Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Det här är Altay Bayindir
Den (o)frivilliga andramålvakten

På transferfönstrets sista dag gjorde Manchester United klart med fyra spelare. En av dessa var den turkiske landslagsmålvakten Altay Bayindir, som anslöt från Fenerbahce. 25-åringen är dessutom klubbens andra målvaktsvärvning den här sommaren, och med det i beaktning så är det ganska tydligt vilken roll Bayindir är tänkt att fylla i truppen, nämligen den bakom André Onana. 

Otacksam eller angenäm? Ja, hur är det egentligen att vara uttalad andramålvakt?

Fenomenet är något som ibland diskuteras inom fotbollssfären. Förmodligen oftare än vad det görs inom andra sporter såsom, ishockey och handboll.

I fotboll är det som bekant mer regel än undantag att du har en uttalad förstamålvakt och en uttalad andramålvakt i ett lag. Någon konkurrenssituation är det sällan tal om, även om den så klart i grund och botten alltid finns där.

Altay Bayindir är ny målvakt i United och värvades för ungefär fem miljoner pund. André Onana är även han ny och värvades för närmare femtio miljoner pund. United har den här sommaren åskådliggjort ett praktexempel på hur kontrasten mellan en första- och andramålvakt kan te sig. Hierarkien är med hjälp av stora pengasummor klarlagd.

Det finns en etta och det finns en tvåa. Så måste det förmodligen också förbli inom fotbollen. Att United, av allt att döma, har löst målvaktsfrågan är en lättnad. Att man dessutom har gjort det på ett sätt där det finns en tydlighet i vem som ska spela och vem som ska agera reserv är ett stort plus.

Onana är förmodligen inte flera hundratals miljoner bättre än Bayindir, men den senare är givetvis införstådd med att han inte kommer få 35 ligamatcher den här säsongen. Och inte nästa heller. Han är nöjd med att representera Manchester United och kommer göra det med stolthet.

Målvaktsfrågan känns som sagt som ett avklarat problem, men det utan att egentligen veta så mycket om det senaste tillskottet. I den här utläggningen blir bilden förhoppningsvis lite klarare.

Målvaktshierarkin i United är tydlig med Onana som etta och Bayindir tvåa.

När jag var yngre sa min mamma till mig att jag kunde bli målvakt, eftersom jag var lång. Så en dag när jag spelade för min första klubb sa min tränare att jag kunde ställa mig i mål, eftersom jag var lång. 

Mamma vet allt, varje mamma vet allt. Det var en av hans devis när han gjorde sin första intervju med United efter att ha signerat ett fyraårsavtal med klubben.

Med sin fotbollstalang och sina 198 centimeter är det kanske inte så konstigt att det blev den sista utposten för turken. Han ställde sig som sagt i målet i tidig ålder och på den banan fortsatte det.

Altay Bayindir föddes 1998 i Osmangazi, som är en kommun inom storstadsområdet Bursa, cirka 15 mil söder om Istanbul. Stadens storlek gjorde att valmöjligheterna rent fotbollsmässigt var många och ungdomskarriären började i storklubben Bursaspor. Säsongen 2009/10 vann klubben sin första och hittills enda ligatitel, men av förklarliga skäl utan Bayindir.

Det blev totalt fyra år i Bursaspor innan han gick vidare till Arabayatagispor, följt av Bursa Yolspor. I bägge dessa klubbar blev det bara ett år innan han år 2013 slog sig ner i huvudstadsklubben Ankaragucu. Det var också här seniordebuten skulle komma tre år senare. Han var dessutom bidragande till att klubben tog två raka avancemang i ligasystemet, ända upp till högstaligan.

I november 2018, 20 år gammal, gjorde han så sin första match i den turkiska högstaligan när laget spelade oavgjort mot Caykur Rizespor. Första säsongen på högsta nivån gick bra för Bayindir, som gjorde 17 framträdanden för Ankaragucu och han lyckades på dessa matcher spika igen målet vid fem tillfällen.

En ung och talangfull målvakt går så klart inte drakarna förbi. I Turkiet dammsuger de tre stora Istanbulklubbarna – Fenerbahce, Galatasaray, och Besiktas – upp mycket av marknaden och knyter till sig de främsta talangerna. Bayindir var inget undantag.

Sommaren 2019 skrev han nämligen på för Fenerbahce i en affär värd omkring 20 miljoner kronor. Det skulle visa sig bli en bra investering för storklubben, då han snabbt etablerade sig som lagets förstamålvakt. I debuten höll han nollan när laget vann med 5-0 mot Gazisehir Gaziantep.

Bayindir satte snabbt ett avtryck i storklubben Fenerbahce.

Totalt gjorde han 35 matcher sin första säsong i klubben, men väl för laget blev det ingen vidare lyckad säsong. Fenerbahce slutade på en blygsam sjundeplats och fick i stället se “stadens lag” Istanbul Basaksehir vinna ligan.

Insatserna i Fenerbahce gav givetvis eko till landslaget och i november 2020 blev han inkallad till landslagssamlingen inför Nations League-matcherna mot Ungern och Ryssland. Någon landslagsdebut blev det emellertid inte den gången, utan det fick vänta till maj nästkommande år. Då vaktade Bayindir Turkiets mål när man segrade i en vänskapsmatch mot Azerbajdzjan med 2-1.

Trots att Bayindir idag är 25 år och varit med ett tag har det inte blivit särskilt många landskamper, närmare bestämt sex stycken. Han har mestadels fått se landskamperna från bänken, men senaste gången han figurerade var den 12 september i år mot Japan. Då spelade han dock bara en halvlek när Turkiet förlorade med 4-2.

Väl i Fenerbahce blev det totalt fyra säsonger för Bayindir och från slutet av säsongen 2021/22 förärades han dessutom med uppdraget att bära kaptensbindeln i laget. Han fortsatte som kapten föregående säsong, men spelade ingenting de tio avslutande matcherna i ligaspelet. 25-åringen har nämligen haft återkommande problem med en höftskada, något vi får hoppas han är kvitt nu.

Den 1 september i år, på deadline day, landade till sist Bayindir i den röda delen av Manchester efter att United lagt ut dryga 50 miljoner kronor. Det var en värvning som gick lite under radarn, då det inte var en övergång det ryktades om så mycket och väl på deadline day blev Sofyan Amrabats flytt det största numret.

Bayindir skriver på kontraktet tillsammans med Ten Hag.

I Bayindir får nu United en målvakt som beskrivs som en god bollstoppare och med tanke på att han mäter nästan två meter bör det rimligen vara en målvakt som vinner det mesta i luften. Det som lämnar lite att önska i turkens spel är spelet med fötterna, men i dagsläget har vi ju samtidigt sett att rädda bollar nog ändå är det primära.

Onanas start i United har varit svajig, med en rad tveksamma ingripanden. Nu ska det nog ganska mycket mer till för att en rockad på målvaktsposten ska bli aktuell för Erik ten Hag, men förr eller senare dyker så klart chansen upp för Bayindir, och då lär han vara mer redo än någonsin.

Att bli den första turken att spela för Manchester United är ingen liten grej.