galton (Thomas 71); Russo


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK