Damlaget: Manchester United - West Ham United 4-0
En bra halvlek räckte för storseger på Old Trafford

Manchester United besegrade West Ham United med 4-0 på Old Trafford. Samtliga målen kom efter paus. Katie Zelem (straff), Lucía García (2) och Hayley Ladd gjorde målen.

Det var en match med två väldigt skilda halvlekar. Före paus var det en trött och händelsefattig tillställning. Efter paus bjöd United emellertid på stor underhållning med flera vackra mål.

West Ham kunde tämligen enkelt hålla nollan i första halvlek. Vi slapp emellertid en frustrerande kamp mot klockan. Tidigt i andra halvlek blev Alessia Russo nerdragen i straffområdet och det var omöjligt för domaren att inte peka på straffpunkten. Katie Zelem var säker från elva meter. Strax därefter hittade Ella Toone fram till inhopparen Lucía García för 2-0. García hittade sedan ut till Ona Batlle, som bjöd Hayley Ladd på 3-0 innan García fick avsluta målskyttet på retur efter Martha Thomas skott.

Marc Skinner gjorde ingen förvånad. Han valde till kvällens match de elva spelare som får mest speltid. Vänsteryttern Leah Galton gjorde sin hundrade match som Unitedspelare.

Med i matchtruppen, om än på bänken, var nyförvärvet Jayde Riviere. Det är första gången som hon har varit med i Uniteds matchtrupp.

Alessia Russo får den första stora chansen i matchen, efter att Ona Batlle – vem annars? – kommit på överlapp till höger. Anfallaren kunde tyvärr inte styra avslutet på mål. Där räknar vi med att Russo ska göra det bättre.

Ona Batlle är alltid involverad och alltid bra.

Russo får kort därefter en ny chans, men en försvarare lyckas avvärja. Sedan nås Galton av en boll över backlinjen men hennes passning till Nikita Parris blir för lång.

Matchbilden var den väntade. United ägde bollen och West Ham sjönk djupt med laget. Efter 14 minuter hade United 86 procents bollinnehav. Trots att matchbilden såg ut som den gjorde hittade United ofta in med bollar bakom motståndarnas straffområde.

Efter en kvart fick vi ett långt uppehåll, sedan Mary Earps fått en smäll mot foten. Unitedmålvakten kunde emellertid fortsätta spela.

West Ham kommer ut i en intensivare press efter uppehållet, och det blir svårare för United att avancera framåt i planen.

United har bud på straff när Hayley Ladd blir knuffad i ryggen och ett nickläge för Galton. Över lag gör laget emellertid inte tillräckligt för att hota motståndarmålvakten. Första halvlek var på det stora hela undermålig.

Efter paus har United en tidig chans då Russo nickar över efter hörna. Målet kommer strax därefter, då Russo vinner straff när hon stoppar och blir nerdragen av en klumpig försvarare. Katie Zelem är säker från straffpunkten.

Det är nära 2-0 när Russo måttar inlägg mot Galton men yttern når inte riktigt fram till bollen.

United dubblar till 2-0 när inhopparen Lucía García friställs av Ella Toone. García undviker offsiden och Toones passning är precis. García tar emot bra och avslutar sedan behärskat.

Två mål och en andraassist för inhoppare Lucía García ikväll. Här sätter hon 2-0.

Ledningen utökas till 3-0 genom Hayley Ladd. García håller bollen bra och hittar Batlle på högerkanten. Högerbacken har möjlighet att gå på eget avslut men väljer passning till Ladd, som avslutar mycket behärskat.

West Ham får två sena reduceringsmöjligheter men Earps står på rätt plats och räddar.

Istället utökar United till 4-0 på tilläggstid. García håller sig framme på en retur, sedan Martha Thomas tvingat målvakten till en bra räddning.

Sammantaget en bra och en dålig halvlek av United ikväll. I paus befarande jag att det skulle bli ett poängtapp men insatsen i andra halvlek var mycket bra.

Ella Toone prisades som matchens bästa spelare. Personligen tycker jag att det priset borde ha gått till Lucía García. Hon bidrog enormt under sitt inhopp och var en stor anledning till att United förvandlade en trist tillställning till en underhållande sådan. Vi ska förstås också prisa Ona Batlle. Högerbacken håller en otroligt hög nivå i nästan varenda match.

Segern innebär att United (åtminstone tillfälligt) tar över serieledningen, en poäng före Chelsea. Londonlaget har dock två matcher mindre spelade. Tabellen kan täta till sig extremt imorgon, då Chelsea ska möta formstarka Manchester City på bortaplan. Inför kvällens Unitedmatch stod United, Arsenal och City alla på 35 poäng efter 15 spelade matcher. United och Arsenal hade dessutom identisk målskillnad. Så optimisten föredrar en Cityseger imorgon, för att ge United en möjlighet att slåss om titeln i vår. Pessimisten tycker istället att en Chelseaseger är att föredra, då det ger oss ett försprång till City i kampen om Champions League-platserna.

Härnäst för United (lördag nästa vecka) är Brighton på bortaplan i ligan. Därefter följer ett landslagsuppehåll innan det är dags för Brighton igen. Då på hemmaplan i semifinal i FA-cupen.