Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
Obesegrade juniorer, en tvåsiffrig seger och en tappad femmålsledning

I denna säsongens första upplaga av Ungdomskollen behandlar vi lagens respektive säsongsinledningar, där juniorerna går som tåget. Utöver det tar vi en djupare titt på Ethan Williams och hans lovande start denna säsong.

Matcher sedan senast

 • U18: Middlesbrough – United 0-4
 • U21: Crystal Palace – United 3-2
 • U21: United – Leeds 1-2
 • U21ET: Stockport – United 1-1 (4-5)
 • U18: Stoke – United 1-4
 • U21: United – Stoke 10-1
 • U18: United – Reading 4-1
 • U21: Sunderland – United 5-5

Juniorerna går som tåget

Manchester Uniteds juniorlag har inlett denna säsong på absolut bästa sätt. På tre spelade matcher har man tre vinster, och en målskillnad på hela 12-2.

Säsongens första match slutade med seger

Man inledde säsongen mot Middlesbrough, och där blev det en hållen nolla och fyra mål framåt. 

Säsongens första startelva bestod av Thomas Myles i mål, som i och med det gjorde sin blott andra start för juniorerna. Backlinjen med Habeeb Ogunneye, Louis Jackson, Reece Munro och James Nolan kändes rätt given, och det gjorde även Jaycee Fitzgerald och Finley McAllister på det defensiva mittfältet. Framåt så startade Ethan Williams på vänsterkanten, med James Scanlon på den högra. Mellan de två startade Jack Moorehouse, och på topp hittade vi Victor Musa.

Katalysatorn i det offensiva spelet var Ethan Williams, som fortsätter på samma spår som han avslutade förra säsongen. Williams var inblandad i alla fyra mål, där han även fick bidra med ett eget. 

Första målet kom redan i den fjärde matchminuten efter att Williams ordnat fram en straff, som sedan James Nolan konverterade. 

Efter 20 minuters spel kom tvåan genom Munro, som var sist på en fint slagen hörna av just Williams.

Sex minuter innan halvtidsvilan gjorde United 3-0, och då var det Williams själv som fick näta när han drog till med ett fantastiskt avslut efter en fin kontring från United. 

Man skulle även hinna göra ett fjärde innan halvtidsvilan, och det kom återigen från en hörna slagen av Williams. Denna gång var det Louis Jackson som fint nickade in 17-åringens inlägg.

Några mål i andra halvlek blev det inte för något av lagen utan matchen slutade 4-0 till United, som fick en smakstart på denna säsong.

Även Stoke besegrades enkelt

Match nummer två slutade även den med fyra mål framåt, men denna gång släppte man in ett. Motståndet i denna match stod Stoke för, men precis som i matchen mot Middlesbrough stod United för en fin insats och visade att man är numret bättre än Stoke. 

Startelvan i denna match skilde sig nämnvärt mot den som inledde säsongen. Thomas Myles fick fortsatt förtroende mellan stolparna efter en imponerande match mot Middlesbrough. I backlinjen fick vi se ett flertal ändringar där tre fjärdedelar byttes ut, och Reece Munro var den enda som var kvar i startelvan från den inledande matchen. Detta då Habeeb Ogunneye, Louis Jackson och James Nolan spelade med reserverna istället.

Finley McAllister fanns inte med i startelvan då han var med i reservernas trupp istället, och han ersattes utav Jacob Devaney. Även Ethan Williams spelade med reserverna och istället för honom fick Ashton Missin starta. 

Vidare till matchen så inleddes målskyttet i den 38:e minuten när ett inlägg, efter lite flipperspel, nådde Jack Moorehouse som påpassligt var framme och sköt in ledningen med vänsterfoten. Det var också första halvleks enda mål, men andra halvlek skulle bjuda på desto fler.

2-0 kom efter 55 minuters spel när James Scanlon fått bollen på vänsterkanten, vikt in och avlossat ett skott som räddades av Stoke-målvakten, men Scanlon fick tag på sin egen retur och tryckte in 2-0 med vänsterfoten. 

I den 66:e minuten var det dags för Gabriele Biancheri att göra mål nummer tre, enbart fyra minuter efter att han hoppat in. Detta efter att walesaren gjorts ned i straffområdet. Straffen tog han själv hand om, och från straffpunkten gjorde han inget misstag.

