Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Dean Henderson
Hendersons mentalitet avspeglade inte hans kvaliteter

Dean Henderson har lämnat Manchester United och fortsätter sin karriär i Crystal Palace. I den här frågeasken går vi igenom våra tankar om klubbens egna produkt, som var nära men aldrig riktigt nådde ända fram på Old Trafford.  

Dean Henderson har lämnat Manchester United efter tolv år i klubben och ansluter nu till Crystal Palace. Dina tankar?

Mikael Österdahl: Alltid lite sorgligt när en egen produkt försvinner. Men det här också blivit tydligt att han inte var så intresserad av en roll som backup och en större roll har han inte förtjänat.

Peter A Lilja: Lite tudelat, trist på ett sätt när spelare som varit i akademin sedan tonåren inte lyckas fullt ut och får chansen som förstamålvakt. Potentialen är hög men den har inte riktigt slagit in. Bra för honom med speltid.

David Grgic Levin: Helt väntat och rätt beslut. För Deans skull är det bästa att han går till en klubb där han har stor chans att bli förstaval; när Onana är frisk är den chansen mer eller mindre noll.

Elias Hallström: Att det har varit en tidsfråga alldeles för länge. Skönt att det är över nu och att bägge parter kan gå vidare från varandra.

Gör United rätt som släpper honom?

Mikael Österdahl: Självklart. Henderson har ett enormt ego och ett löjligt stort självförtroende. Det har hjälpt honom att nå en nivå där han kan nämnas i landslagsdiskussionen. Samtidigt gör ego och självförtroende att han är ytterst olämplig som backup och han må vara bra men ytterst lite tyder på att han är Manchester United-bra.

Peter A Lilja: Ja, någon annan slutsats blir svår att dra.

David Grgic Levin: Det är alltid tråkigt när en egen produkt lämnar men som sagt är han alldeles för bra för att vara andraval och inte tillräckligt bra för att vara förstaval. Den ekvationen gynnar inte någon.

Elias Hallström: Ja, det är väl vad han själv har velat i flera års tid nu. Inte mycket att orda om.

Henderson lyckades aldrig göra målvaktsposten till sin i United och var bland annat ganska kritisk mot hur klubben hanterat hans situation. Tycker du att United borde satsat på honom tidigare?

Mikael Österdahl: Jag tycker att Henderson fick chansen och han tog den inte. Utespelare kan matchas in försiktigt, det kan du inte göra med målvakter. Henderson fick ändå 26 matcher säsongen 2020/21. Presterar han tillräckligt bra då flyger han förbi en medioker David de Gea. Men Henderson var ärligt talat inte mer än godkänd. Kanske var tanken ändå att han skulle få chansen hösten 2021 men då blev han sjuk och då blev han kvar på perrongen när tåget lämnade.

Peter A Lilja: Jag är en av dem som tänkte att han borde fått stafettpinnen inför säsongen 21/22 då han kändes het. Covid och en pånyttfödd De Gea tog dock bort den chansen. Sedan bidrog kanske hans egna kritiska uttalanden till att chansen minskade allt eftersom.

David Grgic Levin: Det är svårt att säga om situationen hade blivit bättre för United om Henderson aldrig blev sjuk och ”missa tåget”. Efter hans hårda kritik var min första tanke att Henderson aldrig kommer bli förstavalet. Men det finns en duglig målvakt där och jag tror han hade klarat av att ta De Geas plats de senaste åren.

Elias Hallström: Var väldigt kluven till Henderson, men att han skulle konkurrera ut De Gea kändes långt borta. Tror att Henderson har huvudet för att spela i United, men inte kvaliteten.

26-åringen har varit i klubben sedan 2011. Kommer du sakna honom?

Mikael Österdahl: Jag borde förstås svara ja, men jag tycker att han har uttalat sig osympatiskt (inte nu när han lämnar dock, men så dags då), vilket liksom tagit bort de varma känslorna. Whatever.

Peter A Lilja: Nja, en liten minitår kan vi fälla sen går vi vidare.

David Grgic Levin: 12 år, sjukt ändå. Det var ju egentligen bara en säsong han överhuvudtaget var aktuell i förstalaget, och även om det året var spännande och tanken att ha en av våra egna bakom stolparna var aptitlig så är andramålvakter svåra att verkligen sakna.

Elias Hallström: Nej, eftersom han ändå spelade så pass sparsamt blir det svårt att känna saknad. Att han dessutom satte sig på en för stor häst för sitt eget bästa med diverse uttalanden gör inte heller att han vinner några ytterligare sympatier hos mig.

Vilket är ditt bästa minne med Henderson i United?

Mikael Österdahl: Jag har inget specifikt att plocka fram. Istället blir det mer hur han på lån tog steg för steg (Stockport till Grimsby till Shrewsbury till Sheffield United) och med bravur klarade varje ny utmaning. Det kändes som att han agerade väldigt smart och att han byggde för att en dag få chansen på riktigt (vilket han också fick, utan att ta den).

Peter A Lilja: Hmm på rak arm: han gjorde en bra match i ligacupen mot City, januari 2021 minns jag, trots två insläppta mål.

David Grgic Levin: Varje gång han bar keps.

Elias Hallström: Jag kan faktiskt inte erinra mig något särskilt. Men vill minnas att han gjorde en fin insats mot City för ett par säsonger sedan. Han var direkt inblandad i ett mål för United tack vare sitt proaktivt målvaktsspel.