Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis Raimond van der Gouw, 60 år!
Van der Gorgeous var den perfekta reservmålvakten

Raimond van der Gouws Manchester United-karriär ser kanske inte mycket ut för världen. På sex säsonger i klubben spelade han bara 60 matcher. Men i rollen som reservmålvakt var han nära nog perfekt. Ingen Unitedsupporter blev särdeles orolig när Peter Schmeichel, som var världens kanske bästa målvakt, var indisponibel.

Idag fyller Raimond van der Gouw 60 år och vi vill förstås gratulera!

Hans fullständiga namn är Raimundus Johannes Hendrikus van der Gouw, typiskt nederländskt underbart. I United kom han att kallas Raimond van der Gorgeous (åtminstone av David May). Snygg, det var han förstås. Otroligt vältränad. Idag en självklarhet för en professionell fotbollsspelare. Då, inte alls lika självklart. Då levde du på talang och några öl på puben efter träningen gjorde inget för alla andra tog också några öl på puben. Van der Gouw var inte som alla andra. Det innebar att hans läkarundersökning inför kontraktsskrivandet som Unitedspelare var över på 20 minuter. Läkaren behövde inte anstränga sig, han kunde ju se att Van der Gouw var fit. Träningen gav resultat. Det var inte för inte som Van der Gouw spelade professionellt tills han var 44 år gammal.

Raimond van der Gouw föddes i Oldenzaal, våren 1963. Oldenzaal ligger i regionen Twente, i östra Nederländerna, dryga milen norr om regionens storstad Enschede, där fotbollslaget Twente* hör hemma.

* Det är väl lite som om typ Borlänge hade kallat sitt fotbollslag för Fotbollsklubben Dalarna istället för Idrottsklubben Brage.

Visst testade han spel som utespelare men burväktare blev tidigt hans självklara position. Fotbollskarriären tog fart på allvar när han fick chansen i Twentes akademi vid 14 års ålder. Han gjorde det bra i Twente och efter fyra år erbjöds han ett proffskontrakt.

Men Raimond van der Gouw gick sin egen väg. Fotbollen kan vänta, tänkte han, och flyttade norrut för studier. Närmare bestämt till gymnastiklärare. Han kombinerade studierna med spel som amatör.

Studierna gick bra, han är färdigutbildad gymnastiklärare. Bra gick fotbollen också. Ett nytt erbjudande om proffskontrakt följde. Den här gången tackade han ja, till Go Ahead Eagles* erbjudande.

* Eller Be Quick, som klubben hette från början, tills det nederländska fotbollsförbundet, 1905, tyckte att det var ett alldeles för knasigt namn för en fotbollsklubb. (Okej, okej, det var för att det fanns en annan klubb som hette Be Quick. Den klubben, från Groningen, spelar säsongen 2022/23 i Vierde divisie A.)

Van der Gouw slog sig in som ordinarie i Go Ahead Eagles säsongen 1985/86. Han hade inlett som reservmålvakt men när Jan Jongbloed drabbades av en hjärtattack* fick Van der Gouw ta över målvaktshandskarna.

* Det gick bra för Jongbloed och Van der Gouw håller fortfarande kontakten. Sämre gick det tyvärr för Jongbloeds son, som dog av ett blixtnedslag under en fotbollsmatch, vid 21 års ålder.

Det gick bra för Van der Gouw, men inte lika bra för laget. Under Van der Gouws debutsäsong i klubben slutade de precis över nedflyttningsstrecket. Andra säsongen klättrade de några platser men tredje säsongen slutade med nedflyttning.

Där tog också tiden i Go Ahead Eagles slut för Van der Gouw. Andradivisionen skulle han emellertid inte undvika, då flyttlasset gick till Arnhem och Stichting Betaald Voetbal Vitesse Arnhem, eller Vitesse som klubben brukar kallas. Flytten hade sin naturliga förklaring, då Jan Jongbloed nu fanns i Vitesse som assisterande tränare.

Succén blev omedelbar, debutsäsongen slutade med en förstaplats i Eerste divisie. Mycket tack vare Van der Gouws målvaktsspel. Han släppte in 20 mål på 36* ligamatcher, 15 färre än något annat lag.

* Vadå? Klart det ska vara 19 klubbar i andradivisionen.

Vitesse etablerade sig sedan som ett stabilt topplag i Nederländerna, med placeringsraden 4-5-4-4-4-6-5 under Van der Gouws säsonger där.

Van der Gouw hade alltid haft en dröm om att spela i England. Det såg det inte ut att bli något med. Han var 33 år gammal när han avslutade sin åttonde säsong i Vitesse. En fin karriär men inga landskamper och aldrig utlandsproffs.

Då hörde Manchester United plötsligt av sig. Agenten berättade inte vilken klubb det rörde sig om, bara vad det skulle stå i lönekuvertet. Ändå tillräckligt lockande för att sätta sig på planet till Manchester. Väl på planet berättade agenten, som var rädd att affären skulle gå i spillror om tidningarna fick nys om det, vilken klubb det handlade om.

