Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Manchester City
Ett derby bara för äran eller kanske mycket mer än så

Imorgon kväll spelar Manchester Uniteds damlag sin sista hemmamatch för säsongen. Motståndare på ett utsålt Leigh Sports Village är Manchester City. De båda lagen greppar efter svåråtkomliga halmstrån, där Europaspel är drömmen för City medan Uniteds titelhopp alltjämt lever.

Ja, United har fortfarande chansen på titeln. Men efter avverkade hängmatcher är Chelsea nu två poäng före United och Londonlaget har dessutom fyra plusmål till godo på United. Ska United ha någon chans på titeln vill det till att Arsenal imorgon bortabesegrar Chelsea.

Manchester City är fyra i tabellen och kommer att sluta fyra om inget oförutsett sker. De har tre poäng upp till Arsenal på den sista Europaplatsen och då har Arsenal tolv plusmål till godo på City. Det är förvisso inte otänkbart att Arsenal – som är tungt skadedrabbade – tappar poäng både mot Chelsea och Aston Villa men sannolikheten för att City ska sluta trea är försumbar.

Londonderbyt sparkar igång klockan 13.30 imorgon, så när Manchesterderbyt sparkar igång vet United vad som gäller.

Chelsea vinner mot Arsenal: Chelsea har i praktiken vunnit ligan. De möter bottenlaget Reading i sista omgången och den matchen vinner Chelsea. Detta även om överlevnad skulle stå på spel för Reading. En Chelseaseger imorgon innebär att United slutar tvåa i ligan (andra placeringar är möjliga i teorin, men egentligen bara i teorin).

Här är det värt att påpeka att det – för den stundande Europakvalificeringen – är mycket bättre att sluta tvåa än trea i ligan. Ligatvåan behöver vinna ett dubbelmöte för att nå gruppspelet i Champions League medan ligatrean måste vinna två enkelmöten och ett dubbelmöte.

Chelsea spelar oavgjort mot Arsenal: Chelsea vinner ligan. Visst, United går då upp på samma poäng som Chelsea med en seger mot City men att United ska ta in fyra mål på Chelsea är nästan omöjligt att se. Att United ska vinna stort mot City är nästan otänkbart, men vi ska förstås försöka. Vi skulle kunna vinna stort mot Liverpool i avslutningen men det är osannolikt och Chelsea har som sagt Reading i avslutningen. Handlar det om målskillnad så har Chelsea alla möjligheter att ösa in mål där. För att säkra andraplatsen behöver United förmodligen ta en poäng på de två avslutande matcherna.

Chelsea förlorar mot Arsenal: Då hamnar ligatiteln plötsligt i Uniteds händer. Vi går då upp som tabelletta med en seger mot City och kan då åka till Liverpool och bärga titeln i sista omgången. En Arsenalseger imorgon ger Arsenal en liten chans att gå förbi United, men även vid en förlust mot City har United andraplatsen i egna händer inför sista omgången.

Nu är det troliga att Chelsea vinner mot Arsenal. Då blir det ett Manchesterderby mest för äran. Men det är alltjämt en viktig match. Framför allt för att United oavsett resultat i Londonderbyt spelar för att i teorin säkra Europaspel (vi har sex poäng och 17 mål ner till City, det försprånget ska inte kunna tappas).

För United skulle det också vara av värde att för första gången besegra Manchester City i en ligamatch.

Det är avspark imorgon kväll klockan 19.45. I Sverige visas matchen på V Sport Football och Viaplay.

Läget i laget

Manchester United behöver studsa tillbaka efter den tunga förlusten mot Chelsea i FA-cupfinalen. Besvikelsen var förstås stor i söndags men det får inte fungera som ursäkt för en sämre prestation imorgon. Istället bör United använda besvikelsen som tändvätska.

Förmodligen blir det en andraplats i ligan och det är i slutändan bättre än förväntat. Känslan inför nästan säsong kommer emellertid påverkas av hur det går i de två avslutande matcherna. Det är viktigt att avsluta bra, oberoende av vad Chelsea hittar på.

Sånär som på Maria Thorisdottir har Marc Skinner en skadefri trupp. Med allra största sannolikhet väljer Skinner imorgon samma startelva som i FA-cupfinalen:

Earps
Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell
Ladd, Zelem
Parris, Toone, Galton
Russo

Kort om Manchester City

Manchester City kommer med största sannolikhet sluta fyra i ligan den här säsongen. Det är en stor missräkning för de ljusblå. I teorin har de fortfarande chansen på en Europaplats men det är bara i teorin.

City inledde ligaspelet med två förluster men studsade sedan tillbaka med tolv vinster och två oavgjorda. Den förlustfria sviten sprack emellertid i april, då Arsenal vände underläge till seger. Därefter städade City av West Ham och Reading innan de oväntat åkte till Liverpool och förlorade i den senaste omgången. Med förlusten mot Liverpool försvann Citys Europahopp i all väsentlighet.

Mot topplagen har City två vinster, en oavgjord och två förluster i ligan. Det är mot de sämre lagen som de har kastat bort Europaplatsen. De tog bara en poäng mot Aston Villa och bara tre mot Liverpool. Det innebär att City har tappat fler poäng mot de åtta bottenlagen än United (en oavgjord), Chelsea (en förlust) och Arsenal (en oavgjord) tillsammans.

Problemet för City har varit effektiviteten både framåt och bakåt. Enligt Fbref har City bäst xG och näst bäst xGA i ligan. I faktiskt målskillnad är de emellertid 12, 17 och 21 mål sämre än topplagen.

Offensivt har alldeles för spelare bidragit. Anfallaren Bunny Shaw gör anspråk på att vara ligans bästa spelare. Hon ligger tvåa i skytteligan med 18 mål och har dessutom 6 assistpoäng. Chloe Kelly och Lauren Hemp bidrar regelbundet med poäng och även Laura Coombs hittas i målprotokollet ibland. Men bakom den offensiva kvartetten finns egentligen ingenting. City har fyra spelare som har gjort fler än två mål i ligan. United, Chelsea och Arsenal har åtta, nio och sju respektive.

I defensiven saknas Laia Aleixandri på grund av skada. Det betyder att den gamla Unitedspelaren Alex Greenwood bildar mittbackspar med Steph Houghton. På mittfältet har de svenskt i form av Filippa Angeldahl tillsammans med japanskan Yui Hasegawa.

Tidigare möten

Morgondagens derby är det tolfte på damsidan. United har två vinster mot Citys fem (vi har också en straffseger i Ligacupens gruppspel). Uniteds segrar har emellertid enkom kommit i Ligacupens gruppspel. I större sammanhang har City ett stort övertag. De har vunnit båda mötena i FA-cupen och i ligan har vi tre oavgjorda och tre förluster.

Det enda mötet den här säsongen, på City of Manchester Stadium i december, slutade 1-1. United tog ledningen genom Leah Galton men City kunde kvittera. Därefter var det United som var närmast ett segermål och det var nog första gången som United faktiskt var det bättre laget i ett ligaderby.

City är förstås ett bra lag. Men historiken till trots går United in i morgondagens derby som given favorit. Det är första gången vi gör det.

Manchester United – Manchester City

Turnering: Women’s Super League
Datum: 21 maj
Avspark: 19.45
Teve: V Sport Football, Viaplay