Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Phil Jones
Man har börjat gilla honom mer och mer ju mindre han har spelat

Phil Jones karriär i Manchester United är efter den här säsongen över. I över ett decennium har han figurerat i klubben och gjort över tvåhundra matcher. I den här frågeasken går vi igenom våra tankar om engelsmannen och hans tid på Old Trafford. 

Phil Jones har varit Manchester United trogen i närmare tolv år, men efter den här säsongen står det klart att den 31-årige engelsmannen lämnar klubben. Dina tankar om beskedet?

Axel Klöfwer: Det var på tiden. Förutom några få matcher här och där så har Jones varit en ganska bortglömd del av truppen de senaste åren och det var hög tid att tacka för sig.

Carl Kjellberg: Är det Phil Jones som varit United trogen i tolv år eller är det United som varit Jones trogen i tolv år? Det hela är en sorglig historia, det är oerhört tragiskt vad Jones karriär har blivit. Samtidigt anser jag att det är väldigt talande för hur misskötta vi varit som behållt honom såpass länge, ingen part har väll blivit lyckligare de senaste åren.

David Grgic Levin: Troligtvis det minst oväntade som har hänt hela säsongen. Man får tyvärr vara krass och säga att det är gynnsamt för båda parter.

Gustav Brinck-Larsen: Man har ju på nåt märkligt sätt börjat gilla Jones mer och mer ju mindre han spelat. Så lite synd är det, särskilt som han faktiskt är en Fergievärvning. Skottens arv, om än i Jones fall inte det bästa, försvinner mer och mer.

Jonathan Gren: Ett väntat och korrekt beslut. Tror faktiskt att det kommer att gynna båda parter.

Elias Hallström: Slås väl egentligen mest av att han fortfarande är kvar på ett hörn. Men naturligtvis väntat och något som borde ha hänt flera år tidigare.

Mikael Österdahl: Det är givetvis tråkigt att det blev som det blev med alla skador. Det borde ha blivit mycket bättre än det blev.

Det kanske är en ickefråga egentligen, men gör United rätt som släpper Jones efter säsongen?

Axel Klöfwer: Helt rätt såklart men det borde hänt för fyra år sedan då klubben istället valde att förlänga kontraktet.

Carl Kjellberg: Ja, man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Dels att det är oerhört tråkigt vad det blivit av Jones men samtidigt att vi är en professionell fotbollsklubb och i slutändan är det resultaten som måste guida oss.

David Grgic Levin: Det är mycket riktigt en ickefråga. United borde ha gjort sig av med Jones för en himlans massa år sen.

Gustav Brinck-Larsen: Ja, givetvis.

Jonathan Gren: Ja. Borde väl egentligen inte fått den där kontraktsförlängningen 2019, och nu var det inget snack om att han skulle lämna.

Elias Hallström: Ja, givetvis. Han har inte bidragit med någonting på flera år, så om inte är det väl rätt för hans egen skull.

Mikael Österdahl: Givetvis. Det är svårt att föreställa sig att han ska komma tillbaka till en nivå där han kan bidra till att göra Manchester United bättre. Felet United gjorde var det senaste kontraktet han fick och det är symptomatiskt för mycket som har varit bedrövligt i klubben efter Fergie. För många spelare har fått kontrakt som de inte har förtjänat.

Jones har under större delen av sin karriär varit skadedrabbad och har inte spelat alls mycket de senaste åren. Var tror du Jones tar vägen härnäst, eller lägger han rentav skorna på hyllan?

Axel Klöfwer: Han kanske avslutar karriären i The Championship med sitt Blackburn Rovers eller någon annan klubb. Det finns även såklart en god chans att han lägger skorna på hyllan med tanke på skadehistoriken.

Carl Kjellberg: Det går inte att säga för ingen av oss vet vem Jones är. Varken som människa eller som spelare. Har han en självbild att han kommer kräva en väldigt hög lön? Då tror jag han kan få det svårt. Kan han däremot ödmjuka sig så kanske en romantisk flytt tillbaka till Blackburn? Men som sagt, ingen av oss vet vem Phil Jones är, inte som människa, men framförallt inte som spelare, vilken kvalitet håller han?

David Grgic Levin: Han såg ju faktiskt rätt så hygglig ut efter han kom tillbaks från rehabiliteringen. Om det är något som inte är en bristvara hos Phil Jones så är det kärlek för fotboll, så jag skulle inte bli förvånad om han spelar någon säsong till i en lägre division för att avsluta på ett värdigt sätt. Återkomst i Rovers kanske?

Gustav Brinck-Larsen: Har han faktiskt varit skadad då? Har det inte vara varit ett sätt att skona honom från att bli petad? Jag hade gärna sett att han återvände till Blackburn. Gillar den typen av cirklar.

Jonathan Gren: Skulle absolut inte förvåna mig om han lägger skorna på hyllan, dock skulle jag verkligen kunna se honom i någon form av tränarroll.

Elias Hallström: Jag kan nästan bara se att han avslutar karriären. Tråkigt sätt det sker på i så fall, men fullt rimligt med tanke på hans skadehistorik bland annat.