Alex Ferguson mötte upp på flygplatsen.

United såg på Van der Gouw som en pålitlig reservmålvakt. Någon som accepterade rollen som backup men ändå inte skulle göra bort sig vid behov. Det var precis vad United fick.

Första säsongen blev det en ligatitel för Van der Gouw, även om han själv bara fick spela ett par ligamatcher.

Speltiden blev marginellt större de efterföljande säsongerna. Peter Schmeichel var dock ohotat förstaval. Det förstod Van der Gouw, förstås. Men han tyckte att Schmeichel borde ha vilat lite oftare.

Säsongen 1998/99 fick Van der Gouw nästan lika många medaljer som matcher. United vann ligan, FA-cupen och Champions League. Van der Gouw spelade i åtta matcher under säsongen.

Sedan försvann Schmeichel. Mark Bosnich hämtades in som nytt förstaval. Van der Gouw insåg att chansen till speltid skulle öka markant. Bosnich var kanske en bättre målvakt i grunden, men Van der Gouw var bättre tränad. Det funkade inte alls för Bosnich i United. Massimo Taibi hämtades in. Italienaren utsågs till matchens lirare i debuten mot Liverpool, trots att ett av Liverpools mål i Uniteds 3-2-seger var en odiskutabel målvaktstavla. Det var tavlan, snarare än räddningarna, Taibi tog med sig vidare och snart var hans Unitedkarriär över.

Så Van der Gouw fick en hel del speltid när United blev mästare 2000. Ja, han spelade faktiskt fler matcher under sin fjärde säsong i klubben än han hade gjort totalt på de tre första.

Hade Van der Gouw varit tio år yngre kanske han på allvar hade varit aktuell för rollen som förstamålvakt.

Van der Gouw skötte sig när han fick chansen. Bosnich skötte sig inte. När Fabien Barthez hämtades in som nytt förstaval sommaren 2000 behöll Van der Gouw sin plats som reservmålvakt. Barthez var bättre än Bosnich men betydligt mindre tillgänglig än Schmeichel. United blev mästare för tredje året i rad och Van der Gouw kom upp i tio ligamatcher.

Unitedkarriären skulle fortsätta över säsongen 2001/02. Men nu var Roy Carroll på plats som ny reservmålvakt. Van der Gouw var bara sporadiskt med i matchtruppen och fick nöja sig med ett par inhopp under säsongen.

Totalt spelade Raimond van der Gouw 60 matcher för United. Han var oanvänd avbytare vid 194 tillfällen. Bara Sergio Romero (208) och Tomasz Kuszczak (202) har fler matcher för United som oanvänd avbytare. De båda gjorde faktiskt 61 matcher för klubben, så de är före där också. Men Van der Gouw var förstås så mycket bättre.

Raimond van der Gouw

Efter United blev det West Ham i en säsong och noll matcher. Sedan hem till Nederländerna. En säsong som reserv i RKC Waalwijk följdes av tre säsonger som ordinarie i AGOVV*, som då spelade i den nederländska andradivisionen.

* AGOVV bildades som AGOSV (Apeldoornse Geheelonthouders-voetbalvereniging Steeds Voorwaarts, vilket på svenska blir ungefär Apeldoornses Absolutisters Fotbollsförening Alltid Framåt). De tyckte sedan att Steeds Voorwaarts (Alltid Framåt) var alldeles för aggressivt och droppade det (eller alltså, det fanns visst ett annat Steeds Voorwaarts i ligan, så namnbytet blev påtvingat, då det nederländska förbundet uppenbarligen har fobi mot lag med samma namn), vilket gav förkortningen AGOVV. Det är förstås en alldeles utmärkt förkortning. Så när det var dags för namnbyte igen fick förkortningen bestå, men sedan 1921 ska den utläsas som Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder (typ Endast Gemensam Träning För Oss Framåt).

Van der Gouw var 44 år gammal när han avslutade spelarkarriären. I slutskedet av den näst sista matchen i karriären fick AGOVV straff. En lagkamrat tyckte att Van der Gouw skulle ta den. Det tyckte inte Van der Gouw. Efteråt ångrade han sig.

Men AGOVV skulle få straff även i nästa match. Nu var Van der Gouw bestämd. Han skulle skjuta. Och han gjorde förstås mål. Karriärens enda!

Hur många målvakter kan säga att de gjorde mål i sin sista match?

Det sägs även att Van der Gouw blev den äldsta målskytten någonsin i en professionell match i Nederländerna (sanningshalten i det har jag inte lyckats bekräfta).

Efter spelarkarriären blev Van der Gouw kvar inom fotbollen, som målvaktstränare. Han hade testat på det redan i United. Det första jobbet som målvaktstränare hade också Unitedanknytning, då det var Van der Gouws gamala lagkapten Roy Keane som gav honom chansen som målvaktstränare i Sunderland. Efter ett par år i Sunderland blev det Vitesse i elva år och sedan sommaren 2020 är han målvaktstränare i PSV.

Idag säger vi grattis till Raimond van der Gouw på 60-årsdagen!