Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Manchester United Player of the Year 2022/23
Kobbie Mainoo och Dan Gore bäst i ungdomslagen

Mittfältarna Kobbie Mainoo och Dan Gore kammar hem priserna som bästa unga spelare respektive bästa reservlagspelare i Manchester United säsongen 2022/23.

De båda spelarna fick sina priser under halvtidsvilan i kvällens match mot Chelsea.

Kobbie Mainoo, som fyllde 18 år i slutet av april, får det åtråvärda priset Jimmy Murphy Young Player of the Year. Tidigare vinnare av priset (under olika namn) inkluderar spelare som Norman Whiteside, Mark Hughes, Ryan Giggs, Paul Scholes och Marcus Rashford. Förra året gick priset till Alejandro Garnacho.

Mainoo har den här säsongen den här säsongen fått debutera i a-laget. Tre matcher har det blivit, senast mot Leicester i februari. Fortfarande en juniorspelare gjorde han bara en enda match i juniorlaget under säsongen. Det blev desto fler (19) i U21. Den större delen av säsongen har han ändå spenderat i Erik ten Hags lag och utöver de tre spelade matcherna har det blivit tretton som oanvänd avbytare och dessutom speltid i träningsmatcher.

“Det är en otrolig känsla,” säger Mainoo till Uniteds hemsida. “Att bli kvar runt a-laget och få fler matcher är det slutliga målet. Jag vill stanna i den här klubben, jag har varit här hela mitt liv.”

“Kobbie har haft en exceptionell säsong och tagit sig an varje utmaning han stött på,” säger Uniteds akademichef Nick Cox. “Varje gång Kobbie har spelat för ett akademilag det här året har han presterat på en väldigt hög nivå och det har gett honom en plattform att imponera på Erik ten Hag och a-lagstränarna.”

Cox menar att Mainoo verkligen förtjänar utmärkelsen som årets unga spelare i United.

Dan Gore är drygt ett halvår äldre än Mainoo, men alltjämt juniorspelare. Gore får utmärkelsen Denzil Haroun Reserve Team Player of the Year. Tidigare vinnare av priset inkluderar spelare som Nicky Butt, John O’Shea och Darren Fletcher. Förra årets var det Álvaro Fernández som prisades.

Gore har den här säsongen gjort ett halvdussin matcher i juniorlaget. Primärt har han ändå spelat i U21, där han ofta varit lagkapten. Han fick följa med a-laget på turnén till Spanien under VM men det blev ingen speltid för honom där.

“Att vinna det här prestigefulla priset vid 18 års ålder visar hur bra Dan har presterat och skött sig själv genom säsongen,” kommenterar akademichef Cox. “Dan är en värdig vinnare men det var på intet sätt något enkelt beslut för oss.”

Gores ledaregenskaper lyfts ofta fram, så även av Cox: “Han är en ledare som har kommit fram genom vårt system från en ung ålder, där han alltid visat de önskade kvaliteter och karaktärsdrag som vi försöker ingjuta i våra unga spelare.”

Någon kommentar från Gore bjöds vi inte på.

Vi gratulerar Kobbie Mainoo och Dan Gore till priserna!

Res med oss till Manchester!