Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United - Nottingham Forest 3-2
Segrar som kan definiera en säsong

Manchester United tog emot Nottingham Forest under eftermiddagen och bestämde sig för att direkt sätta sig i en rävsax. Efter inte ens fem minuter ledde gästerna med 2-0 och uppförsbacken var brant. Det fanns i alla fall tid att ställa saker till rätta, vilket man också gjorde till slut. 

Det var ett par mardrömsminuter som utspelades i inledningen på dagens match. Bjudningar efter fasta situationer gjorde att Nottingham kunde segla iväg till en 2-0-ledning efter bara tre minuters spel. Första målet är givetvis det mest oförlåtliga – när det ena laget har hörna ska inte det andra laget kunna göra mål. Det är för mig helt obegripligt, oaktat hur det går till.

Att Diogo Dalot någon minut senare drar på sig en frispark längs kanten i ren frustration är så klart inte heller jättesmart, men det må vara hänt. Att Lisandro Martinez och Aaron Wan-Bissaka verkar markera varandra, i stället för motståndarspelaren, kan däremot ifrågasättas.

United ger i alla fall inte upp. Eller, det är väl snarare så att Nottingham bjuder in de röda, troligtvis som en följd av att de själva blev lika chockade som hemmalaget efter den målglada inledningen. Christian Eriksen ger United kontakt efter dryga kvarten spelad, och det var sannerligen viktigt. Inte för att det blev några fler mål i första, men man fortsatte mala på och till slut brukar ju det innebära att motståndaren får ge sig.

United åkte på en mardrömslik start. 

Det gjorde det också i detta fall. Casemiro tryckte in kvitteringsmålet efter en fin frisparksvariant av Fernandes och Rashford. Därefter var det ett rejält tryck mot gästernas mål, men bollen ville inte leta sig in.

Att Nottingham i mitten av andra halvlek fick sin lagkapten Joe Worrall förbättrade så klart inte deras odds. Eller? Ja, åtminstone efter att Fernandes hade skjutit in det otroligt sköna 3-2-målet från straffpunkten. Så som kaptenen slog klappade in bollen från elvameterspunkten borde alla göra.

Nåväl, tio mot elva var det. Konstigt nog var det Nottingham som tryckte på de sista tjugo minuterna av matchen. Ett United med hemmaplan och en man mer mot ett tämligen uddlöst motstånd ska inte behöva bjuda in till en forcering. Nu var det visserligen inte jättenära att kvitteringen kom, men samtidigt såg vi i början av matchen vad några snedsteg kan kosta.

En turbulent start på den här säsongen har det minst sagt varit för United. Förhoppningsvis ger det här Erik ten Hag och laget lite andrum. Segrar som dessa kan ju till och med vara säsongsdefinierande när man ser tillbaka på alla matcher.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

André Onana: 6

Varnad. Kunde väl ha gjort det bättre på första målet? Ser inte otagbart ut, men det verkar som att han halkar när han ska skjuta ifrån. Har annars inte jättemycket att göra, men är bra med på noterna i slutet när han räddar en boll som är på väg mot krysset.

Aaron Wan-Bissaka: 5,5

Varnad. Wan-Bissaka gör mycket bra i spelet, men tittar man på vissa sekvenser isolerat så sticker han ibland ut negativt. Ibland också positivt, ska sägas. Idag är han inblandad i bägge baklängesmålen och spelar emellanåt lite vanskligt. Utrymme för förbättring.

Raphaël Varane: 6

Utbytt 46′. Märks tydligt att fransmannen är lagets stöttepelare i backlinjen just nu. Spelar med lugn och pondus på samma gång. Oroväckande att han inte kom till start i andra. Det kan bara betyda en sak…

Lisandro Martinez: 6

Inledningen av säsongen har varit sisådär för Martinez. Idag får han tillsammans med Wan-Bissaka reda ut vad som händer på andra målet. Spelar inte med samma självklarhet som förra säsongen, men det kommer troligtvis. Sköter ändå sina uppgifter på ett godkänt sätt och visar fortsatt vilken viktig roll hans vänsterfot spelar.

Diogo Dalot: 5,5

Svårbedömd insats. Det är så klart inte optimalt för Dalot att spela vänsterback, även om han har gjort det tidigare. Står för några märkliga ingripanden och drar dessutom på sig frisparken som leder till Nottinghams 2-0-mål. Når knappt upp till godkänt.

Casemiro: 7

1 mål. Kanske bäst på planen idag, något som United verkligen behövde. Vann dueller, slog bra passningar, och gjorde dessutom mål. Med det sagt vet vi ändå att det finns ytterligare nivåer i brassens spel.

Idag kände vi igen Casemiro. 

Christian Eriksen: 6

1 mål. Lite lägre tempo och mycket boll för United, då trivs dansken bättre. Gör det viktiga reduceringsmålet och spelar lugn och säkert i övrigt. Vad gäller duellspelet är det emellertid nästan beklämmande att se hur svag Eriksen är.

Bruno Fernandes: 7

Varnad. 1 mål. 1 assist. Tillsammans med Casemiro bäst på planen. Portugisen var motorn i Uniteds spel och en stor anledning till att man också lyckades vända matchen. Bidrar med mål och framspelning samt ett rejält slit. När Fernandes är på rätt sida gränsen vet vi hur nyttig han är. Lite onödig varning dock.

Antony: 6

Utbytt 85′. Brassens bästa match hittills. Var rakare i sitt spel idag och skapade lägen både åt sig själv och medspelare.

Marcus Rashford: 6

Varnad. 1 assist. Flyttades ut till vänster idag och det märks att han trivs bättre där. Såg dock inte helt bekväm ut jämt och kladdade ibland på bollen. Vinner i alla fall straffen och spelar fram till reduceringen.

Anthony Martial: 6

Utbytt 60′. Individuellt sett ingen superinsats, men med Martial på planen får United en annan dimension i anfallsspelet än det Rashford erbjudit tidigare.

Victor Lindelöf: 6

Inbytt 46′. Byttes in i stället för Varane och gjorde en mycket stabil insats. Stod emot anstormningen bra mot slutet.

Jadon Sancho: 5,5

Inbytt 60′. Satte ingen större prägel med sitt inhopp.

Scott McTominay: n/a

Inbytt 85′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Erik ten Hag: 6

Ställde ut en startelva som kändes ganska självklar på förhand, givet skadeläget. Misstagen som ledde till målen i början av matchen är svårt att klandra Ten Hag för. United kom i alla fall ut med ny energi i andra halvlek, så kanske sades några väl valda ord i paus.

Res med oss till Manchester!