Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Brighton & Hove Albion
Luriga Brighton mot hopplösa United

Landslagsspelet är över och imorgon kliver Manchester United in i handlingarna igen. Motståndet hemma på Old Trafford står Brighton & Hove Albion för, ett motstånd som minst sagt känns lurigt.

Om Brighton är luriga så är United hopplösa. Hopplösa i den mening att allt som händer utanför planen verkar ge dålig PR. Spelare på spelare faller ifrån, allt från skador till interna avstängningar och ”pauser”.

Antony är borta efter brottsanklagelser och Jadon Sancho finns inte tillgänglig efter ha gjort sig omöjlig hos Erik ten Hag.

Problemen sträcker sig längre än så i United, men låt oss fokusera på det som sker imorgon och saker som laget faktiskt kan påverka.

Manchester United

Senast United spelade var mot Arsenal och då förlorade man som bekant med 3-1. Kanske hade läget varit annorlunda vid det här laget om det där 2-1-målet som Alejandro Garnacho satte hade räknats. Uttrycket “små marginaler” är generellt inget jag har mycket till övers för, men i Uniteds fall gäller det verkligen.

Imorgon kommer sjätteplacerade Brighton på besök och givet att United har hemmaplan vågar jag säga att det är knapp fördel United. Eller kanske 50/50…

I premiären förra säsongen blev det förlust hemma mot sydkustlaget och så här ett år senare är det tydligt att man har utvecklats. Det har United också gjort i viss mån, men inte alls på samma tydliga sätt.

I backlinjen är det möjligt att det blir lite rockader imorgon. Det är framför allt ytterbacksplatserna som är lite osäkra. Till höger finns i vanlig ordning Aaron Wan-Bissaka och Diogo Dalot att tillgå, men den senare har också täckt upp till vänster de senaste matcherna, i Luke Shaw och Tyrell Malacias frånvaro. Nu finns emellertid Tottenhamlånet Sergio Reguilon i truppen och bör rimligen spela från start.

Inlånade Sergio Reguilon bör ta hand om Uniteds vänsterbacksplats imorgon. 

Lisandro Martinez och Victor Lindelöf bör vara spikade i mittlåset.

Ett tremannamittfält med Casemiro, Christian Eriksen, och Bruno Fernandes känns inte som en vild gissning. De två sistnämnda har gjort fina insatser med sina respektive landslag på sistone och stått för en hel del poäng, framför allt i form av assists. United behöver poäng från fler fötter än Fernandes och Marcus Rashford, som vanligen står för det mesta. Att Eriksen har levererat är därför välkommet (även om motståndet inte heter San Marino imorgon).

Längst fram får vi möjligen se Eriksens landslagskompanjon, Rasmus Hojlund från start imorgon. Det borde vara dags, i och med det pigga inhoppet mot Arsenal samt att han spelat i det danska landslaget under uppehållet. Om han startar blir det intressant att se hur United kommer anpassa spelet, för jag utgår från att man kommer söka honom ganska ofta.

Flankeras gör dansken rimligtvis av Rashford till vänster, men till höger är det inte lika säkert vem som spelar. Sancho och Antony är som tidigare nämnt indisponibla och kvar, som renodlat ytteralternativ, finns egentligen bara Facundo Pellistri. Personligen hoppas jag uruguayanen får chansen, då jag gärna ser att Ten Hag inte börjar mixtra med Fernandes i någon ytterroll.

Möjlig startelva:

Brighton & Hove Albion

Brighton är ett av de mest intressanta projekten i engelsk fotboll för tillfället. Skyndsamt och med små medel har klubben jobbat sig upp och etablerat sig på övre halvan i Premier League. Idag säljer man spelare för miljardbelopp till de stora drakarna, men på något underligt sätt tappar man ändå inte kvaliteten. Antingen finns ersättare redan i truppen eller så värvas någon okänd sydamerikan in för småslantar och är hur bra som helst.

Den som får ordning på allt ute på planen är den italienske tränaren Roberto Di Zerbi, som tog över efter att Graham Potter lämnat. Ett så pass väloljat projekt likt Brightons kräver rätt kompetens på rätt plats och det verkar sannerligen som att Brighton har fått in det i De Zerbi, som idag ses som en av fotbollens främste taktiker och utvecklare av spelet.

