Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Minnesruna
Mark Pearson är död

Vi har nåtts av det tråkiga beskedet att Mark Pearson är död. Den före detta Manchester United-anfallaren spelade en viktig roll under återuppbyggnaden efter Münchenolyckan. Pearson avled i lördags, vid 83 års ålder.

Mark Pearson föddes i byn Ridgeway i Derbyshire hösten 1939. Han kom till Manchester United som 15-åring, på ett amatörkontrakt, sommaren 1955. Pearsons första proffskontrakt följde i maj 1957.

Hans polisonger gav ett mexikanskt intryckt, vilket förklarar smeknamnet Pancho. (Det smeknamnet associerar vi idag främst till en annan Pearson, nämligen Stuart.)

Pearsons a-lagskarriär inleddes tidigare än tänkt. Efter Münchenolyckan 1958 var han en av många som kastades in i spel. Riktigt redo för uppgiften var han kanske inte men i debuten imponerade han. I den mest känsloladdade matchen i Manchester Unites historia besegrades Sheffield Wednesday med 3-0 den 19 februari 1958. Debutanten Pearson var involverad i förarbetet till 2-0 och 3-0.

“Men det var prestationen av två unga män, [Ronnie] Cope som centerhalv och [18-årige] Pearson som vänsterinner, som fick oss att gnugga våra ögon i chock,” stod att läsa i The Times matchrapport.

“Deras mognad, glans och skicklighet fick en att undra vad för annan magi som är undangömd på Old Trafford.”

Pearson fick sedan rikligt med speltid under återstoden av säsongen, då United tog sig till final i FA-cupen (Pearson fick inte spela finalen, då Bobby Charlton och Dennis Viollet var tillbaka i spel) och besegrade Milan i den första semifinalen i Europacupen (Milan var sedan överlägsna i returen i Italien).

Någon riktigt blomstrande Unitedkarriär blev det tyvärr aldrig för Pearson. Han var en hårdför innerforward som var mest känd för tuffa tacklingar. Att speltiden blev knapp förklaras kanske av att hans första mål kom först i hans 17:e match som Unitedspelare. Säsongen 1960/61 blev hans bästa i karriären. Då gränsade han till en ordinarie plats och bidrog med 9 mål på 33 matcher. Totalt blev det 80 matcher och 14 mål i Unitedtröjan.

I oktober 1963 lämnade han United för Sheffield Wednesday. Dubbla benbrott bidrog till att karriären inte blev vad den kunde ha blivit. Efter Wednesday hjälpte han Fulham att undvika nedflyttning innan han avslutade karriären med spel för Halifax Town och Bacup Borough. Han var bara 29 år gammal när han la skorna på hyllan.

Våra tankar går till Pearsons nära och kära, hans fru Susan och deras döttrar Jackie och Sarah.

Vila i fred, Mark Pearson.

Mark Pearson

Född: 28 oktober 1939, i Ridgeway, Derbyshire
Död: 2 september 2023
Till United: sommaren 1955 (amatörkontrakt, proffs maj 1957)
Lämnade United: oktober 1963, för Sheffield Wednesday (17.500 pund)
Matcher/mål: 80/14
Andra klubbar: Sheffield Wednesday (1963-1965), Fulham (1965-1968), Halifax Town (1968-1969), Bacup Borough