Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Altay Bayindir
Magkänslan säger att han avslutar säsongen som tredjemålvakt

Manchester United gjorde klart med målvakten Altay Bayindir på fönstrets sista dag. Här går vi igenom vad vi tror om den relativt okände turken.

United hade en hektisk dag på sommarfönstrets sista dag. Den turkiska målvakten Altay Bayindir från Fenerbahce var en av spelarna som anslöt. Dina tankar om värvningen?

David Grgic Levin: Kan utan ett uns skam i kroppen säga att jag har noll koll på honom. Har sett några enstaka klipp sen han blev klar och inte mycket mer. Mest bara frågetecken.

Elias Hallström: I och med att man inte vet så mycket om Bayindir blir det lätt att man istället svänger över till att tänka på Henderson, med tanke på att han lämnade och gav plats åt Bayindir. Tycker hursomhelst att det känns spännande och det är rimligen en målvakt som inte har samma krav som Henderson. Han är nog ganska tillfreds med att vara andremålvakt och hoppa in när det behövs.

Mikael Österdahl: Jag är skeptisk, då de flesta bedömarna tycks vara av åsikten att han är närmare David de Gea än André Onana i spelstil. Ifall det stämmer känns det inte alls genomtänkt, då det betyder att vi måste ändra vårt spelsätt varje gång Bayindir ska spela.

United betalade drygt fyra miljoner pund för 25-åringen och skrev ett avtal till 2027. Bra upplägg?

David Grgic Levin: Det känns helt okej på förhand. Kan aldrig klaga på en sådan prislapp och med enbart 25 år i kroppen har Bayindir all möjlighet att förbättra sig i United.

Elias Hallström: Ja, småpengar för vad jag tror ändå är en habil andremålvakt.

Mikael Österdahl: Det är tydligt att United hade en begränsad budget för reservmålvakten. Kontraktet känns onödigt långt.

André Onana värvades in för att ersätta David De Gea och nu plockas Bayindir in för att ta Dean Hendersons plats som andremålvakt. Vad tror du om Uniteds nya målvaktsuppsättning?

David Grgic Levin: Det är svårt att säga tills jag har sett Bayindir spela. Men med några år i turkiska ligan och landslagsspel i bagaget känns det som att han är av rätt virke. Frågan är bara om virket är tillräckligt starkt för engelsk fotboll.

Elias Hallström: Jag har ändå en god känsla, sedan vad jag baserar den på kan jag inte riktigt förklara. Den förra uppsättningen med De Gea och Henderson kändes liksom överflödig. Det var dags att börja på ny kula längst bak. Med det sagt inte säkert att detta blir mycket bättre.

Mikael Österdahl: Av det jag har läst så får jag för mig att Tom Heaton är en betydligt bättre målvakt än Bayindir. Synd bara att Heaton är skadad mest hela tiden. Känns som ett misstag att sälja Matej Kovár för att plocka in Bayindir. Men det handlar väl om pengar.

Den 198 centimeter långe turken har gjort närmare 150 matcher för Fenerbahce och har därutöver fem A-landskamper på sin meritlista. Hur bra koll har du på vad United får in i Bayindir?

David Grgic Levin: De få klippen jag har sett av honom verkar han vara en duglig skottstoppare. Mer än det har jag verkligen ingen aning, men det ska bli spännande att se vad han kan komma med.

Elias Hallström: Ingen alls egentligen. Har kikat några klipp men inte mer än så. Lite flängig kanske, men med tanke på sin storlek är det nog en målvakt som har närvaro och vågar ta plats.

Mikael Österdahl: Det verkar inte direkt råda någon sorg i Fenerbahce över att han lämnar klubben. Att prislappen blev så låg är väl också väldigt talande för hans status. Det jag läser mig till är att han ansågs vara mycket lovande men att han efter en axelskada inte har hittat tillbaka. Jag får dåliga vibbar.

Vilka förväntningar är rimliga att ha på Bayindir i United, anser du?

David Grgic Levin: Att han håller huvudet kallt och levererar när det gäller, som gissningvis är sällan. Det är egentligen allt, och förhoppningsvis är det en driven kille vi har tagit in, men också en kille som förstår sin roll i laget som andramålvakt.

Elias Hallström: Eftersom jag inte vet så mycket om honom är det svårt att ha några konkreta förväntningar. Men att han gör ett gott intryck när han väl får chansen i typ ligacupmatcher samt att han har en acceptans för sin roll bakom Onana.

Mikael Österdahl: Att han inte gör bort sig om han måste axla manteln som förstamålvakt under en period, säg under ett kontinentalt mästerskap i Afrika. Magkänslan säger emellertid att Bayindir avslutar den här säsongen som tredjemålvakt.