Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Olympique Lyonnais
Ett besök i Brigadgeneral Sir Nils Olav den tredjes stad

Försäsongståget rullar vidare till Skottlands huvudstad, Edinburgh. Denna gången för att ta sig ann franskt motstånd i form av Lyon. Detta blir den andra matchen på turnen efter att ha besegrat Leeds i Norge förra veckan. Matchen präglas av ett hopp att vi återigen skall få se de spelarna som föregående vecka återvände från en förlängd semester efter landslagsspel. Ett hopp som jag misstänker inte kommer till fullo infrias.  

Manchester United

Bruno, Casemiro och Rashford är alla tillbaka i träning men det är är oklart om vi imorgon kommer få se dem i action. Matchen har oavsett alla förutsättningar för att bli en underhållande tillställning då vi lär få se mer etablerade A-lagsspelare mixas med de mest lovande ungdomarna såsom Kobbie Mainoo och kanske även förra matchens stjärna Noam Emeran. Detta kan bli ett tidigt tecken på vilka av dessa ungdomar som passar mest naturligt in i maskineriet och således är närmast att ta sig en etablerad plats i A-laget även under tävlingssäsongen. 

Att försöka gissa startelvor till en försäsongsmatch är som att kasta pil med ögonbindel, dessutom har startelvans konstellation relativt liten betydelse då du inte har ett limiterat antal byten. Däremot är det troligt att vi kan börja se tidiga tecken på hur Erik ten Hag vill ställa upp sina grabbar under den kommande säsongen. Ett troligt scenario, som skedde förra matchen, är att ten Hag startar matchen med en mer rutinerad elva, för att sedan i halvlek byta in ungdomar. 

Vi lär få se mer av Kobbie Mainoo imorgon

Jag anser att av störst intresse är mittfältet, där vi kan få se Mason Mount leka med sina nya kompisar Casemiro och Bruno Fernandes, en mittfältskonstellation vi lär få se mer av under säsongen. Det är även mittfältet som är den mest färdiga delen av laget. Försvaret saknar en målvakt i form av André Onana som kommer revolutionera dess spel samtidigt som anfallet saknar en synnerligen viktig pusselbit, en anfallare. Mest troligt är dock att vi får se en liknande startelva som förra matchen mot Leeds, detta då spelarna som återvände från semestern förmodligen inte kommer att spela. 

Det är även på mittfältet som den spelare som jag tror kommer slå igenom i år återfinns, Kobbie Mainoo. En tidig tippning är att Mainoo blir den spelare som i år slår igenom från de egna leden och således kommer jag hålla ett extra öga på honom under morgondagen. Mest intressant blir det om Mainoo får ingå i ett mittfält med de ordinarie A-lags spelarna.

Olympique Lyonnais

Lyon startade sina träningsmatcher i fredags med en match mot nederländska De Treffers som slutade i en 2-1 vinst. Förra årets liga säsong var däremot inte lika munter för fransmännen då de slutade på en sjunde plats i ligan. Detta innebär att den kommande matchen är den enda chansen United har att möte Lyon denna säsongen då de inte skall spela Europaspel. 

Lyons tränare är ett välbekant ansikte i form av Laurent Blanc. Blanc spelade i United mellan åren 2001-2003 och gjorde totalt 48 framträdanden som resulterade i ett mål. Han har även tränat det franska landslaget och Paris Saint-Germain. 

Under transferfönstret har Skelly Alvero anslutit till klubben. Skelly Alvero är en innermittfältare från Frankrike som är född år 2002. Det intressanta med grabben är att han är en bjässe som mäter 202cm. Samtidigt har försvaren Clinton Mata kommit in från Club Brügge, mitt intresse för honom är dock svalare då han är 22 centimeter kortare än Alvero. Det som dock talar för Mata är att han spelat mot United en gång tidigare, då i Europa League. 

Lyons trupp har blivit rejält försämrade från förra säsongen då tre namnkunniga spelare i form av Jerome Boateng, Hossem Aouar samt Moussa Dembele alla har lämnat klubben. Dembele har varit den spelare som gjort flest mål för Lyon tre av de senaste fem säsongerna. 

Spelaren vi nu istället bör oroa oss för är den före detta Arsenal strikern Alexander Lacazette. Lacazette vann den interna skytteligan säsongen 2022/23 och spelade även i Lyons senaste träningsmatch. 

Lacazette är ett välbekant ansikte

Historia

  • Senast United mötte Lyon i tävlingsspel var år 2008 i en Champions League sextondelsfinal. Då avgjorde en portugis vid namn Cristiano Ronaldo. 

Väder

I artikel inför matchen mot Leeds berättade David om vädret. Ett trevligt inslag som jag här tänker fortsätta med. Meterolog Kjellberg låter meddela att det under morgondagen (onsdag) i Edinburgh kommer vara övervägande soligt väder. Temperaturen då matchen spelas kommer ligga på behagliga 18 grader med svag vind. Ni hörde rätt, det är sol i Skottland, undrens tid är ej förbi.

Visste du att

  • Olympique Lyonnais (Lyon) hade sin gyllene period i början av 2000-talet då man vann Ligue 1 hela sju gånger i rad!
  • På Edinburgh Zoo bor världens enda riddare som även är en pingvin. Pingvinen Nils Olav är hederschef för konungens garde. Nils Olav har även titeln vicekorpeal. Pingvinen har dött två gånger men titlarna har gått i arv till nästa pingvin. Således är vi nu inne på Sir Nils Olav den tredje. Hans fulla titel är Brigadgeneral Sir Nils Olav den tredje. Bara detta är värt ett besök till den skotska huvudstaden.

 

 

Matchinformation

Manchester United
Olympique Lyonnais
Turnering: Träningsmatch
Tid: Onsdagen den 19 juli 2023, 15.00
Plats: Murrayfield Stadium, Edinburgh
Teve: MUTV

Manchester United

Målvakter: Heaton, Bishop, Kovár
Försvarare: Martínez, Varane, Wan-Bissaka, Williams, Fernández, Fish, Jurado, Bennett
Mittfältare: Mount, Amad, Fred, Mainoo, Gore, Hannibal, Savage, Hansen-Aaroen, Forson, Collyer, Oyedele
Anfallare: Sancho, Shoretire, Hugill, Emeran
Oviss status: Antony, Henderson, Martial, Van de Beek (rehab), Mengi (oklar status)
Förmodad frånvaro: Bailly, Casemiro, Dalot, Elanga, Eriksen, Fernandes, Garnacho, Lindelöf, Maguire, Malacia, McTominay, Pellistri, Rashford, Shaw, Telles (längre ledighet efter landslagsspel), Greenwood (internavstängning)
Res med oss till Manchester!