Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Aston Villa - Manchester United 1-2
Williams hjälte på tilläggstid

Manchester United inledde Women’s Super League med en högdramatisk seger mot Aston Villa på bortaplan. Rachel Daly gav ett decimerat Villa ledningen med kvarten kvar att spela. Men United svarade med. Först kvitterade Lucía García och sedan blev Rachel Williams matchvinnare på tilläggstid.

Matchen spelades inför 12.533 åskådare, ett nytt publikrekord för Aston Villa.

United dominerade den första halvleken, utan att skapa överdrivet många målchanser. Efter paus svängde matchbilden över till Villas favör.

Länge var det mållöst. Sedan hände allt.

Först hade Villa en straffsituation och direkt därefter var United nära att kontra in ett ledningsmål. Strax därefter blev den före detta Unitedspelaren Kirsty Hanson kontroversiellt utvisad.

Med en spelare mindre var det Villa som skulle ta ledningen, då Daly visade sin klass.

Men United svarade direkt och kvitteringen kom genom García bara tre minuter efter ledningsmålet. Sedan var det United som låg på för ett segermål och det ordnade Williams.

Villa skapade ett par hörnor i matchens absoluta slutskede men United höll undan och tog en viktig premiärseger.

Marc Skinners startelva överraskade ingen. Nyförvärven Gabby George och Geyse klev in i startelvan på platserna som lämnades vakanta av Ona Batlle och Alessia Russo (rent konkret gick George in på Blundells plats medan Blundell flyttade över till höger). Offensivt fick Lucía García chansen som högerytter, vilket förpassade Nikita Parris till bänken. På övriga åtta positioner såg vi spelare som var givna förra säsongen. Min personliga gissning var att Parris skulle spela från start men valet av García var ingalunda chockerande.

Melvine Malard saknades i matchtruppen. Oklart varför. Aoife Mannion och Emma Watson är skadade. Övriga spelare i truppen var involverade idag.

United dominerade spelet i den första halvleken, utan att spelövertaget mynnade ut i överdrivet många stora chanser. Alisha Lehmann hade två bra lägen för Villa, först i inledningen av matchen och sedan kort före paus, men båda gångerna var hennes agerande svagt. Första läget mynnade ut i ett tungt distansskott från Lucy Staniforth men Mary Earps kunde parera utan överdrivet stora problem.

Daphne van Domselaar i Villas mål fick visa prov på bra målvaktsspel när Geyse sprang sig halvfri efter en långpassning.

Geyse blev mållös men imponerade i sin Uniteddebut.

Uniteds spelövertag växte efter hand. I slutet av halvleken hade vi bra tryck och vid flera tillfällen var det nära att vi hittade en stor målchans men bollen studsade inte riktigt rätt och det var mållöst efter 45 minuter.

Ella Toone har en bra chans direkt efter paus, då hon driver in från kortlinjen. Van Domselaar lämnar emellertid ingen lucka.

Uniteds första byte sker mitt i halvleken, då Rachel Williams ersätter Geyse. Strax därefter lämnar Leah Galton planen med förmodad skadekänning. Nikita Parris ersätter.

Här börjar Villa ta över matchen mer och mer. De har en boll i ribbans överkant efter hörna och de fortsätter att skapa på fasta situationer.

De luktar straff när Maya Le Tissier kastar sig in i en glidtackling mot Daly. Le Tissier tar bollen först men det hade varit svårt att protestera stort om domaren hade pekat på straffpunkten.

United är inte långt ifrån att kontra in ett ledningsmål direkt efter straffsituationen.

Ett nytt kontroversiellt följer minuten senare, då Kirsty Hanson blir utvisad. Den före detta Unitedspelaren får bollen för långt ifrån sig och sträcker upp foten och träffar Hayley Ladd i bröstet. Ovårdat av Hanson men jag tycker nog att utvisning är överdrivet.

Kirsty Hanson ser rött mot sin gamla klubb.

Med en spelare mindre är det Villa som ska ta ledningen på kontring. De hittar Daly i straffområdet och hon skapar sig yta och avslutar sedan med eftertryck.

Målet kom emellertid att fungera som väckarklocka för United. Vi skapar chanser direkt och kvitteringen kommer efter en hörna. Bollen studsar omkring i straffområdet och via Millie Turner faller den till García som trycker in bollen i nät.

Hinata Miyazawa blir därefter inbytt för sin Uniteddebut.

Vi fortsätter sedan att belägra offensiv tredjedel och ett segermål hänger i luften. Van Domselaar imponerar med en vass räddning på ett avslut från Katie Zelem.

När Williams på tilläggstid nickar kan inte ens Van Domselaar göra något åt saken. Parris slår ett inlägg från höger, som styrs på en försvarare. Bollen faller till Williams, som tvingas backa något steg men hon är behärskad och kan placera bollen otagbart för målvakten. Ett högklassigt agerande av Williams.

Rachel Williams avgör!

Villa får en dubbelhörna i matchens absoluta slutskede utan att kunna kvittera.

Därmed inleder United säsongen med en mycket viktig seger.

I United imponerade nyförvärvet Geyse på topp, även om hon lämnade planen mållös. Det är hur som helst tydligt att hon kommer att vara en stor tillgång för United.

Ella Toone och Gabby George stod också för bra prestationer, även om Georges inlägg var för svaga. Katie Zelem vinner mycket boll på mitten och hennes fot är som vanligt ett vapen på fasta situationer.

Lucía García förtjänar stort beröm för sin insats. Framför allt under forceringen efter Villas mål är hon den som driver på spelet. Matchvinnare Rachel Williams ska också framhållas.

På högerbacken hade Hannah Blundell problem mot Kirsty Hanson. Uniteds mittbackar Maya Le Tissier och Millie Turner var mestadels bra men inte felfria.

Efter den imponerande premiärsegern väntar nu en på pappret ännu tuffare uppgift för United. På fredag kväll väntar hemmamatch mot Arsenal.

Målen och utvisningen

Aston Villa – Manchester United 1-2 (0-0)

Women’s Super League, 1 oktober


r/k (70  ) Kirsty Hanson (allvarligt otillåtet spel)
1-0 (76  ) Rachel Daly
1-1 (79  ) Lucía García (Turner)
1-2 (90+2) Rachel Williams


Uniteds lag: Earps; Blundell, Le Tissier, Turner, George; Ladd (Miyazawa 81), Zelem; García, Toone, Galton (Parris 71); Geyse (Williams 66)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK