Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Europa League-kvartsfinalerna lottade
Tillbaka till Sevilla

Manchester United städade av Real Betis i åttondelsfinalen av Europa League. Som belöning för det väntar kvartsfinal. Motståndet där utgörs av Sevilla, och United inleder på hemmaplan. Detta står klart efter fredagens lottning. Om United går vidare väntar vinnaren mellan Juventus och Sporting i semifinal.

Den första kvartsfinalen ska spelas den 13 april, med avspark en vecka senare. Avsparkstider är ännu inte bekräftade, men åtminstone hemmamatchen torde spelas med den sena avsparkstiden klockan 21.00.

För United blir Sevilla säsongens fjärde spanska motstånd. Som bekant slog vi ut Real Betis igår och dessförinnan tog vi ju hand om Barcelona. Den med gott minne kommer också ihåg att vi mötte Real Sociedad i gruppspelet, där bortalaget vann med 1-0 i båda matcherna.

Sevilla står inte att känna igen den här säsongen. De parkerar för närvarande på 13:e plats i La Liga, med 28 poäng på 25 matcher. Framför allt har laget en svag defensiv, deras 40 insläppta är tredje sämst i ligan. Som en jämförelse har Real Betis 26 insläppta i ligan, Real Sociedad 24 och Barcelona bara 8.

Sevilla degraderades till Europa League efter en tredjeplats bakom Manchester City och Borussia Dortmund i Champions League-gruppspelet. I Europa League-slutspelet har de besegrat PSV Eindhoven (3-2 totalt) och Fenerbahce (2-1).

Detta blir tredje gången i relativ närtid och också tredje gången någonsin som United ställs mot Sevilla i Europaspelet. Historien är trist läsning för United, då Sevilla vann de två tidigare mötena. Lagens första möte var i Champions League 2018, då Sevilla vann med totalt 2-1 (samtliga mål i returen på Old Trafford). Ett par år senare möttes lagen på neutral plan i det coronamodifierade slutspelet. Då vann Sevilla med 2-1, trots att United öppnade målskyttet.

Enligt statistiksidan Fivethirtyeight är Sevilla det näst sämsta kvarvarande laget i turneringen. Bara Union Saint-Gilloise är sämre rankade. United ses som favorit (23 procent före dagens lottning) att vinna turneringen medan de potentiella semifinalmotståndarna Juventus och Sporting är rankade tvåa och trea. (Efter lottningen flög Bayer Leverkusen upp som ny andrahandsfavorit och Uniteds chans att vinna turneringen förbättrades till 25 procent.)

I Sevilla har vi förstås Alex Telles på lån. Såvitt jag förstår kommer han vara tillgänglig för spel mot United.

Lottningen i sin helhet

Manchester United – Sevilla
Juventus – Sporting CP
Bayer Leverkusen – Union Saint-Gilloise
Feyenoord – Roma

Lagen som anges först börjar på hemmaplan.

Semifinallottningen

Juventus eller Sporting CP – Manchester United eller Sevilla
Feyenoord eller Roma – Bayer Leverkusen eller Union Saint-Gilloise

Vinnaren av den första semifinalen kommer att vara noterat som “hemmalag” i finalen.