Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Brighton & Hove Albion
Imorgon behövs det där lilla extra, något som Rashford kan ge oss

Imorgon ska Manchester United försöka studsa tillbaka på vinnarspåret igen efter att ha åkt ut med huvudet före ur Europa League i torsdags. Brighton & Hove Albion väntar nere på Wembley i FA-cupsemifinal, därmed ett ypperligt läge för revansch samt sätta sig i ett bra utgångsläge för ytterligare en titel. 

Manchester United

Det är tydligt att United är ett lag med ett gäng spelare och ett helt annat utan. Detta gäng, bestående av exempelvis Lisandro Martinez, Bruno Fernandes, Casemiro, Marcus Rashford, har på senare tid inte spelat särskilt kontinuerligt med varandra, vilket har bidragit till att kvaliteten i vissa matcher varierat betänkligt.

Till imorgon saknas ganska många spelare, men det är framför allt i mittförsvaret läget är alarmerande. Nyss nämnde Martinez är borta resten av säsongen och hans kompanjon i Raphaël Varane dras också med skadebekymmer. Två tunga avbräck, med andra ord. Att lagkaptenen Harry Maguire dessutom är avstängd borde så klart även det ses som ett avbräck, men det gör det inte. Sanningen är att ju oftare United kan hålla engelsmannen utanför startelvan, desto bättre.

Det var ett fullständigt haveri nere i Sevilla i torsdags, där det främst var Maguire och David De Gea som stod för de mest kännbara misstagen. All skugga ska emellertid inte falla på duon, utan det var lika mycket en kollektiv kollaps.

Harry Maguire är avstängd imorgon.

Vad gäller målvaktsposten har det florerat en hel del röster om att De Gea bör sättas åt sidan till förmån för Jack Butland. Det finns naturligtvis inte på världskartan. Inte i en match av morgondagens dignitet, även om vi vet att spanjoren har tabbat sig förr i tunga matcher.

I backlinjen känns det ganska självklart att Victor Lindelöf och Luke Shaw bildar mittbackspar, men kanterna är desto osäkrare. Ingen ytterback övertygar nämligen för tillfället, men Aaron Wan-Bissaka till höger och Tyrell Malacia till vänster känns mest naturligt, även om nederländaren förmodligen är den största säkerhetsrisken.

En annan mittfältstrea än Casemiro, Christian Eriksen, och Fernandes ser jag som otänkbart. Möjligen om Ten Hag vill ta det försiktigt med dansken och i så fall stoppa in Marcel Sabitzer. Nja, på den.

Marcus Rashford måste spela om United ska kunna få ut det där lilla extra där framme. Det finns ingen annan i truppen som erbjuder det på samma sätt som 25-åringen. Antony, på andra kanten, visar upp glimtar emellanåt men har väldigt mycket att bevisa.

Längst fram? Jag säger Wout Weghorst. Låt han grisa, pressa, och bara vara allmänt jobbig mot Brightons mittbackar, så får övriga lagkamrater stå för det kreativa. Anthony Martial lär inte vara ett alternativ, då han klev av med en känning i torsdags.

Möjlig startelva:

Brighton & Hove Albion

Brighton, detta upphaussade Brighton. Visst är man ganska trött på snacket om dem. Naturligtvis är det ett skickligt lag, med en skicklig tränare i Roberto di Zerbi som gillar att spela med hög intensitet och passningsspel längs marken. Sådana lag har vi emellertid sett förut.

Brighton ligger på sjunde plats i ligatabellen, men den är som bekant irrelevant imorgon. Ser vi till formen hos fiskmåsarna är den inte helt olik Uniteds, med ett par vinster, någon förlust och någon oavgjord. Skillnaden med Brighton jämfört med United är att när de gått på en plump har det inte varit av större magnitud. För när United är dåliga, då är de riktigt dåliga.

När United klappat ihop den här säsongen har det varit av egen maskin, inte för ett motståndaren har varit överdrivet mycket bättre. Brighton är dock ett lag som kan utnyttja ett sömnigt och icke påkopplat United. Man har framför allt stora hot längs kanterna, där inte minst Kaoru Mitoma brukar kunna blixtra till. Centralt finns dessutom VM-guldmedaljören från Argentina, Alexis Mac Allister, som skulle kunna ses som Brightons motsvarighet till Fernandes i United. En kreativ pådrivare med skickliga fötter.

Startelvan i övrigt bör inte vara så mycket att orda om. Möjligen att det blir någon rockad i backlinjen, där bägge högerbackarna i Tariq Lamptey och Joel Veltman saknas. Adam Webster kan tänkas vikariera där ute.

Längst fram finner vi sannolikt en gammal Unitedbekanting.

Möjlig startelva:

Historik

United tog emot Brighton hemma i premiären den här säsongen och förlorade med 2-1. Det var inte bra, men värre var föregående säsong när man möttes på Falmer Stadium. Då vann hemmalaget med 4-0. Innan dess är dock statistiken bättre. United har då sju raka segrar.

Visste ni att…

 • Det första mötet mellan dessa två lag var just i FA-cupen? Den spelades 1909 och United vann med 1-0 efter mål av Harold Halse.
 • Idag spelar Unitedfostrade Danny Welbeck för Brighton? Andra bekantingar som representerat fiskmåsarna är Jesse Lingard (lån) och Tomasz Kuszczak.

Matchinformation

Manchester United
Brighton & Hove Albion
Turnering: FA Challenge Cup, semifinal
Tid: Söndagen den 23 april 2023, 17.30
Plats: Wembley Stadium, London
Domare: Craig Pawson
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Maguire (avstängd, en match)
 • McTominay (skadad, inget datum)
 • Martínez (mellanfotsben, juli/augusti)
 • Varane (skadad, maj)
 • Garnacho (fot, inget datum)
 • Heaton (fot, inget datum)
 • Van de Beek (knä, juli)
 • Jones (skadad, inget datum)
 • Mengi (hamstring, inget datum)
 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Martial (oklar status, liten chans)
 • Shaw (matchform, stor chans)
 • Mainoo (oklart status, liten chans)
FORM
F2/4NewcastleBPL0-2
V5/4BrentfordHPL1-0
V8/4EvertonHPL2-0
O13/4SevillaHEL2-2
V16/4NottinghamBPL2-0
F20/4SevillaBEL0-3

Brighton & Hove Albion

Skador och avstängningar:

 • Lallana (lår, slutet maj)
 • Ferguson (fot, maj)
 • Veltman (lår, maj)
 • Sarmiento (fot, inget datum)
 • Lamptey (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Steele (okänt)
FORM
V15/3C. PalaceHPL1-0
V19/3GrimsbyHFA5-0
O1/4BrentfordHPL3-3
V4/4BournemouthBPL2-0
F8/4TottenhamBPL1-2
V15/4ChelseaBPL2-1

United mot Brighton

Totalt:2919-5-550-24
Neutral plan:21-1-06-2
FA-cupen:75-2-014-4
SENASTE MÖTENA
V2021-04-04HPL2-1
V2022-02-15HPL2-0
F2022-05-07BPL0-4
F2022-08-07HPL1-2
MATCHER PÅ NEUTRAL PLAN
O1983-05-21NFA2-2EF
V1983-05-26NFA4-0