Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför FA-cupfinalen 2023: Manchester United - Chelsea
Ett berg att bestiga, med en trofé att hämta på toppen

Imorgon ska Manchester Uniteds damlag för första gången spela en stor final. I FA-cupens final står Chelsea för motståndet på ett utsålt Wembley.

Det är den engelska damfotbollens två bästa lag som gör upp i morgondagens final. Manchester United är tabelletta men Chelsea är given favorit att vinna dubbeln.

Efter 3-0-segern mot Tottenham förra veckan klev Uniteds damlag, på statistiksidan Fivethirtyeight, för en kort stund upp som favorit att vinna Women’s Super League. Det var första gången någonsin som United var favorit att bli engelska mästare på damsidan. Favoritskapet varade i 90 minuter och försvann utan att Chelsea ens hade sparkat en boll. Detta då West Ham och Reading gjorde dåliga resultat, vilket medförde att algoritmen gav dem mindre chans att ta poäng mot Chelsea. Därefter har Chelsea spelat två matcher och Londonlaget bedöms nu ha 73 procents chans att vinna titeln.

Inte bara vann Chelsea mot Everton och Leicester, vilket minskade Uniteds försprång till en poäng. De vann dessutom med 7-0 och 6-0, vilket innebar att de åt upp hela det målskillnadsförsprång som United hade. Det innebär att Chelsea, som fortfarande har en match till godo, har skaffat sig en buffert. De har nu råd att spela oavgjort mot Arsenal, givet att de vinner mot West Ham och Reading, vilket de med största sannolikhet gör.

Visst, i den händelse att United och Chelsea slutar på 56 poäng* så vinner lagen två matcher var. Så United kan förstås förbättra sin egen målskillnad. Borta mot West Ham kanske Chelsea inte sprutar in mål men i sista omgången har de hemmamatch mot Reading, ligans förmodligen sämsta lag. United däremot ska möta Manchester City och Liverpool. United kan förstås vinna mot City, vi ska ses som favorit att göra så. Men att vi ska vinna med många mål mot City är närmast uteslutet. Vi vann förvisso med 6-0 hemma mot Liverpool men de är betydligt starkare nu och en utklassningsseger i sista omgången får anses vara osannolik. Så blir det en målskillnadsaffär är det troliga tyvärr att Chelsea vinner.

* I teorin existerar andra möjligheter där lagen slutar på samma poäng. Men sannolikheten för att så ska ske är så liten att vi kan bortse från det. 

Det om ligatiteln. Den får vänta. För imorgon är det alltså final i FA-cupen.

För Manchester Uniteds damlag är det första finalen någonsin. Laget kommer med allra största sannolikhet (>99 % enligt Fivethirtyeight) sluta topp 3 i ligan för första gången någonsin. Mest troligt slutar vi tvåa i ligan och sett till hela säsongen är det rimligt att hävda att United och Chelsea har varit de bästa lagen i England.

Men där United är uppstickaren är Chelsea giganten. I ligan går de mot sin fjärde raka titel. Inte bara det, 2020 vann de ligan och Ligacupen, 2021 vann de den inhemska trippeln och 2022 följde dubbeln. Deras senaste förlust i FA-cupen var i september 2020 (cupen avslutades under säsongen 2020/21 då, till följd av Covid). Därefter har de 14 raka vinster i FA-cupen. Då inkluderar sviten tre matcher mot Arsenal och två mot Manchester City.

Det går inte att argumentera mot Chelsea som favorit imorgon. Detta innan vi ens beaktar den inbördes statistiken, som är hemsk läsning för United. För den bistra sanningen är att Uniteds damlag aldrig har vunnit mot Chelsea. Mer om det längre ner.

Finalen imorgon spelas alltså på Wembley. För första gången någonsin är Wembley utsålt för en klubblagsmatch på damsidan. Tyvärr har en stor andel biljetter gått till neutrala supportrar.