Uniteds fjärde och sista mål kom i den 75:e minuten genom James Scanlon, som med i och med det blev tvåmålsskytt. Detta efter att han snappat upp en boll i Stokes straffområde som han tryckte in vid målvaktens närmsta stolpe. 

Stoke skulle dock in en reducering, vilket fastställde slutresultatet 4-1.

Seger i PL Cup

Utöver ligamatcherna så har juniorerna även inlett sin Premier League Cup-kampanj, och precis som i lagets förra match blev det en 4-1 seger, denna gång mot Reading. 

Från start fick vi se nyförvärvet Harry Amass göra sin debut efter att han anslutit till klubben från Watford tidigare i somras. Även Tyler Fletcher fick göra sin debut när han byttes in efter dryga timmen. 

Vi fick se ett flertal ändringar i denna startelva där Zach Baumann och Ruben Curley startade på det centrala mittfältet. Vi fick även se Shea Lacey från start, likaså Gabriele Biancheri. I mål var det dock oförändrat då Thomas Myles återigen fick starta. Mittlåset bestod utav Reece Munro och Jack Kingdon, med Finley McAllister som högerback. På vänsterkanten startade Ashton Missin, och jämte Biancheri startade Ethan Wheatley. Enligt MUTV så ställde United upp i en mer traditionell 4-4-2:a istället för den 4-2-3-1:a som man ofta väljer. 

Vidare till matchen så visade det sig att det var ett genidrag av Adam Lawrence att starta Gabriele Biancheri, då han skulle bidra med hela tre mål denna match. Det var dock inte walesaren som inledde målskyttet, utan det var Ethan Wheatley som efter en fin soloräd placerade in ett hårt skott tätt vid Reading-målvaktens högra stolpe. 

1-0 skulle hålla sig fram till halvtidsvilan, men i den 56:e minuten inledde Biancheri sitt målskytte när han påpassligt var framme på ett inlägg från Ashton Missin. 

Bara fem minuter senare var det dags för Walesaren igen när han återigen var på rätt plats vid rätt tillfälle och enkelt kunde raka in en retur efter ett skott från Missin. 

Trean var ett desto läckrare mål när han från vänsterkanten tog sig förbi tre Reading-spelare och kyligt placerade in bollen i nät. 

Reading skulle få in en reducering i matchens slutminuter, men närmare än så kom inte gästerna utan slutresultatet skrevs 4-1 till United.

En trög start för reserverna

Reserverna har spelat fem matcher, och hittills har det varit lite av en besvikelse, trots att man har en 10-1 seger i bagaget. 

Förlust mot Crystal Palace

Laget inledde säsongen mot Crystal Palace och trots att man överlag var det bästa laget, så fick man se sig besegrade efter ett sent mål från London-laget. Det verkar alltså som att trenden att släppa in sena mål fortsätter även denna säsong.

Lagets första startelva för säsongen bestod av Tom Wooster i mål, med en ihopsnickrad backlinje som bestod av mittfältaren Maxi Oyedele, Teden Mengi, Sonny Aljofree och Marc Jurado. Mengi har sedan dess lämnat klubben för Luton och det ryktas även om att Marc Jurado kan vara påväg bort. 

På mittfältet startade Toby Collyer och Shola Shoretire, och framför dem fanns Mateo Mejia, Isak Hansen, Noam Emeran, som också lämnat klubben, och Joe Hugill.

Vidare till matchen så tog United ledningen efter att Mateo Mejía ordnat fram en straff som han själv tog hand om, och colombianen gjorde inget misstag från straffpunkten. 

Det såg ut att bli en ledning in i halvtidsvilan, men så blev inte fallet. Precis innan halvtidsvilan fick nämligen hemmalaget in en kvittering efter att United lämnat stora ytor i mitten där en Palace-spelare fick vandra helt fritt med bollen. Han slog sedan ut bollen till vänster, och det ledde till att en Palace-spelare sedan kunde stöta in ett lågt inlägg från vänsterkanten.

United hade chansen att återta ledningen i andra halvlek efter att Isak Hansen fixat fram ytterligare en straff. Denna gång klev Marc Jurado fram, men hemmalagets målvakt lyckades hålla bollen ur nät med en riktigt fin räddning.

