Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

United bekräftar
Phallon Tullis-Joyce är klar för Manchester United

Deadline day-aktiviteten fortsätter för Manchester United. Klubben har nu bekräftat värvningen av den amerikanska målvakten Phallon Tullis-Joyce från OL Reign.

Värvningen av Tullis-Joyce medför att vår tidigare reservmålvakt Sophie Baggaley flyttar till Brighton & Hove Albion. Mer om det i en egen artikel under fredagen. Sedan senast har det också bekräftats att unga försvararen Jess Simpson flyttar till Bristol City på lån. Även i det fallet återkommer vi med mer information.

Phallon Abaigeal Tullis-Joyce föddes i New York City hösten 1996. Att det skulle bli en karriär som fotbollsmålvakt var ingalunda självklart. På college – hon studerade på University of Miami och representerade Miami Hurricanes – hade hon marinbiologi som major och hon är utbildad vetenskapsdykare (scientific diver).

Till slut valde hon ändå att ge fotbollen en chans och det tog henne till Europa och franska Reims, som hon representerade från 2019 till 2021. Därefter flyttade hon tillbaka till USA och OL Reign. Under debutsäsongen i klubben var hon reservmålvakt men 2022 fick hon chansen som förstaval. Hon släppte då in 19 mål på 22 matcher och hjälpte sitt lag att vinna grundserien. Den här säsongen har hon vaktat målet i 16 av 18 matcher.

Inför Concacaf W Championship förra året var hon med i USA:s bruttotrupp på 59 spelare men hon har ännu inte fått debutera i landslaget.

När hon nu ansluter till United gör hon det som den dyraste damfotbollsmålvakten någonsin. Övergångssumman rapporteras landa på 130.000 pund i utgångsläget, med tilläggsklausuler till ett okänt värde.

Tullis-Joyce ger United trygghet ifall klubben inte lyckas tinga Mary Earps till ett nytt kontrakt och det innebär också att Earps får konkurrens i mål.

Phallon Tullis-Joyce säger:

Dem här dagen har varit ren upphetsning för mig. Manchester United är en sådan historisk klubb, som redan har gjort så mycket i damfotbollen. Jag är hedrad att få den här möjligheten.

Marc Skinner, huvudtränare, säger:

Phallon kommer till oss i en spännande tid för Manchester United Women, då vi står inför vår första säsong med Europaspel. Vi är jätteglada att välkomna Phallon till vår familj. Phallon har en underbar uppsättning av talang och vi ser fram emot att se henne växa hos Manchester United.

Polly Bancroft, chef för damfotboll, säger:

Phallon är en spännande målvakt som tar med sig mognad och erfarenhet till vår trupp. Vi ser fram emot att se henne fortsätta sin utveckling här i Manchester United, då vi konkurrerar inhemskt och i Europa.

Välkommen till Manchester United, Phallon Tullis-Joyce!