Mer konkret då. Brighton har inlett säsongen med tre vinster och en förlust. När man har vunnit har det varit med övertygande siffror, som senast mot Newcastle United när man vann med 4-1 och tonåringen Evan Ferguson (18) gjorde hattrick (mer om honom nedan). Förlusten kom däremot lite förvånande mot West Ham United på hemmaplan. Ett West Ham som dock imponerat inledningsvis.

Evan Ferguson är Brightons stora guldklimp längst fram. Den unge irländaren är dock tveksam till spel imorgon.  

Väl i laget är det inte lika bekymmersamt som i det röda lägret. Visserligen är just Ferguson tveksam till spel och missade dessutom landslagsspelet med sitt Irland. Ett knäproblem har stoppat honom, men lite återhämtning nu och han är eventuellt redo. Förmodligen hungrig på fler mål dessutom. Ferguson är sannolikt Brightons nästa stora försäljning, och då snackar vi återigen miljardbelopp.

I övrigt har man Julio Enciso på skadelistan, där även Jakub Moder gör sällskap. Två talangfulla mittfältare, men ersättare finns som sagt. Barry Gilmour och Pascal Gross lär ta hand om det centrala mittfältet, medan nyförvärvet Joao Pedro huserar framför dem. På kanterna gäller det att se upp med framför allt Kaoru Mitoma till vänster. Japanen är väldigt vass i en-mot-en-situationer, varför min känsla är att United sätter Wan-Bissaka på högerbacken imorgon…

Möjlig startelva:

Historik

Senast lagen möttes var i sluttampen av förra säsongen, närmare bestämt i maj. Då vann måsarna med 1-0 och premiären på Old Trafford blev även det en seger, den gången med 2-1.

Historiskt sett har dock United, föga överraskande, plusstatistik på Brighton med 20 vinster och sex förluster.

Visste ni att…

 • Tidigare nämnde Ferguson blev blott den fjärde spelaren att göra hattrick som tonåring i Premier League? Han gör därmed Robbie Fowler, Michael Owen, och Chris Bart-Williams sällskap i den klubben.
 • Första gången lagen möttes i Premier League var 2017? Då vann United med 1-0 efter självmål av Lewis Dunk.

Matchinformation

Manchester United
Brighton & Hove Albion
Turnering: Premier League, omgång 5
Tid: Lördagen den 16 september 2023, 16.00
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Jarred Gillett
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Sancho (internavstängning)
 • Antony (tjänstledig)
 • Varane (skadad, mitten/slutet september)
 • Malacia (skadad, inget datum)
 • Shaw (muskel, inget datum)
 • Mount (skadad, mitten/slutet september)
 • Mainoo (fotled, mitten oktober)
 • Heaton (skadad, inget datum)
 • Amad (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Amrabat (skadad)
 • Martínez (skadad)
 • Van de Beek (oklar status, stor chans)
FORM
V5/8RC LensHTR3-1
O6/8Ath BilbaoNTR1-1
V14/8WolvesHPL1-0
F19/8TottenhamBPL0-2
V26/8NottinghamHPL3-2
F3/9ArsenalBPL1-3

Brighton & Hove Albion

Skador och avstängningar:

 • Enciso (knä, november)
 • Moder (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Ferguson (knä)
 • Welbeck (muskel)
FORM
F29/7NewcastleNTR1-2
O6/8Rayo VallecanoHTR1-1
V12/8LutonHPL4-1
V19/8WolvesBPL4-1
F26/8West HamHPL1-3
V2/9NewcastleHPL3-1

United mot Brighton

Totalt:3119-6-650-25
Hemma:1512-2-125-9
Premier League:127-0-519-16
SENASTE MÖTENA
F2022-05-07BPL0-4
F2022-08-07HPL1-2
O2023-04-23NFA0-0VS
F2023-05-04BPL0-1
SENASTE HEMMAMATCHER
V2019-11-10HPL3-1
V2021-04-04HPL2-1
V2022-02-15HPL2-0
F2022-08-07HPL1-2