I den 76:e minuten var det istället Crystal Palace som tog ledningen, och det kom efter tveksamt försvarspel från United. 

United skulle dock kriga på, och i matchens slutminuter lyckades Emeran få in en kvittering, men som i flera matcher förra säsongen så lyckades Inter United att hålla tätt och få med sig en poäng tillbaka till Manchester, utan i den 97:e matchminuten gjorde Crystal Palace 3-2 som också blev slutresultatet.

Uddamålsförlust mot Leeds

Lagets andra match spelades mot Leeds, och även där blev det uddamålsförlust. 

Efter att ha missat första matchen så var Elyh Harrison tillbaka mellan stolparna. I backlinjen fick vi se en ändring då Habeeb Ogunneye ersatte Maxi Oyedele på högerkanten. Shola Shoretire, Toby Collyer, Isak Hansen och Joe Hugill fick behålla sina platser. Dock fanns inte Noam Emeran i startelvan, utan han ersattes utav Hannibal. Även Omari Forson fanns med i startelvan och fick därmed göra sin säsongsdebut i laget.

Redan i den åttonde matchminuten så tog Leeds ledningen efter att man alldeles för enkelt spelat sig igenom United. 

Det kunde dock ha blivit ännu värre när Toby Collyer gjorde ned en Leeds-spelare i eget straffområde, men Elyh Harrison stod för en fin straffräddning och 1-0 stod sig in i halvtidsvilan.

Knappa tio minuter in i andra halvlek stod gästerna för ytterligare ett fint mål när United återigen spelades igenom alldeles för enkelt, och denna gång var Harrison helt chanslös.

United fick in en reducering på tilläggstid när Charlie McNeill förvaltade en indirekt frispark, där han förvisso fick en del hjälp från bortalagets mur.

Innan slutsignalen skulle Sonny Aljofree få syna det röda kortet efter att han hanterat bollen med handen som sista spelare. I och med det försvann även Uniteds lilla chans att få med sig en poäng.

Kyliga straffar gav United extrapoängen

Match nummer tre var lagets första i EFL Trophy och då kom också lagets första vinst, dock räckte inte ordinarie tid för att få fram en vinnare. Matchen spelades mot Stockport och trots det oavgjorda resultatet så var det United som var det klart bättre laget.

I denna match fick vi se Dan Gore göra sin första start denna säsong, och likaså Willy Kambwala. Resterande delar av laget bestod utav Elyh Harrison, Habeeb Ogunneye, Sonny Aljofree, James Nolan, Toby Collyer, Maxi Oyedele, Mateo Mejia, Shola Shoretire och Joe Hugill.

Vidare till matchen så behövde Dan Gore sådär 20 minuter att visa att han var klart bäst på planen. Gore fick till och med beröm från Stockports kommentatorer för sitt spel. 

Trots det så blev det dock inga mål, utan första halvlek bestod främst av ett fåtal halvchanser.  Vidare till andra halvek så var den mer händelserik, och efter dryga timmen så kom också matchens första mål, och det var genom Joe Hugill. 

Detta efter att Ethan Williams ordnat fram en straff som Hugill missade, men han fick tag på returen som han rullade in i nät. United visade prov på fin fotboll där Ethan Williams, efter ett riktigt fint anfall, hade ett skott i ribban. I den 75:e minuten fick man även ett numerärt övertag då en Stockport-spelare fick syna det röda kortet.

Men trots att man var en man mer så kunde inte United reda ut en vinst. I den elfte minuten av tilläggstiden så fick Stockport en straff efter att Elyh Harrison varit för aggressiv i sitt straffområde, och 1-1 var ett faktum. 

Det var alltså straffar som skulle dela ut extrapoängen och där var United väldigt kyliga och satte alla fem straffar, vilket gav dem segern.

Cox om akademins koppling till supportrarna

Efter matchen så pratade Akademichef Nick Cox med klubbmedia, där han talade om akademins koppling till fansen.

“Det var en lysande kväll av lärande för våra unga spelare i EFL Trophy och våra fans gjorde upplevelsen ännu mer speciell, som de alltid gör. Det är fansen som skapar miljön som kommer att bana väg för en ung spelare att spela i a-laget.”

Cox fortsatte med att prata om hur insatta klubbens fans är i ungdomslagen.

“Vi är privilegierade i den här klubben, i det att våra fans är besatta av vårt ungdomsprogram och våra unga spelare. Det är otroligt för oss. Det finns ingenstans i världen, den kopplingen mellan unga spelare och supportrar”.

Vidare så diskuterade Cox hur supportrarna hjälper spelarenas utveckling genom att kolla på ungdomslagens matcher.

“Premier League är den svåraste ligan i världen att debutera en ung spelare i. Men när våra supportrar dyker upp för att titta på våra ungdomslag, hjälper de direkt utvecklingen av dessa unga spelare. Så, vem som helst av dessa 67 000 fans vid finalen i FA Youth Cup [2022] förberedde Alejandro Garnacho för att replikera sina färdigheter under press i en a-lagsmatch på Old Trafford.

Tvåsiffrigt mot Stoke gav lagets första trepoängare

I lagets match mot Stoke kom dock den första trepoängaren, och vilken vinst det var. Precis som juniorerna så mötte man som nämnt Stoke, och precis som för juniorerna så blev det storseger, men skillnaden var att man gjorde hela sex mål mer än vad junisarna gjorde. 10-1 blev slutresultatet och vi fick se hela sju olika målskyttar. 

Man gjorde två ändringar i startelvan från matchen mot Stockport, en i backlinjen och en högre upp i planen. Louis Jackson ersatte Sonny Aljofree och Ethan Williams startade istället för Toby Collyer.

Vidare till matchen så tog det cirka åtta minuter för United att ta ledningen, och det gjorde man genom Isak Hansen. Detta efter att norrmannen snappat upp en boll i gästernas straffområde, exploderat förbi några spelare och kliniskt tryckt in bollen, helt otagbart för bortalagets målvakt.

Efter dryga 20 minuter så kom mål nummer två, och det var Mateo Mejia som hade lite tur med sig när hans inlägg från högersidan styrdes i en hög båge över Stoke-målvakten, som var helt chanslös.

Sedan var det dags för Ethan Williams att göra sitt första för matchen, och likt Mejias så gick Williams skott via en Stoke-spelare i en hög båge över målvakten. Bara två minuter senare skulle Williams bli tvåmålsskytt, och detta mål var mycket snyggare. Det började med att Shola Shoretire med fart attackerade den centrala ytan utanför Stokes straffområde, där han sedan spelade fram Williams som placerade bollen perfekt i målvaktens vänstra hörn.

I den 40:e minuten kom mål nummer fem, och det genom ett mer ovanlig målskytt i Maxi Oyedele. Polacken dundrade fram och fick tag på en lös boll precis utanför motståndarnas straffområde, och efter en touch så drog han på ett skott som satt perfekt i det bortre hörnet.

Stoke reducerade på tilläggstid efter ett självmål från Willy Kambwala, men Joe Hugill skulle ändå hinna skriva in sig i målprotokollet när han slog in en straff som Williams fixat fram.

Inledningen av den andra halvleken innehöll inga mål, utan det dröjde till den 63:e minuten innan Mejia gjorde sitt andra för dagen. Detta efter en fantastisk genomskärare från Shoretire, som var inblandad i det mesta denna match.

Bara tre minuter senare var det Ethan Wheatleys tur att göra mål genom att ta helt rätt löpning vid rätt tillfälle. Bollen spelades ut till Mejia på högerkanten, och i samband med detta störtade Wheatley fram mot mål och fick en fin pass från colombianen, som han enkelt kunde stöta in. Detta var även Wheatleys första mål i Premier League 2. 

Vi skulle få ytterligare en tvåmålsskytt i matchen när Isak Hansen gjorde 9-1, och det var inget dåligt mål norrmannen stod för. Assisten kom från Oyedele som slog in ett inlägg från högerkanten, perfekt för Hansen som laddade och tryckte in bollen i krysset med vänsterfoten.

Mål nummer tio kom genom inhopparen Sam Mather i den 88:e minuten, och precis som mål nummer nio så var det fotbollsgodis vi fick smaka på. United fick nämligen en frispark tätt utanför Stokes straffområde som Mather placerade in i målvaktens vänstra kryss.

10-1 blev alltså slutresultatet, och det är något man inte säger speciellt ofta.

