Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Vi kan inte skylla allt på ägarna

Förlusterna står som spön i backen och den här klubben är i fritt fall. Vi är alla medvetna om problemen med ägarna och den sportsliga ledningen, men vi kan inte skylla precis allt på dessa personer. Erik ten Hag har inte tagit det här laget framåt – och nu tror jag hans dagar som Manchester United-manager är räknade. 

Hur är läget, Manchester United-supportrar?

Sådär, om ni frågar mig och om jag utgår från vad min favoritklubb sysslar med för tillfället.

Tiondeplats i Premier League och sex förluster de tio första tävlingsmatcherna den här säsongen.

Det är en riktigt bedrövlig inledning på en säsong där Manchester United skulle ta ytterligare kliv mot toppen. En säsong där ten Hag hade fått ännu en sommar att sätta sin prägel på laget i form av tid med truppen och flera miljarder kronor på spelare.

Nu står vi här – sämre prestationer och mer turbulens i klubben än någonsin. Hur kan en av världens största klubbar misslyckas säsong efter säsong?

Naturligtvis är ägarfrågan en viktig faktor. Det har aldrig varit mer tydligt att familjen Glazers intentioner inte går i samklang med supportrarnas.

Att personerna i klubbens sportsliga ledning fortfarande har ett arbete att gå till varje morgon är bortom pinsamt.

Men jag vill vara tydlig – Erik ten Hag är också han en väldigt stor del till den här säsongens pinsamma kräftgång.

18 månader har nederländaren suttit på posten som manager för Manchester United. Efter ett och ett halvt år kan, åtminstone inte jag, se ett enda tecken på att han lyckas sätta ett grundspel. Likt hans föregångare är det kontringsspelet och individuell briljans som gör att vi då och då lyckas. Det krävs ingen UEFA-licens för att inse att det inte är hållbart i längden.

Det går så klart att kritisera ägarna och den sportsliga ledningen, men sanningen är att ten Hag fått ekonomisk backning på transfermarknaden. Problemet är att ten Hag inte fått ut någonting vettigt ur dessa dyra spelare. Det ligger på honom och ingen annan.

Erik ten Hag har fått mycket beröm för sin hårda ledarstil, där alla som inte håller sig inom ramen ska straffas. Naturligtvis är detta en positiv egenskap men faktum är att nederländaren hamnat i flertalet bråk med spelare i truppen. Är han verkligen redo att leda världsstjärnor? Vad har han för erfarenhet av det? Jag tycker frågorna är relevanta.

Vi vänder blicken mot en Premier League-konkurrent. Förra säsongen slutade Tottenham åtta i ligan, nästan 30 poäng efter Manchester City. Inför säsongen sålde de en av världens bästa anfallare, anställde en okänd australiensisk tränare – och helt plötsligt är Spurs en av ligans allra bästa lag. En sådan förvandling kan gå fort om man lyckas hitta rätt.

Har en manager på den här nivån inte mäktat med att implementera ett eget spel i en av världens dyraste spelartrupper finns ingen annan utväg än att den tränaren får lämna sitt jobb. Det är så den här fotbollsvärlden fungerar, tyvärr.

Jag är medveten om att ten Hag inte är grundproblemet i Manchester United och en eventuell sparkning av honom kommer säkerligen inte lösa klubbens problem. Men vi vet alla hur den moderna fotbollsvärlden fungerar. När klubben backar dig på transfermarknaden och du har en av världens dyraste spelartrupper – ja, då får du sparken om du inte levererar resultat.

Vi kan inte skylla alla våra problem på ägarna längre.

Vi vet att det läcker in vatten från taket på Old Trafford och vi vet att familjen Glazer inte kan, och bryr sig om, fotboll.

Men det är inte ägarna som spelar spelare på fel positioner, som inte lyckats implementera ett eget spel eller som tappat omklädningsrummet.

Det är Erik ten Hag.

För mig är det glasklart – nederländaren borde få sparken från Manchester United.

Res med oss till Manchester!