Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Tottenham Hotspur - Manchester United
Vinden blåser inte i Norra London

United har vind i seglen efter en säkrad final mot Manchester City, medan vinden inte direkt blåser något vidare i den vita delen av norra London. Det är nästan “vinna eller försvinna” läge för Spurs, som måste plocka lite poäng för att kunna jaga en plats i Champions League nästa säsong.

Manchester United

United flyger högt just nu efter en gastkramande match på Wembley i söndags där de säkrade en biljett till ännu en final. Efter matchen mot Newcastle har även ligaspelet gått som på räls, med tre hållna nollor och tre segrar i bagaget.

Lindelöf gjorde en fantastisk insats sist och borde förtjäna en plats i startelvan imorgon. Mittbacksparet Shaw-Lindelöf funkade så pass bra att jag tycker att det borde vara namnen på pappret även imorgon, trots att Maguire är tillgänglig. Mittfältsparet Eriksen och Casemiro borde vara självklara, trots Eriksens halvdana match sist. Men jag tycker att Eriksen erbjuder så pass mycket framåt att han måste få spela imorgon. Fred fungerar dock alldeles utmärkt som energetisk inhoppare och bollvinnare.

Luke Shaw och Victor Lindelöf gjorde det galant i söndags.

Marcel Sabitzer får eventuellt ta Bruno Fernandes plats, antingen som åtta eller tia, då Bruno fick kliva av mot Brighton efter känningar i foten. Såklart ett jättetapp om så sker, och något som skadar Uniteds chanser imorgon. Sabitzer är en duglig ersättare men såklart inte på Brunos nivå. Jag kan inte se någon annan som ersättare, möjligtvis att Eriksen kliver upp i banan och Fred och Casemiro agerar som defensiva mittfältare.

Annars bjuder inte startelvorna på vidare överraskningar. Rashford och Antony har visat sig vara Ten Hags favoritnamn på vänster och högerkanten. Rashford har ju såklart varit vår bästa spelare den här säsongen, och när Antony väl blixtrar till så kan han vara livsfarlig. Och han slutar ju för fan aldrig att springa!

Martial bör få agera som spets imorgon. Ett lag med mycket fart och fläkt som Tottenham känns inte som rätt lag för Weghorst att starta mot. Vi behöver så mycket kreativitet, fart och omställningsalternativ som möjligt efter Brunos avbräck, kategorier som Martial klår Weghorst i alla dagar i veckan. Dalot hade bra koll på sin kant sist och borde få chansen även imorgon, Malacia kändes inte helt hundra efter sin skada.

Möjlig startelva:

Tottenham Hotspur

Om stämningen är god i Mancheter så är stämningen i norra London…Nja, det är nog lite mer begravningsstämning efter att de blev helt och hållet demolerade mot Newcastle på St. James, med fem insläppta efter tjugo minuter. Det räckte med sex bollar för Christian Stellini att bli av med jobbet. Nu drar den en gång lovande Ryan Mason i trådarna (igen!) och ska försöka få ordning på skeppet. En vinst är nästan ett måste för Spurs imorgon om Champions League-spel ska ha en chans att bli verklighet nästa säsong, om ens Europa League-spel.

Startelvan är svår att gissa på förhand. När Mason en gång tog över efter José Mourinho gav han ofta unga spelare chansen, men frågan är om han går på sin egen magkänsla eller spelar säkra kort. Det återstår att se. Några petningar efter matchen mot Newcastle hade inte förvånat, därav saknas till exempel Eric Dier och Pape Sarr i min möjliga startelva.

Historik kan vara en lurig variabel att förlita sig på, men det är såklart förtroendeingivande att United inte har förlorat mot Tottenham de senaste fyra matcherna. Däremot har United gått mållösa de senaste två matcherna, något som Tottenham inte har gjort; de har nämligen gjort mål i sina sex senaste matcher. Men förlust mot Bournemouth, ett kryss mot Everton och Southampton och ett antiklimaktiskt uttåg ur Champions League spär på osämjan som verkar råda i Spurs just nu.

Trots vad som borde anses som en besvikande säsong för många Tottenhamsupportrar så har allt jämt Harry Kane koll på målskyttet och han är en spelare som kan vända en match helt på egen hand om han har vaknat på rätt sida.

Möjlig startelva:

Historik

United har fyra raka segrar mot Tottenham, varav i dessa har vi 11 gjorda mål och endast 3 insläppta. United är även obesegrade i de fyra senaste bortamatcherna. Generellt har vi ett väldigt bra facit mot Tottenham i ligan, där vi vinner nästan två tredjedelar av matcherna.

Visste ni att…

 • På två år har fem olika tränare haft positionen som huvudtränare i Tottenham. Ett tränarjobb i Tottenham erbjuder ingen vidare jobbsäkerhet, då de har haft 18 (!) huvudtränare sedan millennieskiftet.
 • Tottenham gillar att göra mål; de har träffat nät 58 gånger den här säsongen, tillräckligt för en fjärdeplats bland alla lag. De har även gjort mål i 28 av 32 ligamatcher. Likt United har de däremot en låg målskillnad.
 • Harry Kane har gjort flest mål mot United i Tottenhams historia med 5 gjorda mål.
 • Trots båda klubbarnas historiska framgångar så har aldrig Tottenham och Manchester United spelat en final mot varandra.

 

Matchinformation

Tottenham Hotspur
Manchester United
Turnering: FA Premier League
Tid: Torsdagen den 27 april 2023, 21.15
Plats: Tottenham Hotspur Stadium, London
Domare: Anthony Taylor
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • McTominay (skadad, inget datum)
 • Martínez (mellanfotsben, juli/augusti)
 • Varane (skadad, maj)
 • Garnacho (fot, inget datum)
 • Heaton (fot, inget datum)
 • Van de Beek (knä, juli)
 • Jones (skadad, inget datum)
 • Mengi (hamstring, inget datum)
 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Fernandes (oklar status, liten chans)
 • Mainoo (oklar status, liten chans)
FORM
V5/4BrentfordHPL1-0
V8/4EvertonHPL2-0
O13/4SevillaHEL2-2
V16/4NottinghamBPL2-0
F20/4SevillaBEL0-3
O23/4BrightonNFA0-0

Tottenham Hotspur

Skador och avstängningar:

 • Bissouma (fot, inget datum)
 • Bentancur (korsband, säsong)
 • Lloris (ljumske, inget datum)
Tveksamma:

 • Sessegnon (oklar status, möjlig)
 • Emerson Royal (oklar status, möjlig)
FORM
V11/3NottinghamHPL3-1
O18/3SouthamptonHPL3-3
O3/4EvertonBPL1-1
V8/4BrightonHPL2-1
F15/4BournemouthHPL2-3
F23/4NewcastleBPL1-6

United mot Tottenham

Totalt:19895-50-53315-257
Borta:9528-33-34121-151
Premier League:6139-12-10106-59
SENASTE MÖTENA
V2021-04-11BPL3-1
V2021-10-30BPL3-0
V2022-03-12HPL3-2
V2022-10-19HPL2-0
SENASTE BORTAMATCHER
V2019-01-13BPL1-0
O2020-06-19BPL1-1
V2021-04-11BPL3-1
V2021-10-30BPL3-0