Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Tottenham Hotspur - Manchester United
Näst sista chansen (att vinna mot ett topplag på bortaplan)

Om en vecka ska Manchester United spela mot Brighton & Hove Albion på bortaplan. Om inte United vinner borta mot Tottenham Hotspur ikväll blir den matchen den sista chansen detta United får att vinna på bortaplan mot ett topplag.

United har den här säsongen fem förluster på fem försök mot de nio topplagen i engelsk fotboll.

Men Chelsea då? utbrister någon. De tog vi minsann poäng emot! Det gjorde vi, men de är inget topplag. En titt i tabellen bevisar det.

I teorin skulle vi kunna få en seger mot ett topp 9-lag gratis. Men det ska en del till för att Fulham ska klättra i tabellen. Fulham är för övrigt det enda topp 12-laget som vi har besegrat på bortaplan. Fulham och Wolves är de enda topp 15-lagen vi har besegrat på bortaplan. Vi har åtminstone idel segrar mot botten 5-lagen, vilket bådar gott inför de avslutande bortamatcherna mot West Ham och Bournemouth.

Nu var det här lite taskigt vinklat, då vi minsann i Europa League har ett par imponerande bortasegrar. I september städade vi ju av mäktiga Sheriff Tiraspol från Transnistrien. De toppar minsann den moldaviska ligan i överlägsen stil och den moldaviska ligan är inte att leka med. Bara tre veckor senare åkte vi minsann till Cypern och vann mot Omonia Nicosia. Det är få förunnat att bortabesegra Cyperns sjätte bästa lag på bortaplan.

Någon vill nu kanske hävda att vi minsann vann mot Real Sociedad och Real Betis på bortaplan. Och de är ju spanska topplag. Men se, de segrarna erkänner inte jag. Mot Sociedad behövde vi en tvåmålsseger för att passera dem i tabellen. Du har inte vunnit en match om det efter slutsignalen är motståndarna som är glada. Och Real Betis? Ja, det var effektivt en träningsmatch. Räknas icke.

Men vi befinner oss nu i nästan maj (det är den 27 april, det är egentligen mer maj än april) och United har gjort en acceptabel bortamatch mot ett bra lag. Det var borta mot Barcelona.

Det är förutsättningarna inför kvällens match mot Tottenham. Nu ska vi inte debattera Tottenhams vara eller icke vara som topplag. De ligger sjua i tabellen och är därmed ett topplag per definition om vi definierar att det finns nio topplag, vilket jag i inledningen gjorde.

Tabelläget är sådant att vi har råd att förlora ikväll. Vi har faktiskt råd att förlora mot Brighton också. Men då måste vi däremellan besegra Aston Villa och just nu är det ingen i hela världen som besegrar Aston Villa, så det är lättare sagt än gjort. Så kvällens match är faktiskt lite småviktig. Åtminstone om vi vill undvika att vara pressade hela maj.

Ett ytterligare problem inför kvällens match är att Tottenham kommer dopade av ny manager och revanschlusta efter 1-6 mot Newcastle (ha! så dåliga var inte ens vi i Newcastle!).

Men jag är inte så säker på att Ryan Mason är en uppenbar boost för Tottenham. Det är en sak att ersätta Antonio Conte. Då ser spelarna ett nytt ansikte och blir på bättre humör. Men när ersättaren [vars namn jag inte tänker googla] kickas en kort tid senare [hur kort tid tänker jag inte googla] så ger det näppeligen samma effekt.

Manchester United har den här säsongen varit bra på att använda förluster som tändvätska. Men det är inte alltid som det funkar. Förra säsongens United var ett lag som inte triggades av förluster. Jag tänker att den här säsongens Tottenham är mer som förra säsongens United än den här säsongens United.

Det borde faktiskt vara ganska enkelt att besegra Tottenham ikväll. Spring ut och spring och gör första målet och titta sedan på när de gömmer sig bakom mamma och tycker synd om sig själva.

Ja, gör första målet, helt enkelt. Jag ser två möjliga utfall ikväll:

  1. det blir mållöst
  2. laget som gör första målet vinner

Blir det oavgjort med mål eller om något lag vänder underläge till seger blir jag chockad.

Bortaplan, ny manager och revanschlusta är inte det enda som talar för Tottenham ikväll. Det mesta tyder på att United måste klara sig utan Bruno Fernandes, lagets viktigaste spelare, vilket minskar vår segerchans betänkligt.

Kommer Bruno till spel så skulle det kännas mycket bättre. Gör han det? Hade det varit någon annan än Bruno (eller möjligen Marcus Rashford) hade jag hållit det som uteslutet. Men Bruno är Bruno och när Erik ten Hag säger att “[Bruno] är ett frågetecken” tänker jag att det nog finns en ganska stor chans att Bruno spelar. Vi får se. Enligt Manchester Evening News reste han med laget till London, så han lär åtminstone vara med i matchtruppen. Kanske börjar han på bänken, tänker jag.

Laget börjar ändå bakifrån med David de Gea, Premier Leagues 20:e bästa målvakt på Claimable Collection Attempts over Average (vilket om jag inte missförstår helt är typ målvaktens förmåga att plocka ner inlägg).

I mittförsvaret måste det blir Victor Lindelöf och Luke Shaw. Allt annat skulle vara väldigt märkligt. Det går liksom inte att stoppa in Harry Maguire nu, inte efter dennes senaste uppvisningar. Att fortsätta på det som har fungerat tycks också vara Ten Hags tillvägagångssätt.

På ytterbackarna skulle jag fortsätta med Aaron Wan-Bissaka och Diogo Dalot men jag Tyrell Malacia kan roteras in ifall någon av dem har trötta ben.

Christian Eriksen såg trött ut på Wembley men nog blir det han som spelar bredvid Casemiro idag. Anfallstrion torde bli Antony, Anthony Martial och Marcus Rashford, förutsatt att Martial faktiskt är tillgänglig även ikväll, vilket ju förefaller vara högst osannolikt men vi har inga rapporter om skada på fransmannen så kanske, kanske.

Så är det då Brunos roll kvar att fylla. Den fyller Bruno om Bruno kan spela. Enkelt! Annars blir det nog Marcel Sabitzer, även om jag personligen skulle föredra Fred. Ja, det är nästan så att jag föredrar Fred före Eriksen. Vi minns väl alla vilken lekstuga Fred hade hemma mot Tottenham?

Can Manchester United win away? They never win away.

Res med oss till Manchester!