Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Brighton & Hove Albion - Manchester United 0-4
En tämligen väntad storseger

Manchester United gjorde jobbet borta mot Brighton & Hove Albion. En länge tämligen händelsefattig tillställning gav oss i slutändan en 4-0-seger. Leah Galton gjorde de två första målen, innan inhopparna Rachel Williams och Lucía García bidrog med varsitt under en minut i slutskedet.

Marc Skinner valde överraskande att ge Vilde Boe Risa chansen från start idag. Norskan tog platsen som tia, vilket innebar att Ella Toone flyttade ut som högerytter. På övriga nio positioner var det förstås inget undantag från normen. Därmed blev det bara bänken för Lucía García, trots det lyckade inhoppet senast.

Föga överraskande förlades spelet tidigt till Brightons defensiva tredjedel. Det var emellertid hemmalaget som hade det första avslutet på mål, även om det var plockpotatis för Mary Earps i Uniteds mål. Brighton hade dessförinnan en mycket farlig kontring, där linjedomaren felaktigt vinkade för offside, även om anfallaren då hade hunnit slå bort en tämligen enkel passning.

Matchen är bara tolv minuter gammal när United tar ledningen. Målet kommer genom Leah Galton på hörna, där hon vinner en nickduell mot målvakten. Starkt av Galton, förstås, men framför allt bedrövligt av målvakten.

Brighton har en farlig kvitteringschans på hörna efter knappa halvtimmen. Nicken går dock en bit över ribban. Annars är det, förstås, United som dominerar. Men spelövertaget omvandlas inte i många målchanser. Nära är Boe Risa efter en frispark, men hon styr nicken rakt på målvakten. Det United däremot gör väldigt bra är den offensiva pressen och det är sällan Brighton får till något ordnat passningsspel.

Lee Geum-Min borde ha kvitterat på nick tidigt i andra halvlek. Hon lyckas emellertid inte ställa om när Millie Turner får en lätt touch på bollen och den flyger över sydkoreanskans panna.

Efter en timme väljer Skinner att plocka av Boe Risa, som inte tog chansen hon fick. Istället introduceras Rachel Williams som toppforward. Det ser Alessia Russo flytta ut som högerytter medan Toone tar över sin ordinarie position som tia.

United dubblar ledningen mitt i andra halvlek. Hannah Blundell når Galton med en långpassning och efter otaliga offsideflaggor får hon den här gången domarens tillåtelse att fortsätta. Det gör hon, då hon rundar målvakten och sedan rullar in bollen i snäv vinkel.

Leah Galton rundar målvkaten och gör mål.

Galton är ytterst nära ett tredje mål, men målvakten lyckas rädda med insidan av foten. På returen gör Toone mål men hon blir, korrekt, avvinkad för offside. Det är nu öppnare i Brightons försvar och strax därefter har Russo en bra chans men målvakten räddar igen.

Därefter har Brighton några halvchanser för en reducering. Men det känns aldrig farligt på riktigt.

Istället gör United två snabba mål. Först hittar Williams rätt på hörna och strax därefter snappar García upp en bedrövlig bakåtpassning och rundar målvakten för öppet mål. Klockan tickade bara 67 sekunder mellan målen.

Målfirande för andra gången på 67 sekunder.

Sammantaget en match vi kan beteckna som en dag på jobbet för United. Visst kan vi önska att laget ska skapa fler stora målchanser. Men segern var egentligen aldrig hotad idag. Slutresultatet 4-0 i favör vittnar om kvalitetsskillnaden mellan lagen.

Leah Galton gör de två första målen och måste lyftas fram som Uniteds bästa spelare. Inhopparna Rachel Williams och Lucía García förtjänar också beröm. I övrigt var det godkänt eller godkänt plus på samtliga spelare, men inte mer än så.

Därmed går United på landslagsuppehåll som tabelletta. (Med reservation för en 17-0-seger för Manchester City mot Arsenal imorgon, vilket jag vågar lova inte kommer inträffa.) Samtidigt är det alltjämt Chelsea som är i förarsätet, då de har matcher till godo.

Efter uppehållet väntar Brighton igen för United, då i FA-cupens semifinal. Allt annat än en bekväm Unitedseger skulle vara en chock.

Målen

Brighton & Hove Albion – Manchester United 0-4 (0-1)

Women’s Super League, 1 april


0-1 (12) Leah Galton (Zelem)
0-2 (66) Leah Galton (Blundell)
0-3 (86) Rachel Williams (Zelem)
0-4 (87) Lucía García


Uniteds lag: Earps; Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell; Ladd, Zelem; Toone, Boe Risa (Williams 60), Galton; Russo (García 78)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK