Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Brentford
En kris måste avvärjas

Det är ett United i kris som ska ta an Brentford imorgon på hemmaplan. Det är även ett Brentford i kris, som har svårt att få det att lossna utan sitt trumfkort Ivan Toney, som är avstängd från ligaspel. Kan man ta hem en tung trea innan landslagsuppehållet?

Manchester United

Det är egentligen inget som klickar i Manchester United just nu. Jag skrev i min dagen efter-rapport efter matchen mot Galatasaray att den här matchen kan gå precis hur som helst. Och jag står fast vid det. Brentford har inte precis rosat marknaden men det är inte direkt något krav med den formen United är i för tillfället.

Matchen mot Galatasaray var ett praktexempel av ett lag som har otroligt svårt att hantera motgångar. Det ska givetvis inte vara så men det känns ytterst viktigt att undvika att släppa in ett mål imorgon. För United har visat sig helt oförmögna att ge ett svar på tal. Så fort motståndarna gör mål blir det pyspunka direkt. Kvar har vi en cykel, men utan luft i däcken. Det är fortfarande en cykel, men inte fan går det att cykla.

Och även när United faktiskt ger ett svar på tal hinner man knappt sätta sig ner innan ytterligare ett mål släpps in, och då är vi tillbaka på ruta noll. Skador går att klandra på, men det kokar ner till ett problem med mentaliteten. Man får känslan att det andra laget vill vinna matchen betydligt mer än det här Unitedlaget.

Förhoppningsvis spelar den här herren på en annan position imorgon.

Givetvis måste förändringar göras. Det är dock inte lätt att göra förändringar när man får höra om en ny skada ungefär lika ofta som man byter strumpor. Experimentet med Amrabat som vänsterback måste skrotas. Experiment är allt som oftast dömda att misslyckas. Jag är sugen på att leka med tanken, så stoppa in Dalot där istället och låt Lindelöf vikariera som högerback. Det är långt ifrån optimalt, men det bringar åtminstone något sken av balans till backlinjen. Kvar är Maguire och Varane, som inte heller är optimalt, men alternativen är som bekant få. Jag tror ändå det kan bli en bättre konstellation då Amrabat kan göra mer nytta bredvid Casemiro på innermittfältet.

Rashford, Bruno och Mount är fortfarande den bästa offensiva treudden vi har att tillgå. Jag tror inte Antony är aktuell från start ännu. Mount känns definitivt given imorgon, då jag tycker att han var en av få som presterade någorlunda i förra matchen. Framför dem har vi givetvis Rasmus Højlund, som presenterade sig för Old Trafford-publiken på riktigt sist. Tyvärr så rånade hans lagkamrater honom på en kväll att minnas för vår danska stjärngosse. För tillfället känns han som Uniteds enda hopp.

Möjlig startelva:

Brentford

Det danskpräglade Londonlaget får ses som en bra motståndare i sammanhanget, för det är ett lag som så här långt inte har lyckats producera samma lyckade resultat som förra säsongen. Mycket av det är tack vare stjärnspelaren Ivan Toneys avstängning på grund av att han satsade pengar på sina egna matcher. FA yrkade att han bröt mot 262 punkter i deras regler om betting, som slår Manchester city med hästlängder.

Även utan Toney har Brentford däremot lyckats få in tio mål i nät, tre fler än United den här säsongen. Bara en vinst har kammats hem dock, mot de värsta rivalerna Fulham, och de rödvita från London har inte vunnit sedan augusti. Men säsongen inleddes rätt hyggligt, med ett kryss mot ett Tottenham som flyger just nu. Sådana imponerande resultat har de inte kunnat upprepa dock.

Danska Thomas Frank är allt jämt den som drar i trådarna på tränarbänken och har gjort det sedan 2018. Efter att ha tagit Brentford upp till Premier League hjälpte han laget till en niondeplats förra året men succén har inte upprepat sig den här säsongen. Med Toneys avvikande är Bryan Mbuemo det vassaste alternativet framåt. Kameruniern har inlett säsongen starkt, med fyra mål hittills i ligaspelet. Yttern är lurig, snabb, och målfarlig och majoriteten av offensiven går igenom honom. Toneys vikarie i fram i form av Yoane Wissa har också hunnit med att göra två mål, och är en snabb spetsspelare som inte bara kan hota i djupled utan även har förmåga att utmana på egen hand.

Brentfords hetaste ämne heter Bryan Mbuemo för tillfället.

Brentfords varumärke de senaste åren under Frank har varit kvick offensiv fotboll i form av en klassisk 4-3-3. När Toney spelade i laget var det oftast han som var katalysatorn med sitt huvudspel och hans förmåga att snabbt lämna ifrån sig bollen till sina medspelare och utan honom har inte spelet klickat på riktigt samma sätt. Något som verkligen sticker ut med Brentford är deras förmåga att skapa från fasta situationer, hörnor i synnerhet, där de ofta belastar boxen med upp till sex spelare. Det kan utnyttjas om man får till en kontring, men försvarsspelet på speciellt hörnor har varit ett digert problem för United väldigt länge. Där får man se upp.

En svaghet i Brentford är försvarsspelet och med deras förmodligen bästa back förra året Ben Mee borta skadad så blir hålen i backlinjen ännu större. Den här säsongen har man precis som United haft svårt att försvara ledningar och är benägna till misstag i försvaret. De ytorna som bjuds på måste utnyttjas till fullo.

Möjlig startelva:

Historik

Brentford är inte vana att höra hemma i högsta divisionen. Faktum är att innan vi mötte Brentford förr-förra året fick man gå 36 år tillbaka i tiden för att hitta det senaste mötet lagen emellan, då United vann med 2-1 i ligacupens andra omgång. Lagen har bara mötts 17 gånger, innan 2021 var 1947 senaste gången lagen möttes i ligasammanhang. Ett starkt Brentford lyckades med att klå United fem gånger under 30-talet, utöver dessa förluster förlorade vi som bekant även förra säsongen. Matchfacitet är förvånansvärt jämt, med 9 vinster för United och 6 för Brentford.

Visste ni att…

 • Mellan 2006 och 2012 ägdes Brentford helt och hållet av en supportergrupp? Brentford har än idag en supporterrepresentant i styrelsen.
 • En av Brentfords värsta förluster kom mot just United? 1928 förlorade nämligen Brentford med 1-7 mot United.

Matchinformation

Manchester United
Brentford
Turnering: Premier League, omgång 8
Tid: Lördagen den 7 oktober 2023, 16.00
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Andy Madley
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Mainoo (fotled, inget datum)
 • Martínez (skadad, december)
 • Amad (knä, inget datum)
 • Malacia (skadad, inget datum)
 • Sancho (internavstängning)
 • Shaw (muskel, inget datum)
 • Wan-Bissaka (hamstring, mitten november)
Tveksamma:

 • Reguilón (skadad, liten chans)
FORM
F16/9BrightonHPL1-3
F20/9FC BayernBCL3-4
V23/9BurnleyBPL1-0
V26/9C PalaceHLC3-0
F30/9C PalaceHPL0-1
F3/10GalatasarayHCL2-3

Brentford

Skador och avstängningar:

 • Henry (knä, juni)
 • Toney (avstängd, januari)
 • Schade (ljumske, januari)
 • Dasilva (hamstring, slutet november)
 • Damsgaard (knä, slutet oktober)
 • Mee (vad, mitten/slutet oktober)
 • Baptiste (axel, mitten/slutet oktober)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
O29/8NewportBLC1-1VS
O2/9BournemouthHPL2-2
F16/9NewcastleBPL0-1
F23/9EvertonHPL1-3
F27/9ArsenalHLC0-1
O1/10NottinghamBPL1-1

United mot Brentford

Totalt:179-2-635-28
Hemma:96-1-222-9
Premier League:43-0-17-5
SENASTE MÖTENA
V2022-01-19BPL3-1
V2022-05-02HPL3-0
F2022-08-13BPL0-4
V2023-04-05HPL1-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V1946-12-07HD14-1
V1975-09-10HLC2-1
V2022-05-02HPL3-0
V2023-04-05HPL1-0
Res med oss till Manchester!