Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask inför FA-cupfinalen 2022/23
En skön känsla, med god chans att sabba trippeldrömmar

På lördag spelas en historisk match på Wembley, då det vankas finalderby i FA-cupen mellan Manchester United och stadsrivalen Manchester City. I den här frågeasken delar vi med oss om våra tankar inför matchen.

På lördag spelar FA-cupfinal Manchester United FA-cupfinal på Wembley mot stadsrivalen Manchester City. Hur är din känsla inför matchen?

David Grgic Levin: Det är ju såklart nervöst. Trots att det tar emot så måste man erkänna att City är en minst sagt värdig motståndare. Men United har visat prov tidigare den här säsongen att de kan besegra grannarna. Man får inte heller glömma att City har ett kryss och en förlust de senaste två matcherna, och har några spelare som är tveksamma inför finalen. Optimism varar längst!

Mikael Österdahl: Det enda jag känner är att vi måste vinna. Inget annat existerar.

Adam Andersson: Ganska skön känsla. Inga förväntningar, lite mer ”vi har ingen att förlora-tänk”

Jonathan Gren: Att det kommer att bli otroligt tufft. Ger inte United jättestora vinstchanser, men man vet aldrig.

Elias Hallström: Ganska god ändå. Oddsmässigt är United givetvis i underläge, men det finns matchvinnartyper i laget och man har dessutom vunnit en final tidigare i år på Wembley. Jag tror det viktigaste blir att undvika ett tidigt baklängesmål.

Bägge lagen avslutade sina respektive säsonger på bra sätt, där United kom trea i ligan och City till slut körde om Arsenal och tog titeln. Vad tror du om Uniteds chanser att rubba de ljusblå?

David Grgic Levin: Chansen är nog större än många vill medge. Om man har följt United tillräckligt länge vet man att om det är någon gång laget lyfter sig så är det mot Liverpool och City. Allt kan hända i en sån här match.

Mikael Österdahl: Nu är vi inte i kyrkan utan på Wembley. Och det är nästan som hemmaplan, framför allt som Red Army givetvis kommer att utklassa motståndet på läktarna. På hemmaplan brukar vi vara bra!

Adam Andersson: 75-25 till City.

Jonathan Gren: Mycket små. Det behövs en nästintill felfri insats för att man ska ha någon som helst chans.

Elias Hallström: Relativt goda faktiskt. City har ju dessutom en stundande Champions League-final att tänka på och som de givetvis aktar högre än FA-cupen. Gäller för United att vara lite cyniska och när lägen sedan uppstår ta vara på dem. Det lär inte vara något bombardemang mot Citys mål misstänker jag, och då gäller det att vara kliniska vid rätt tillfällen.

United har spelar cupfinal på Wembley tidigare i år då man vann ligacupen mot Newcastle. Hur skulle du värdera ytterligare en potentiell cuptitel och dess betydelse för säsongen i stort?

David Grgic Levin: Säsongen är redan godkänd i mina ögon, men jag tror inte en vunnen FA-cup den här säsongen kommer minnas för att den ser så fin ut i troféskåpet, utan snarare för att vi vann den mot City och stoppade deras trippeldrömmar. Och det är ju helt befogat. Att vinna en sån här tung final hade höjt Ten Hag ännu högre upp i skyarna hos supportar.

Mikael Österdahl: Ligacupen är kul där och då, men den är snabbt glömd. FA-cupen är mycket större. Vinst på lördag så är det utan tvekan den bästa säsongen efter Fergie. Förlust på lördag så är det inte den bästa säsongen. Så enkelt är det.

Adam Andersson: Vid seger på lördag kvitterar Ten Hag ut ett mycket fint betyg under hans första säsong. Vid förlust kvitterar han ut ett bra betyg.

Jonathan Gren: En FA-cuptitel skulle göra en bra säsong till en riktigt bra säsong.

Elias Hallström: Väldigt högt. Tredjeplatsen var oerhört viktig att säkra och sedan tidigare hade man ju ligacupen. En eventuell FA-cuptitel på det definierar en lyckad säsong.

I nuläget saknas etablerade spelare som Anthony Martial och Lisandro Martinez. Det hänger även ett stort frågetecken över Antonys medverkan. Hur mycket tror du deras frånvaro påverkar United?

David Grgic Levin: Martial och Antony kan vi nog klara oss utan, även om man såklart skulle vilja ha med dem. Speciellt Antony, som verkligen visade framfötterna senast vi mötte City. Men Martínez går ju knappt benämna i ord hur stort avbräck han är. Med tanke på Lindelöfs fina form den senaste tiden dock så känner jag mig ändå bekväm med laget vi kan ställa fram.

Mikael Österdahl: Martínez saknas enormt, det går inte att komma ifrån, även om Lindelöf har skött sig överraskande bra. Martial är alltid ett frågetecken. En enorm tillgång ibland men andra gånger en belastning för laget.

Adam Andersson: Vi överlever, även om det mest troligt är tre startspelare vi saknar.

Jonathan Gren: Martinez frånvaro påverkar en del, men samtidigt så har Victor Lindelöf gjort det riktigt bra i argentinarens plats. När det kommer till Antony så skulle jag säga att det inte skulle vara ett så stort tapp med tanke på att Jadon Sancho har spelat bra på högerkanten de senaste matcherna.

Elias Hallström: Martinez är det största tappet, men Lindelöf har gått in och gjort det bra. Antony må ha svag poängskörd, men hans arbetsinsats och mentalitet är viktiga komponenter i Ten Hags lag. Martial vet man aldrig vad man får av, så svårt att ge ett tydligt svar…

Trots några viktiga spelare borta ska Erik ten Hag ställa ut elva spelare på planen. En möjlig startelva är följande: De Gea; Wan-Bissaka, Varane, Lindelöf, Shaw; Casemiro, Fred; Sancho, Eriksen, Fernandes; Rashford

Skulle du ändra på något? Till exempel stoppa in Wout Weghorst?

David Grgic Levin: Den elvan är den starkaste på pappret sedd till både form och förmåga. Det är den som ska spela.

Mikael Österdahl: Jag är lite sugen på att skicka in McTominay istället för Eriksen. Dansken har det tufft när det går snabbt. Egentligen skulle jag väl vilja skicka in Dalot istället för Sancho och gå all in på att grisa, men jag kan inte föreställa mig att Ten Hag tänker så. Antony istället för Sancho kan vara ett annat alternativ, för att stärka defensiven. Garnacho är given inhoppare!

Adam Andersson: Nej, det kommer troligtvis bli just den elvan och det känns rätt på förhand.

Jonathan Gren: Skulle ta ut Eriksen och sätta in Garnacho. Alltså så skulle Fernandes få spela i sin centrala roll med Garnacho och Sancho på varsin kant, och Rashford på topp.

Elias Hallström: Jag skulle troligen kört med det här laget, förutsatt att Antony är borta. Allt för att slippa se Weghorst på planen egentligen.

Tippa matchen!

David Grgic Levin: 2-1 United!

Mikael Österdahl: Wout Weghorst gör matchens enda mål efter 88.48. Ett fenomenalt mål där han lurar alla, inklusive sig själv, genom att när han ska passa snett inåt bakåt i straffområdet träffar sin egen fot så att bollen flyger i en absurd bana över målvakten. Bilderna från målkameran visar att bollen var en halvmillimeter över linjen.

Adam Andersson: Äsch. Nu öser vi. 2-1 till United. Bruno avgör på straff i 89:e

Jonathan Gren: 3-1 City

Elias Hallström: 2-2. United vinner på straffar, 7-6.