Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Paris Saint-Germain 1-1
Geyse vände matchen, Malard räddade oavgjort

Manchester United hamnade i underläge men Melvine Malard räddade oavgjort när United klev in i Champions League. Det bäddar för en oerhört spännande retur mot Paris Saint-Germain nästa vecka.

Matchen kunde ha varit död och begraven efter första halvlek. Då var PSG överlägsna, illustrerat av skottstatistiken 12-0 i det franska lagets favör.

Det dröjde emellertid till andra halvlek innan PSG skulle öppna målskyttet, genom Tabitha Chawinga. Då kom det oväntat. United kom ut som ett nytt lag efter paus, anförda av inhopparen Geyse.

United skulle få en kvittering och det var en annan inhoppare, Malard, som nätade.

I slutet var det United som låg på för ett segermål och mötet lever i allra högsta grad inför returen.

Marc Skinner valde att göra ett par förändringar i startelvan till kvällens match. Detta då Jayde Riviere och Lisa Naalsund fick chansen på bekostnad av Gyese och Hayley Ladd. Det medförde spekulation om att United hade skiftat formation. Så var inte fallet. Naalsund tog Ladds plats på mittfältet medan Riviere tog plats som högerytter samtidigt som Lucía García klev upp som toppforward.

Skinners ändringar i startelvan fungerade inte alls. United var passiva från avspark och PSG öste på mot Uniteds mål. Redan i första matchminuten rensade Millie Turner på egen mållinje. Kort därefter gör Mary Earps en stor räddning på Chawingas avslut. I femte matchminuten spelar Chawinga fram till Lieke Martens men Earps gör sig stor och Martens får inte avslutet på mål.

Det såg ut som kvinnor mot flickor. United hängde inte med. Framför allt hade Hannah Blundell stora problem mot Chawinga på Uniteds högerkant.

Men så är PSG ärrade veteraner i Champions League och United nybörjare. Det syntes.

Earps fortsätter att imponera i mål och United överlever anstormningen.

Mary Earps manar till lugn.

Vi får en chans mitt i första halvlek. Den är enorm, då García snappar upp en felpass i det franska försvaret. Hon lyckas dock inte runda målvakten som kommer ut bra.

Därefter kan United äntligen stilla motståndarlagets enorma övertag. PSG är fortsatt bättre under återstoden av halvleken men United kan åtminstone tävla.

Inför andra halvlek kastas Geyse in istället för Riviere. Geyse förändrar matchen egentligen på egen hand. Plötsligt är United det spelförande laget. Lika mycket problem som Blundell hade mot Chawinga har egentligen hela PSG mot Geyse.

Då öppnar PSG målskyttet. Det kommer sedan Sandy Baltimore slagit en passning över Uniteds backlinje. Det ger Chawinga friläge och hennes avslut lämnar Earps chanslös. Passivt och svagt av Uniteds backlinje där. Måhända kunde Earps ha kunnat komma ut och nå bollen före anfallaren men hon valde istället att backa mot eget mål.

United låter sig inte nedslås av målet. Det är inte långt ifrån ett självmål av PSG efter hörna och sedan bränner Leah Galton en bra chans.

Nu är det United som för matchen och hemmalagets dominans blir större när Melvine Malard och Hinata Miyazawa introduceras från avbytarbänken.

Uniteds kvittering kommer efter hörna. Katie Zelem hittar Turner vid bortre stolpen och hon nickar in den centralt, där Malard är på plats. Unitedkarriären är två matcher gammal för Malard och i båda matcherna har hon gjort mål efter bara några minuter på planen.

Andra inhoppet för Melvine Malard resulterade i andra målet som Unitedspelare.

Det är sedan United som ligger på för ett segermål. Vi har en straffsituation när Geyse blir nedbrottad i straffområdet. Annars hotar vi på fasta situationer, där Turner och Malard kommer närmast.

Sett till första halvlek får 1-1 ses som ett mycket bra resultat för United. Sett till andra halvlek är det faktiskt en besvikelse att United inte får med sig en ledning inför returen.

Vi uppträdde inledningsvis nervöst och Marc Skinners ändringar i startelvan slog inte väl ut. Framför allt saknades Geyse offensivt. När hon kommer in efter paus förändrar hon matchen på egen hand och även om hon inte syns till i målprotokollet var hon Uniteds överlägset bästa spelare idag. Måhända var hon av någon anledning inte redo att starta ikväll, annars var beslutet att bänka henne otroligt märkligt. Uppdatering: Skinner bekräftade efter matchen att Geyse fick en smäll mot Arsenal och bara bedömdes klara 45 minuter.

Även Hinata Miyazawa och Melvine Malard imponerar som inhoppare. Båda visar att de ska ha en plats i Uniteds startelva. När Miyazawa kommer in får vi ett offensivt balanserat mittfält med Katie Zelem, Miyazawa och Ella Toone. Det fungerade mycket bra och kan vara vägen framåt, åtminstone när United är spelförande.

Toone var egentligen enda offensiva spelare som kom undan med godkänt betyg i första halvlek. Hon imponerade då framför allt med ett stort defensivt arbete.

Det sittande mittfältet med Zelem och Lisa Naalsund hade stora problem och experimentet med Jayde Riviere som högerytter fungerade inte alls. Inte heller Lucía García som toppforward fungerade, spanjorskan var tydligt svagare än under de två första matcherna den här säsongen. Zelem, framför allt, och Naalsund spelade upp sig i andra halvlek.

På högerbacken hade Hannah Blundell enorma problem mot Tabitha Chawinga, framför allt under inledningen på matchen. Blundell spelade sedan upp sig men hon gjorde det genom ett avvaktande försvarsspel och när Chawinga fick upp farten i benen var Blundell chanslös.

Betydligt bättre var övriga spelare i backlinjen. Gabby George gjorde en stor match på vänsterbacken och mittbacksparet Maya Le Tissier och Millie Turner försvarade bra nästan hela matchen. Tyvärr tappade mittbackarna Chawinga för hennes mål, men vi får ge PSG att det var mycket bra utfört.

Vi måste också framhålla Mary Earps i mål, även om hon kanske kunde ha gjort det bättre på målet. Earps gör fem räddningar i första halvlek och håller även United kvar i matchen med flera viktiga ingripanden i luftrummet.

United får ta lärdom av andra halvlek och använda den som inspiration inför returen på onsdag nästa vecka. PSG var bra när de anföll men det är tydligt att de går att såra defensivt.

Dessförinnan väntar för United match mot Leicester i Women’s Super League.

Manchester United – Paris Saint-Germain 1-1 (0-0)

Uefa Women’s Champions League, omgång 2, match 1, 10 oktober


0-1 (53) Tabitha Chawinga
1-1 (70) Melvine Malard (Turner)


Uniteds lag: Earps; Blundell, Le Tissier, Turner, George; Naalsund (Miyazawa 66), Zelem; Riviere (Geyse 46), Toone, Galton; García (Malard 66)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK

Res med oss till Manchester!