Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Hatten av, David!

Manchester United kommer allt närmare ett tronskifte på målvaktsposten. Även om det möjligen är rätt beslut att fatta är det hög tid att hylla en som hyllas bör. David de Gea förtjänar ett värdigt farväl – han är en av de stora. 

Vi är många som kommer ihåg oron inför säsongen 2011-12. En av världens bästa målvakter, Edwin van der Sar, hade meddelat att det var dags att lägga vantarna på hyllan. En ny målvakt skulle därför värvas in.

Det ryktades om Manuel Neuer och det pratades om Maarten Stekelenburg, men Sir Alex valde en annan väg.

Han hade länge scoutat en tunn och ganska blyg kille från Madrid och den 29 juni 2011 skrev David de Gea på för Manchester United.

Spanjoren fick en minst sagt skakig start på karriären i England.

Det är svårt att glömma hans första tävlingsmatch för United – Community Shield mot våra ljusblåa grannar. Två misstag av de Gea resulterade i två mål i baken.

Första halvåret var helt klart en besvikelse – och man trodde sannerligen att Sir Alex gått bort sig rejält med den här värvningen.

Men som så många gånger förut visade det sig att världens bästa manager genom tiderna hade gjort helt rätt. De Gea anpassade sig till Premier Leagues fysiska spel, byggde på sig flera kilo muskler och till slut hade spanjoren lyckats. Han hade blivit en av världens bästa målvakter.

Det har minst sagt stormat kring Manchester United sedan Sir Alex tackade för sig. Katastrofala sportsliga resultat, fruktansvärd inkompetens i den sportsliga ledningen och en ägarfamilj som inte bryr sig ett skit om fotboll.

Under sina tolv år i klubben har de Gea spelat under nio olika tränare. Nio!

Jag vet…Hade det inte varit för en krånglande fax 2015 hade han lämnat för Real Madrid och då hade läget naturligtvis varit annorlunda.

Han blev kvar, och sanningen är att han varit en konstant. Han har varit en världsklass-spelare (på sin position) som representerat en klubb i förfall.

Han är i skrivande stund på plats sju över spelare med flest matcher för Manchester United genom alla tider.

Han är den Manchester United-målvakt som hållit nollan flest gånger.

Han har vunnit Sir Matt Busby player of the year fyra gånger (2014, 2015, 2016 och 2018).

Han har vunnit Manchester United players player of the year fyra gånger (2014, 2015, 2018 och 2022).

Den här säsongen har han hållit flest nollor av samtliga målvakter i Premier League.

Spanjorens kontrakt går ut efter säsongen och enligt väldigt många supportrar bör det här vara slutet på karriären i Manchester.

Jag är också medveten om de Geas svagheter. Hans spel med fötterna är för dåligt och ibland släpper han in på tok för enkla mål.

Det är möjligt att han inte får nytt kontrakt – och det kan mycket väl vara ett korrekt beslut.

Men oavsett vad som händer i sommar borde vi vara tacksamma över de Gea och hans tid i klubben.

Att i tolv års tid representerat en klubb i kris och under den tiden spelat under nio olika managers är inte vanligt förekommande i dagens fotboll.

Det förtjänar respekt.

Hatten av, David! Du är en av de stora.

Res med oss till Manchester!