Skamligt få biljetter gick till de båda finallagen.

Domare imorgon är Emily Heaslip. Hon får assistans av VAR (Michael Salisbury). Det är första gången någonsin som VAR kommer att vara i bruk i engelsk klubblagsfotboll på damsidan. Det innebär förstås också att mållinjeteknik används.

Förutsättningarna imorgon är enkla. Vinnaren tar hem cupen. Är det oavgjort efter full tid väntar förlängning och är det oavgjort även efter förlängning väntar straffläggning.

Det är avspark imorgon klockan 15.30. Matchen visas i Sverige på V Sport Football och Viaplay.

Läget i laget

United har Maria Thorisdottir på skadelistan. I övrigt en skadefri trupp. Det ger Marc Skinner huvudbry, då han måste peta en spelare från matchtruppen. ”Det är mitt förmodligen mitt svåraste beslut,” säger han.

Givet hur han har använt spelarna finns det fyra huvudkandidater: Estelle Cascarino, Lisa Naalsund, Jayde Riviere och Aïssatou Tounkara. Det går väl att argumentera för alla fyra. Det enklaste valet är nog ändå Cascarino, då hon bara är i klubben på lån.

I övrigt medger Skinner att Chelsea är favoriter men han vägrar förstås gå med på att United är chanslösa. Laget har givetvis tränat på straffar inför finalen.

Vi kan vara tämligen säkra på vilka elva spelare som Skinner väljer imorgon:

Earps
Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell
Ladd, Zelem
Parris, Toone, Galton
Russo

Något avsteg från den elvan skulle närmast vara en stor sensation. Aoife Mannion skulle kunna gå in som mittback istället för Millie Turner, men nej. Vilde Boe Risa skulle kunna få en plats i laget, efter en imponerande insats mot Tottenham, men nej. Skinner ser av allt att döma lagkapten Katie Zelem som sin viktigaste spelare. Hon var avstängd senast men är givetvis tillbaka i elvan imorgon. Att Boe Risa skulle peta Ella Toone är också uteslutet och varianten med Boe Risa som tia och Toone som högerytter fungerade inte när det testades. Nikita Parris namn har inte varit inristat i sten på högeryttern men hon har startat samtliga matcher mot topplagen. Så nej, Lucía García och Martha Thomas får snällt sätta sig på bänken. Där hittar vi även Rachel Williams, som alldeles säkert lär få speltid.

För United är det som sagt den första finalen. Men det är ändå inget lag som saknar erfarenhet. Mary Earps utsågs tidigare i år till världens bästa målvakt och hon var en stor anledning till att England vann EM förra året. Även Alessia Russo och Toone var starkt bidragande i EM, med Toone som målskytt i finalen på Wembley. Nikita Parris fick nästan ingen speltid alls i EM men hon har enligt egen utsago idel segrar på Wembley, vilket bland annat inkluderar två FA-cupfinaler med Manchester City. Vunnit FA-cupen har även Williams, Hannah Blundell och skadade Thorisdottir gjort.

Skinner har också finalerfarenhet, då han förde Birmingham till final i FA-cupen 2017. Då var laget chanslösa mot Manchester City men Skinner säger sig ha dragit lärdom av det. Framför allt vill han inte nu behandla matchen som en alldeles speciell händelse utan snarare ladda upp som inför en match i mängden.

Kort om Chelsea

”Alla är tillgängliga,” sa Chelseas tränare Emma Hayes på presskonferensen inför morgondagens cupfinal. Det inte riktigt hela sanningen men det viktiga beskedet för de blå var att Hayes slog fast att Sam Kerr är tillgänglig.

Kerr klev av skadad mot Everton men var tillbaka som oanvänd avbytare mot Leicester veckan. Kerr prisades i fredags som årets spelare av de engelska fotbollsjournalisterna. Det ger oss en bild av hur bra Kerr kan vara. Samtidigt är det ett tydligt tecken på att de röstande journalisterna inte har sett tillräckligt mycket damfotboll för att uttala sig. Bland de som följer damfotbollen till vardags har jag inte sett någon som håller Kerr som säsongens bästa spelare i England.

