Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Lewes - Manchester United 1-3
Medioker prestation men tillräckligt för avancemang

Manchester Uniteds damlag gjorde tillräckligt för att besegra Lewes på bortaplan i FA-cupens kvartsfinal. Ett tidigt självmål gav United ledningen och den dubblades sedan av Vilde Boe Risa efter paus. Lewes fick kort därefter en reducering men Nikita Parris kunde punktera matchen. Slutresultatet skrevs därmed till 3-1 i Uniteds favör.

Marc Skinner valde att rotera lite i startelvan, vilket innebar tre norskor på planen. Mest intressant var att Lisa Naalsund fick chansen på det centrala mittfältet, hennes Uniteddebut. Tyvärr skulle Naalsund lämna planen redan efter en halv halvlek. Detta efter en uppenbar hamstringsskada, då hon sträckte sig efter en boll. Förhoppningsvis ska det inte leda till någon längre frånvaro för mittfältaren.

På vänsterbacken fick Maria Thorisdottir chansen medan Vilde Boe Risa tog platsen som tia. Ingen Leah Galton i United den här dagen, istället fick vi Martha Thomas och Lucía García som ytterforwards.

United inleder dåligt och den första chansen i matchen går till hemmalaget, med avslut i bra läge. Thorisdottir avvärjer med en viktig blockering. På den efterföljande hörnan kommer Lewes till avslut en bit utanför.

Den dåliga starten till trots får United ett tidigt ledningsmål. Ona Batlle tar sig runt på högerkanten och måttar inlägg mot Alessia Russo. Anfallaren får ingen riktig träff på bollen och istället ser det ut som att den styrs in i eget mål av Rhian Cleverly.

Så mycket mer av värde händer faktiskt inte före paus. Uniteds prestation är undermålig, vilket illustreras av att skottstatistiken som bara är 4-3 i Uniteds favör.

Inför andra halvlek väljer Skinner att byta in Ella Toone istället för García. United kommer ut som ett nytt lag efter paus. När halvleken är ett par minuter gammal har Thomas fått två bra chanser, efter inlägg från Batlle och Toone. Batlle har därefter ett avslut över efter en hörna.

United fortsätter sedan att vara spelförande och vi skapar åtskilliga halvchanser.

Vi tvingas sedan till ytterligare ett byte på grund av skada, då Thorisdottir går ut. Det kan potentiellt vara en allvarlig skada.

Aoife Mannion ersätter Thorisdottir, vilket skickar ut Maya Le Tissier som vänsterback medan Mannion tar plats i mittförsvaret. Samtidigt passar Skinner på att plocka in Nikita Parris för Thomas.

Till slut får United ett andra mål. Som så ofta är Batlle involverad. Den här gången får hon bollen av Toone och inlägget når Boe Risa som lämnar målvakten chanslös.

Därmed borde matchen ha varit avgjord. Men Lewes har andra planer. Hög press ger utdelning, då Mary Earps tar för mycket tid på sig. Det ger Emily Kraft ett avslutsläge och hon lyckas placera bollen över Earps och under ribban. Ett mycket snyggt avslut men alldeles för dåligt av Earps i första läget.

Någon fara för ett kvitteringsmål blir det emellertid aldrig. Istället kan Parris säkra segern efter Le Tissiers långpassning.

I slutändan en bekväm seger för United, även om prestationen i stora delar av matchen lämnar mer att önska. Segern innebär att United för första gången når semifinal i FA-cupen. Motståndet där bekräftas på tisdag.

Som så ofta kan Ona Batlle tituleras planens bästa spelare. Maria Thorisdottir var bra på vänsterbacken, innan hon klev av skadad.

Damlaget är tillbaka i spel på lördag kväll (18.30), då West Ham välkomnas till Old Trafford.

Lewes – Manchester United 1-3 (0-1)

Women’s FA Challenge Cup, kvartsfinal, 19 mars


0-1 ( 8) Rhian Cleverly (självmål)
0-2 (68) Vilde Boe Risa (Batlle)
1-2 (73) Emily Kraft
1-3 (89) Nikita Parris (Le Tissier)


Uniteds lag: Earps; Batlle, Le Tissier, Turner, Thorisdottir (Mannion 64); Zelem, Naalsund (Ladd 27); Thomas (Parris 65), Boe Risa, García (Toone 46); Russo (Williams 86)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK