Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Sofyan Amrabat
På sin dag är han en mardröm att ta sig förbi

Manchester United har plockat in den 27-årige mittfältaren Sofyan Amrabat på lån från Fiorentina. Blir marockanen en viktig pusselbit på Uniteds centrala mittfält? Vi går igenom våra tankar här. 

På transferfönstrets sista dag plockade United in Fiorentinas marockanske mittfältare Sofyan Amrabat på lån. Dina tankar om värvningen?

David Grgic Levin: Känns som en grym värvning och en väsentlig sådan. Som många andra öppnades mina ögon för Amrabat under VM, och kors i taket vad bra han var. En av turneringens bästa mittfältare.

Peter A Lilja: Spontant tycker jag det känns som den mest intressanta värvningen sedan Fernandes, faktiskt.

Axel Klöfwer: Bra värvning men som vanligt så drogs den ut på tiden alldeles för länge.

Mikael Österdahl: Mycket välkommet med ett nyförvärv på mittfältet. Det ger oss ett alternativ när Casemiro inte kan spela. Vi får även möjligheten att ställa ut ett mittfältet med en annan balans än tidigare med både Amrabat och Casemiro.

Elias Hallström: Intressant värvning, men att den kommer i sista stund får mig att fundera på hur genomtänkt den egentligen är.

Amrabat har kritat på ett låneavtal för säsongen 2023/24 med köpeoption. Utöver det betalade United cirka hundra miljoner för låneaffären. Hur låter det upplägget?

David Grgic Levin: Det är lite pinsamt hur United sköter sig på transfermarknaden, men det är en lång utläggning. Amrabat skulle blivit klar för 2 månader sedan, men i slutändan är jag bara nöjd att han tillhör United, oavsett upplägg. Förmodligen kritar han på permanent nästa år ändå, och för en mer än rimlig summa.

Peter A Lilja: Med tanke på köpoptionen låter det rimligt (i relation till de höga förväntningarna nedan).

Axel Klöfwer: Att vi inte hade pengar nog att köpa in spelaren direkt är ännu ett exempel på okompetensen hos de som sköter in och utgångar. Sen så är väl ett lån ingen dålig ide då man inte riktigt vet hur spelaren kommer att anpassa sig till PL.

Mikael Österdahl: Det är väl egentligen det optimala sättet att plocka in spelare på. Du får spelaren på prov i ett år. Funkar det så blir han kvar. Funkar det inte är förlusten relativt liten. Att totalsumman kanske blir större kompenseras att totalsumman enbart betalas om värvningen är en succé. (Men det finns förstås åtskilliga anledningar till att det inte är standardförfarande.)

Elias Hallström: Så klart mycket pengar för ett lån, men gissningsvis var det vad Fiorentina krävde och de kunde nog spela lite på Uniteds oförmåga att lösa värvningen tidigare. Vi får se vad summan blir när han kritar på nästa sommar, för det utgår jag från att han gör.

27-åringen utgår främst från en defensiv mittfältsposition och lär således komplettera, och emellanåt ersätta, Casemiro. Hur tror du att Amrabat kommer användas i United?

David Grgic Levin: Amrabats passningsfot går inte att bortse ifrån. Han kan bli riktigt potent både offensivt och defensivt. Han kommer förmodligen spela en nyckelroll i uppbyggnadsspelet och spelet mellan linjerna, troligen som en djupt liggande spelförare. Jag tror han kommer lösa många av problemen där. Defensivt kan han vara vårdslös men på sin dag är han en mardröm att ta sig förbi.

Peter A Lilja: Mest känd som bollvinnare och för att lösa motståndares press. Men känns också bred och intressant i i possession. Han bör användas hårt i uppspelsfasen, som säker passningsläggare.

Axel Klöfwer: Precis som skrivet i frågan så kommer Amrabat att användas i Casemiros roll när Brassen inte finns tillgänglig eller behöver vila. Jag kan även tänka mig att han kommer att spela brevid Casemiro i matcher där vi måste säkra upp defensivt.

Mikael Österdahl: Inte given i startelvan men ofta bredvid Casemiro i tuffare matcher och sen istället för Casemiro när brassen behöver eller tvingas till vila. Tolkar jag det hela rätt är Amrabat bekväm med att ta emot bollen under press, vilket är något vi har saknat på mittfältet.

Elias Hallström: Initialt som defensiv mittfältare bredvid Casemiro. Det gör att Mount kan tryckas upp ett hack och ge Ten Hag fler offensiva alternativ och konstellationer.

Amrabat inledde karriären i Nederländerna, följt av Belgien, och sedan vidare till Italien. Senast kommer han från Fiorentina och har dessutom gjort närmare 40 landskamper för Marocko. Hur bra koll har du på mittfältaren?

David Grgic Levin: Jag har bara sett honom i VM (bortsett från lite YouTube-klipp från klubbkarriären) och det räcker för mig. Jag är redan såld.

Peter A Lilja: Innan VM inte alls, under VM och sedan ryktena började något bättre. Känns som sagt väldigt intressant och var extremt nyttig för ett bra Marocko i VM.

Axel Klöfwer: Jag har inte kollat mycket Fiorentina men Amrabat var en av VMs absolut bästa på mittfältet och var en mycket viktig del av Marockos framfart till semifinal. Man ska ju alltid ta så kallade “VM-värvningar” med en nypa salt men får vi den versionen av Amrabat så ska vi vara mycket glada.

Mikael Österdahl: Ingen alls, egentligen. Och när jag läser om honom blir jag förvirrad. Vissa framhäver honom som en högklassig jagande bollvinnare medan andra menar att han för sin position uträttar väldigt lite i defensiven. Alla tycks åtminstone vara överens om att han är skicklig med bollen.

Elias Hallström: Ingen alls, men har tagit till mig lite grann genom korta klipp och andras utlåtanden. Har nog inte sett en minut av honom annars.

Vad är dina förväntningar på Amrabat i United?

David Grgic Levin: Att han avlastar en åldrande Casemiro och fasar ut honom med tiden. Eftersom han är rätt så versatil på mittfältet förväntar jag mig att han kan sättas in både som åtta och sexa. Med tiden förväntar jag mig att han blir vår viktigaste spelare på mittfältet, så förväntingarna är skyhöga.

Peter A Lilja: De måste vara höga. Detta ska vara ett nyförvärv som både uppfyller och med råge motsvarar förväntningarna. Den saknade pusselbiten.

Axel Klöfwer: Det är svårt att sätta förväntningar på en spelare som man inte sett mycket av i klubbfotbollen. Det blir en helt ny nivå för Amrabat men jag tror ändå att han har färdigheterna att passa in väl i Erik ten Hags system. Jag tror att detta blir en pjäs som kommer in och gör sitt jobb, inte mer eller mindre.

Mikael Österdahl: Att han spelar så bra att det blir en självklarhet att aktivera utköpsklausulen.

Elias Hallström: Att han stärker upp mittfältet och utgör ett bra komplement till Casemiro. Jag förväntar mig också att han är tillgänglig för spel snart…

Res med oss till Manchester!