Mikael Österdahl: Jag önskar honom lycka till. Att gissa vad han ska göra härnäst känns meningslöst. Men det skulle vara skoj att se honom spela boll igen.

Det var alltså över ett decennium sedan Jones kom till United och sågs då som ett riktigt råämne. Skulle du säga att den hårdföre mittbacken levde upp till förväntningarna du hade på honom?

Axel Klöfwer: Det är klart att man hade högre förväntningar med tanke på alla lovord kring hans potential när vi värvade honom.

Carl Kjellberg: Phil Jones kom till United när jag var 8 år gammal, oklart om det säger mest om mig eller honom. Men när jag var 8 år så hade jag, sorgligt nog, inte så bra koll på Blackburn. Med det sagt så är han en av få som faktiskt har en Premier League titel i truppen, så även om hans karriär såklart inte blev i närheten av vad många trodde den skulle bli, så är han inte ens den största floppen i den nuvarande truppen.

David Grgic Levin: Jones var ju rejält hajpad och tyvärr får man lägga honom i samma fack som spelare som Ravel Morrison och Gabriel Obertan; talangfulla ungtuppar som aldrig riktigt nådde upp till det de borde ha blivit. Men Jones ska hålla huvudet högt för det är inte hans fel att hans knän är gjorda av glas. Brist på förmåga har det aldrig varit något snack om säger jag.

Gustav Brinck-Larsen: Verkligen inte. Han värvades ju på potential, men det blev aldrig så bra som man hoppades. Vill minnas att Fergie sagt att han kunde blivit den nye Paul Scholes, och så blev det ju inte riktigt.

Jonathan Gren: Skulle säga att han spelat för lite för att leva upp till de förväntningarna jag hade på honom. När han väl spelade så var han helt okej, men tyvärr var det inte så ofta.

Elias Hallström: Nej, så klart inte. Där och då såg jag nog inte potentialen det pratades om. Förmodligen gjorde ingen utifrån det. Gick väl rätt hyfsat inledningsvis, men han blev stegvis sämre och skador och mentala spöken (?) verkar ha hämmat honom för mycket till slut. Även om Jones hade lyckats någorlunda tror jag ändå inte att vi hade pratat om honom som en stor spelare i United.

Mikael Österdahl: Förväntningarna på honom, vilket till stor del var Fergies fel, blev så stora att det i princip var omöjligt för honom att uppfylla dem. Samtidigt är 229 matcher för Manchester United en fantastisk siffra. Men 229 matcher på 12 säsonger är dåligt.

Kommer du sakna honom?

Axel Klöfwer: Jag har vid flera tillfällen under de senaste åren nästan glömt att han är kvar i klubben så med tanke på det, inte riktigt.

Carl Kjellberg: Jag tror att när någon varit en del av det man håller kärt tillräckligt länge, så får man alltid lite separationsångest. Däremot tror jag att det mest är i stunden. Saknaden kanske inte är det som blir mest slående, utan istället besvikelsen, en känsla av att det kunde blivit så mycket mer, så mycket bättre.

David Grgic Levin: Sakna är ju ett starkt ord…När han var i sitt esse var han en riktig slitvarg, något som inte växer på träd nuförtiden. Så jag saknar Phil Jones så som han var för 9 år sedan.

Gustav Brinck-Larsen: På nåt märkligt sätt ja. Fast inte som spelare.

Jonathan Gren: Nej det skulle jag inte säga.

Elias Hallström: Nej, men det kommer ändå kännas lite tomt att han inte finns där någonstans i bakgrunden.

Mikael Österdahl: Han har i praktiken varit försvunnen i flera år nu. Så all eventuell saknad har liksom redan avklarats.

Vilket är ditt bästa minne med Phil Jones i United?

Axel Klöfwer: Den där fantastiska glidande huvudtacklingen mot Olivier Giroud 2015 var ju någonting att skåda.

Carl Kjellberg: Han har som sagt vunnit Premier League och jag tror att många kanske säger det. MEN det är många spelare som vunnit Premier League. Men HUR många har krypit ikapp Frankrikes meste målskytt Oliver Giroud och avväpnat honom genom en ansiktstackling. Det är den bilden jag har i huvudet av Phil Jones, fast han var så mycket mer, men framförallt kunde han varit så mycket mer.

David Grgic Levin: Hans rensning med huvudet mot Arsenal 2015. Det är väl allas favorit?!

Gustav Brinck-Larsen: Alla hans ansikten. Underbart minspel.

Jonathan Gren: Den fantastiska kryp-nick-brytningen mot Olivier Giroud.

Elias Hallström: Kanske hans match mot Real Madrid i Champions League på bortaplan 2013. Inte för att det nödvändigtvis var en fem plus-prestation, men på något sätt ringade den in spelaren som Phil Jones kunde ha blivit.

Mikael Österdahl: Det är givetvis när han, på marken, nickar bort bollen framför fötterna på Olivier Giroud. Ett stycke heroiskt försvarsspel. Och i den sekvensen hittar vi förmodligen också förklaringen till att skadorna blev så många.