Totalkollaps mot Sunderland ledde till två tappade poäng

Även i lagets senaste match, denna mot Sunderland, så såg det ut att bli storseger för reserverna, men efter en otrolig kollaps fick man nöja sig med en poäng.

Redan i matchen första minut tog United ledningen. Detta genom Joe Hugill som utnyttjade slarv från Sunderland och enkelt placerade in bollen förbi deras målvakt.

United gick ut hårt och pressade Sunderland rejält, och det var på det sättet som man gjorde 2-0. Man tvingade hemmalaget att skicka bollen långt, men där var United först och bollen nådde Shola Shoretire som har koll på vart bollen ska sitta.

Sunderland var otroligt osäkra och gjorde flera misstag. 3-0 kom efter dryga halvtimmen när hemmalagets sista försvarare misslyckades med en hemåtnick, och där var Hugill först framme och lobbade bollen över en utrusande målvakt. 

Mål nummer fyra kom från Shoretire, assisterad av Omari Forson. Forson slog en väl avvägt genomskärare till Shoretire, som dock hade en del kvar att göra. Han tog med sig bollen, sprang ifrån två försvarare, dribblade förbi malvakten och rullade in bollen i nät. Ett fantastiskt nummer från Shoretire som fortsätter att imponera.

4-0 var alltså resultatet efter den första halvleken, och det såg ut att fortsätta på samma spår även efter halvtidsvilan.

Bara två minuter in gjorde man nämligen femman, denna gång genom Omari Forson, men jag vill ge mycket beröm till Joe Hugill som startade anfallet genom sitt defensiva arbete. Hugills arbete ledde till att Shoretire fick bollen, han passade i sin tur ut den till Forson som efter två skottfinter placerade in bollen vid målvaktens vänstra stolpe. Efter Forsons mål borde segern varit säkrad, men så blev dock inte fallet.

Istället stod man för en totalkollaps. 

I den 53:e minuten reducerade Sunderland till 5-1 och bara två minuter senare kom mål nummer två för hemmalaget, som var otroligt snyggt. Två minuter efter det gjorde kom 5-3, och det var alltså Uniteds tredje insläppta mål på fyra minuter. Efter det gjorde United några byten, som bland annat innebar ett målvaktsbyte. Det hjälpte dock inte utan Sunderland gjorde 5-4 i den 72:a minuten. Trots det så såg det ut som att man skulle komma undan med nöd och näppe, och man hade även chansen att punktera matchen men Isak Hansen brände sitt friläge. 

Istället kom kvitteringen i den åttonde tilläggsminuten, och 5-5 blev slutresultatet. En otroligt kollaps från United, men har man följt detta lag de senaste säsongerna så var det här tyvärr inte helt förvånande.

Spelare i fokus

Denna säsongs första “spelare i fokus” blir Ethan Williams som haft en fantastisk inledning på säsongen. På fem spelade matcher har Williams stått för tre mål och två assist där han även varit inblandat i några ytterligare, bland annat i form av fixade straffar.

Om vi börjar med Williams position så är han bäst på kanten, men på grund av hans förmåga att spela med båda fötterna så kan han spela både till höger och vänster. Han kan även spela i mitten då han har förmågan att dra ut lag vertikalt med sin snabbhet.

Som jag nämnde ovan så har Williams förmågan att kunna använda båda fötterna, och ibland kan det till och med vara svårt att se om han är vänster-, eller högerfotad. Till exempel så har han tagit frisparkar med högerfoten och hörnor med vänster, beroende på vart på plan bollen är. Detta är inte speciellt vanligt, men det ger honom stora fördela i en-mot-en situationer då han både kan vika in och fortsätta ner mot kortlinjen. 

Jag tror verkligen att Williams har det som krävs för att lyckas på en högre nivå. Han har fysiken, snabbheten och tekniken och därför ska det bli väldigt intressant att fortsätta att följa honom denna säsong.

Några korta

 • Dermot Mee har skrivit på ett nytt kontrakt med klubben.

 • Shea Lacey har skrivit på sitt första proffskontrakt med United.

 • Shea Lacey är även iväg och spelar med Englands U17-lag, och i gårdagens match Portugal stod han för två assist.

 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 9 oktober.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik

Res med oss till Manchester!