Skadefria är Chelsea emellertid inte. Mittbacken Millie Bright har varit ute sedan slutet av mars med en knäskada och säsongen är bekräftat över för Fran Kirby. Däremot var Kadeisha Buchanan tillbaka på bänken i veckan, efter en månads frånvaro.

Tillbaka i spel är även Pernille Harder, efter fem månaders frånvaro. Hon har matchats in försiktigt men på de två senaste matcherna har hon slagit till med fyra mål och två assists.

Chelseas Europaäventyr tog slut i semifinalen, där Barcelona vann med 2-1 totalt. Därefter fick Chelsea slita hårt mot Liverpool i ligan (Kerr avgjorde efter 86 minuter) innan de körde över Everton och Leicester.

Jämfört med egentligen alla andra lag i England har Chelsea en enorm bredd i truppen. Efter 7-0 mot Everton bytte de ut mer än halva laget inför överkörningen mot Leicester.

Taktiskt är de flexibla. I de två senaste matcherna sprang laget ut i en 4-2-3-1-formation men dessförinnan hade de tre formationer (4-4-2, 5-3-2 och 3-4-2-1) på tre matcher. Borta mot United kom de ut i en 3-4-2-1-formation men det blev 4-2-3-1 i hemmamatchen. Chelsea skiljer sig mot andra topplag i att de inte är desperata att äga bollen. De är bekväma med att försvara djupt och satsa på kontring.

Ann-Katrin Berger är förstaval i mål men svenska Zećira Musovic får en hel del speltid. Imorgon torde det ändå bli Berger.

I backlinjen blir det ändå svenskt, i form av Magdalena Eriksson. Troligen får vi även se Ève Périsset, Jess Carter, Naimh Charles och Maren Mjelde på planen. Spelar Chelsea med fembackslinje består den av de fem men det finns också ett alternativ där Charles spelar ytter i en 4-2-3-1-formation. Skadefrånvaron betyder gissningsvis att Buchanan inte finns med i startelvan.

De må vara villiga att byta men Erin Cuthbert tenderar att leda mittfältet i de största matcherna. Melanie Leupolz är tillbaka i spel efter ett års frånvaro efter barnafödande och har fått stort förtroende på slutet. Jessie Fleming och Sophie Ingle utmanar om speltid på mittfältet.

Lagets bästa spelare den här säsongen är nog Guro Reiten (som sagt: Kerr som årets spelare var ett felval). Henne skriver vi in i startelvan. Därutöver är det svårläst, med Lauren James, Jelena Cankovic, Harder och Kerr som alternativ. Det skulle inte vara en chock ifall Harder eller Kerr placeras på bänken som ett vapen i andra halvlek. (Kerr startar om hon är fullt återställd efter den lättare skadan.) Den lyxen har Hayes.

Tidigare möten

Historiken är mardrömsläsning för en Unitedsupporter. Chelsea har vunnit de sex senaste mötena, med målskillnaden 19-6. Totalt har lagen mötts nio gånger, med åtta vinster för Chelsea och en oavgjord match.

I höstas vann Chelsea med 3-1 på Leigh Sports Village och i mars blev det 1-0 till Chelsea i London. Ett vapen för Chelsea har varit att sitta lågt med laget och spela långt på Sam Kerr.

Just Kerr har United varit oförmögna att stoppa. Hon har gjort sju mål på sju matcher mot United, varav fyra på de tre senaste mötena.

Manchester United – Chelsea

Turnering: Women’s FA Challenge Cup, final
Datum: 14 maj 2023
Avspark: 15.30
Arena: Wembley Stadium, London
Teve: V Sport Football, Viaplay