Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Champions League-lottningen 2023/24
Drömlottningar och nitlotter

Ikväll klockan 18.00 är det dags för UEFA att lotta fram vilka lag som möter vilka i årets Champions League-gruppspel. Utfallet av lottningen får här på MUSS, men vill ni se lottningen med egna ögon kan ni se den på CMore/TV4 Play, eller på Uefas hemsida.

Lottningsförutsättningar

Om ni känner extra mycket kärlek för Champions League-gruppspelet är det er sista chans nu att klänga er fast vid den. UEFA klubbade nämligen i våras igenom ett förslag som innebär att gruppspelet ersätts av ett “ligasystem”, där en liga på 36 lag kämpar om de åtråvärda 16 platserna. Det innebär i praktiken att nästa år kommer Champions League-lagen spela 8 matcher i denna fas, 4 hemma och 4 borta.

Men den här säsongen känns allt bekant. 32 lag, 8 grupper, 4 lag i varje grupp. För att så många storlag som möjligt ska få spela i slutspelet används seedninggrupper. Den första seedninggruppen består av den regerande Champions League-mästaren, Europa League-mästaren och ligamästarna i de sex högst rankade länderna enligt UEFAs ligakoefficient. Övriga seedningsgrupper bestäms även de av koefficienter, vilket betyder att lag från “sämre” ligor samt de lägre placerande Champions League-lagen (till exempel Newcastle, som slutade fyra förra säsongen) hamnar i de lägre seedninggrupperna.

I de åtta grupperna kommer det att finnas ett lag från vardera seedningsgrupp. Det är inte möjligt för två lag från samma seedninggrupp att mötas, dessutom är det omöjligt för två lag från samma land att mötas i gruppspelet. Seedningen kan justeras enligt politiska skäl, som var fallet för några år sedan med ryska och ukrainska lag samt armeniska och azeriska lag.

Seedninggrupper

United rankas som Europas sjunde bästa lag men eftersom vi varken är Champions League-mästare, Europa League-mästare eller ligamästare hamnar vi i den andra seedninggruppen. De första två seedningrupperna är allt som oftast väldigt likvärdiga i kvalitet, som även är fallet i år. Skribenten i fråga tycker alltid det är lite kul att snickra ihop en egen “dödens grupp”.

Seedninggrupp 1:

Manchester city, Sevilla, FC Barcelona, Napoli, Bayern Munchen, Paris Saint-Germain, Benfica, Feyenoord

Seedninggrupp 2:

Real Madrid, Manchester United, Inter Milan, Borussia Dortmund, Atletico Madrid, RB Leipzig, Porto, Arsenal

Seedninggrupp 3:

Shakhtar Donetsk, Red Bull Salzburg, AC Milan, Lazio, Röda Stjärnan, Braga, FC Köpenhamn

Från seedninggrupp ett bortser vi som vanligt ifrån city, delvis för att det är just city och delvis för att United inte kan möta grannarna i gruppspelet. Bayern Munchen och FC Barcelona får förmodligen räknas som de starkaste lagen på förhand och får ses som riktiga nitlotter i sammanhanget.

Sevilla, som alltid lyckas vinna Europa League som ett envist väsen, slutade på 12:e plats förra säsongen och i skrivande stund ligger de på jumboplats i ligan med 0 poäng av 9 möjliga. Trots det hade United det som bekant tufft mot det spanska laget förra säsongen. Paris Saint-Germain, som mest syns i pressen när det handlar om vart Mbappé ska spela fotboll, noteras också, med Messi och Neymar som digra spelartapp samt en trög ligastart i bagaget.

För att city fuskade till sig både ligan och Champions League förra året belönas Feyenoord med en plats i den första seedninggruppen, och det får ses som en ideal lottning för United. Även Benfica är nog att föredra över Paris Saint-Germain och Napoli.

I seedninggrupp tre hittar vi en stark spelare i AC Milan, som har börjat ligaspelet ruskigt bra och ser friska ut. Deras landsmän Lazio har börjat ligan lite segt, men italienska lag är alltid luriga på förhand. Drömlottningen stavas förmodligen FC Köpenhamn eller Röda Stjärnan. Röda Stjärnan specifikt med tanke på de täta banden klubbarna emellan. Det var alldeles för länge sen vi mötte dem, 32 år sedan för att vara exakt. Det kanske är dags nu, speciellt med tanke på att 65 års-dagen för Munchen-katastrofen passerade i år.

I den fjärde seedninggruppen hittar vi Union Berlin för första gången någonsin. Huvudstadsslaget har ett spännande lagbygge på gång och öppnade årets säsong med två raka 4-1 segrar. Ett minst sagt jobbigt lag att möta. I mitt tycke är också Lens och Real Sociedad tuffare nötter att knäcka än resterande lag. De andra lagen håller rätt jämn kvalitet där United på pappret inte ska det ha svårt. Där hittar vi bland annat Young Boys (som ni kanske minns kunde vi inte slå dem över två matcher förr-förra säsongen) och Uniteds gamla partnerklubb Royal Antwerp, som titulerar sig belgiska ligamästare.

Speldatum

Tisdagen är sen gammalt synonymt med Champions League, och turneringen börjar på allvar just tisdagen den 19:e september. Tidigaste avsparkstid är 18.45, som förra säsongen.

Gruppspelet spelas i 6 omgångar; en i september, två i oktober, två i november och en omgång i årets sista månad som rundar av gruppspelet den 13 december.

Tradition ruckar man inte på hur som helst, och Champions League är på tisdagar och onsdagar som vanligt fram till finalen, som nästa år spelas på en lördag den 1 juni på Wembley. Det är första gången sedan 2013 som Wembley värdar finalen, där även United spelade final 2011.

Den 18 december nalkas slutspelslottning och den 15 mars 2024 lottas kvarts- och semifinaler.