Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Anthony Elanga
Han mår nog bäst av att få fortsätta utvecklas i en annan miljö

Anthony Elanga har lämnat Manchester United för spel i Nottingham Forest. Här går vi igenom våra tankar om svenskens tid på Old Trafford.  

Anthony Elanga har lämnat Manchester United efter snart tio år i klubben. Ny klubbadress för svensken är Nottingham Forest. Dina spontana tankar?

Axel Klöfwer: Tråkigt att det inte blev mer för Elanga i Manchester United då man har följt hans utveckling i klubben sedan ungdomsleden. Det är en spelare som jag hejar på och därför så önskar jag honom all lycka till inför hans tid i Forest.

Mikael Österdahl: Det är nog en bra lösning för alla inblandade.

Adam Andersson: Att det är kul för Antonhy att, förhoppningsvis, få regelbundet med speltid i Premier League.

Elias Hallström: Är väl inte jättebrydd av det. Mer kul för Elanga själv att komma till en miljö där jag tror han kan utvecklas bättre.

David Grgic Levin: Det var en rolig tid att ha två svenskar i laget. Och just eftersom han är svensk kan man inte låta bli att känna lite saknad redan nu.

Gör United rätt som släpper honom?

Axel Klöfwer: Absolut. Tyvärr så sågs det tydligt under säsongen att Anthony Elanga inte hade den kvalite som krävs för att spela i Manchester United. Han är fortfarande ung och kan utvecklas men det är nog bäst för alla parter att han får fortsätta den utvecklingen någon annanstans.

Mikael Österdahl: Självklart. Han fick ändå 55 matcher i United och på den tiden visade han nästan inget som pekade på att han skulle kunna bli en framträdande anfallare i klubben.

Adam Andersson: Ja. Han räcker helt enkelt inte till i en klubb som vill tillhöra toppen. Har sett en del som tycker prislappen var för lag. Jag är nöjd med prislappen på cirka 200 miljoner.

Elias Hallström: Ja, det tycker jag. Han kan absolut fylla en roll i truppen, men han kommer aldrig bli tillräckligt bra för United och då känns det rimligt att han lämnar till en klubb där han har en riktig chans.

David Grgic Levin: Med tanke på situationen på transfermarknaden ser jag det som en nödvändighet att släppa honom. Vissa yrkar på en utlåning, men jag tror konkurrensen på Elangas position är alldeles för hög, så han hade slösat värdefulla unga år på lån. Bättre att han går till en klubb som tror på honom fullt ut.

Tror du Nottingham är ett bra steg för Elanga, eller hade han kunnat slå sig in i United?

Axel Klöfwer: Man vet ju aldrig men från förra säsongen att döma så känns inte Elanga som en spelare som kan konkurrera mot Alejandro Garnacho eller Amad i Erik ten Hags lagbygge. Nottingham Forest känns som en perfekt plats där han kan spela en större roll medans fortsatt spela Premier League fotboll.

Mikael Österdahl: Jag har ingen vidare koll på Nottingham men jag är väl kanske inte övertygad om att han är en spelare av Premier League-kaliber i dagsläget. Jag blir oerhört förvånad om vi någon gång i framtiden tänker: Vi borde hämta hem Elanga. Han känns som en sämre version av Facundo Pellistri och Facundo Pellistri är inte bra nog.

Adam Andersson: Känns som ett bra steg. Framförallt med tanke på att Everton också var sugna på svensken. I Nottingham kommer han få speltid och kul att det är i ett lag som faktiskt försöker spela fotboll.

Elias Hallström: Som sagt, jag tror inte Elanga har vad som krävs för spel på den absoluta toppen. Han må ha fysiska egenskaper som sticker ut, men det fattas för mycket annat.

David Grgic Levin: Elangas dagar i United har känts räknade rätt länge nu. Att han säljs till ett lag där han förmodligen får regelbunden speltid känns gynnsamt för både honom och klubben.

Kommer du sakna Elanga på Old Trafford?

Axel Klöfwer: Njae. Han fick väldigt lite speltid förra året så livet utan honom kommer väl inte kännas speciellt annorlunda.

Mikael Österdahl: Jag saknade honom hösten 2021. Då hade han imponerat i debuten våren innan och vi behövde en frisk fläkt. Sen kom Rangnick och plötsligt fick Elanga alla chanser i världen och ju mer jag såg av honom desto mindre sugen på att se honom blev jag.

Adam Andersson: Lite, mest på grund av att han är svensk.

Elias Hallström: Visst är det kul med svenskar i laget, men i slutänden kokas allt ner till vad du gör på planen. Så mitt svar blir nej.

David Grgic Levin: Det är alltid speciellt när en svensk trär på sig Unitedtröjan. Vi har inte haft så många, så i det här fallet tar känslorna över och svaret blir ja.

Vilket är ditt bästa minne med Elanga i United?

Axel Klöfwer: Det måste ju ändå vara målet mot Atletico Madrid i CL-slutspelet. Jag älskade dock den spännande tiden när han på riktigt slog sig in i A-laget med några fenomenala prestationer på ungdomsnivå.

Mikael Österdahl: Målet mot Leeds i all ära, men jag minns hur han såg ganska medioker ut i juniorlaget under första säsongen. Sen kom han tillbaka efter sommaren och var plötsligt överlägsen. Därefter upprepades proceduren i reservlaget. Något gjorde han under sommarträningen som var väldigt bra. Tyvärr fungerade det inte när han förra året skulle upprepa det i a-laget.

Adam Andersson: Målet mot Atletico Madrid i Champions League.

Elias Hallström: Champions League-målet mot Atletico Madrid och så klart den där matchen på Elland Road.

David Grgic Levin: Hans första ligamål mot Wolves. Fullkomligt glädjeskuttande följde.