Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Liverpool 3-1
Toone och Geyse avgörande mot Liverpool

Manchester Uniteds damlag besegrade Liverpool med 3-1 på Carrington. Ella Toones dubbel gav United en tidig 2-0-ledning och efter Liverpools reducering kunde Geyse fastställa slutresultatet.

United kom ut som det bästa laget och innan kvarten var spelad hade Toone skrivit in sig i målprotokollet två gånger. Först efter ett snyggt anfall med Geyse, Nikita Parris och Leah Galton involverade och sedan efter Hayley Ladds precisa långpassning. United hade därefter bud på fler mål men det var Liverpool som skulle reducera före pausvilan.

Inför andra halvlek gjorde båda lagen flera byten och matchbilden förändrades till Liverpools favör. Det var ändå United som skulle avsluta målskyttet, efter en individuell prestation av Geyse.

Marc Skinner matchade sitt lag i en 4-2-3-1-formation. Mary Earps var tillbaka i mål, under rykten om att hon vill lämna klubben. Det kommer av allt att döma inte bli av men det är väntat att Phallon Tullis-Joyce ansluter till klubben, vilket ger oss ett alternativ i mål. Nuvarande reservmålvakten Sophie Baggaley förväntas flytta till Brighton innan transferfönstret stänger. Baggaley var inte med i truppen idag, vilket ger ytterligare tyngd till ryktena. Rimligen ska Tullis-Joyce vara en notabel uppgradering jämfört med Baggaley.

I backlinjen fick vi se Maya Le Tissier som högerback och Gemma Evans som vänsterback. Båda är sannolikt bättre som mittbackar och det illustrerar hur det ser ut på ytterbackspositionerna i United. Hannah Blundell inledde på bänken idag (gissningsvis för att Skinner ville testa Evans på vänsterbacken) medan Jayde Riviere saknades i matchtruppen (gissningsvis beroende på skadekänning). Utöver de två har United inga naturliga ytterbackar i truppen.

Med Le Tissier på högerbacken blev det mittfältaren Hayley Ladd bredvid Millie Turner i mittförsvaret. Aoife Mannion saknades ånyo i matchtruppen och får förmodas vara skadad.

Som sittande mittfältare var lagkapten Katie Zelem tillbaka i spel efter VM och hon fick idag Lisa Naalsund som mittfältspartner. Naalsund blir mycket intressant att följa den här säsongen. Hon anslöt i januari men spelade nästan inget förra säsongen. Förhoppningen är att hon ska kunna förstärka mittfältet.

Den offensiva trion Nikita Parris, Ella Toone och Leah Galton känner vi igen. Det var den ordinarie trion förra säsongen och de inleder förmodligen den här säsongen som förstaval.

På topp fick vi se Geyse i nummer 23 och alla indikationer är att hon blir en direkt ersättare till vår tidigare nummer 23, Alessia Russo. Min känsla just nu är att vi kommer se på Geyse som en uppgradering.

Åtskilliga etablerade spelare saknades idag. Baggaley (förmodat klubbyte), Riviere och Mannion (båda förmodat skadade) har vi nämnt. Vidare saknades Martha Thomas, Ivana Ferreira Fuso (som båda kan vara på väg bort) och Rachel Williams (gissningsvis skada).

Matchinledningen var öppen och United skulle ta ledningen efter tio minuter. Målet kom efter ett mycket snyggt anfall. Det hela inleds med att Geyse vänder upp och hittar Parris på högerkanten. Parris fördelar bollen vidare till Galton. Samtidigt har Toone följt med och Galton hittar henne framför mål och avslutet lämnar målvakten chanslös.

Ella Toone öppnar målskyttet.

Toone gör sitt och matchens andra mål bara några minuter senare. Den här gången står Ladd för förarbetet med en utsökt långpassning över hela motståndarlaget och Toone avslutar elegant.

Det var ytterst nära att Toone adderade en assist till de båda målen, då hon hittade fram till Geyse som nickade i ribbans underkant. Inte uteslutet att det hade vibrerat i domarens klocka om målkameror hade varit i bruk. Senare är det inte långt ifrån att Toone noteras för ett hattrick men målvakten är tillräckligt lång för att plocka ner det höga avslutet.

Avslutningen på första halvlek blev Liverpools. De borde ha reducerat då en ouppmärksam Evans blev av med bollen i eget straffområde. Emma Koivisto vinner bollen och lägger upp för Sophie Román Haug men den norska anfallaren är för långsam till bollen framför öppet mål.

Liverpool får ändå en reducering före paus. Igen agerar Evans svagt. Först är hon på efterkälken och sedan styr hon Koivistos inlägg så att det blir farligare. Det slutar med kalabalik framför Uniteds mål och nästan ett självmål men Natasha Flint kan stöta till bollen innan den passerar mållinjen.

United gjorde fem byten inför andra halvlek. Safia Middleton-Patel, Hannah Blundell, Emma Watson, Lucía García och Hinata Miyazawa introducerades, då Earps, Zelem, Toone, Naalsund och Galton lämnade planen. Blundell klev in som högerback, petade in Le Tissier centralt och Ladd upp på mittfältet. Watson tog plats bredvid Ladd med Miyazawa framför medan García tog platsen som vänsterytter.

Liverpool skapar nästan omedelbart efter avspark ett stort tryck och har flera möjligheter att kvittera men United lyckas till slut avvärja. Sedan blir spelet mer avvaktande, med Liverpool som det spelförande laget.

Men det är United som gör  nästa mål. Det kommer efter en individuell prestation av Geyse. Hon får bollen i offensivt straffområde, håller i, driver bollen förbi två försvarare och skaffar sig yta för avslut och prickar nätet.

Vår nya anfallare Geyse imponerade. Hon låg bakom förarbetet till 1-0 och var sedan den som avslutade målskyttet.

Det blir det sista Geyse gör den här dagen. Även Parris och Ladd lämnar planen, då Evie Rabjohn, Eleanor Ashton och Alyssa Aherne introduceras. Rabjohn har varit involverad hela sommaren och Aherne har redan avklarat sin officiella a-lagsdebut men för Ashton var det första chansen i a-laget.

Miyazawa har sedan ett tungt skott som tvingar Liverpools målvakt till en bra räddning medan Middleton-Patel i Uniteds mål också får visa prov på målvaktstalang med några kvalificerade räddningar.

Det var förstås bara en träningsmatch och stundtals var det väldigt tydligt att det var försäsong och inte allvar. Men det fanns ändå positivt att ta med sig. Ella Toone var – relativt hennes kapacitet – svag förra säsongen men hon såg riktigt alert ut idag. Geyse imponerade ständigt, både med och utan boll. På mittfältet såg Lisa Naalsund riktigt lovande ut.

Allt var emellertid inte positivt. Gemma Evans var dålig och jag har svårt att se henne som ett alternativ som vänsterback i en tävlingsmatch. Även på högerbacken hade vi problem. Frågar ni mig är det uppenbart att Maya Le Tissier ska spela mittback i det här laget. Hon är en skicklig fotbollsspelare och utmärkt defensivt. Men vi förlorar en dimension offensivt med henne som högerback. Framför allt för att hon saknar snabbhet. Det kan hon kompensera för i mittförsvaret men inte på högerbacken.

Av inhopparna imponerade Emma Watson mest. Hon må bara vara 17 år gammal men alla indikationer är att hon är redo att bidra redan nu.

Unga målvakten Safia Middleton-Patel inledde nervöst men stod sedan för flera kvalificerade räddningar.

United avslutar försäsongen med en match mot Tottenham på söndag. Vi har ännu inte fått besked om spelplats eller avsparkstid för den matchen och det finns inget tecken på att vi kommer kunna se den matchen.

Uniteds mål

Manchester United – Liverpool 3-1 (2-1)

Träningsmatch, 13 augusti


1-0 (10) Ella Toone (Galton)
2-0 (14) Ella Toone (Ladd)
2-1 (43) Natasha Flint
3-1 (71) Geyse (García)


Uniteds lag: Earps (Middleton-Patel 46); Le Tissier, Ladd (Rabjohn 72), Turner, Evans; Naalsund (Blundell 46), Zelem (Watson 46); Parris (Aherne 72), Toone (Miyazawa 46), Galton (García 46); Geyse (Ashton 72)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK