Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Everton - Manchester United
Dags att skaka av sig Europa och ösa på i ligan

Efter veckans uttåg ur Champions League får nu Manchester United fokusera fullt på ligan istället. Imorgon väntar en tripp till Merseyside för möte med Everton. 

Manchester United

Det blev ett surt uttåg för United i Champions League i veckan när Paris Saint-Germain visade sig bli lite för svåra att rubba. Kanske kunde United skapat lite nerv i mötet om det inte vore för att domaren helt oförståeligt dömde bort ett korrekt Unitedmål.

Oavsett vad var det nog inte helt orättvist att PSG gick vidare när man slår ut det på 180 minuter.

För Uniteds del gäller nu att ställa om till ligaspelet och lägga full kraft där, åtminstone om som Marc Skinner sagt ska bli en konstant i Champions League framöver.

Det har dock tappats lite onödiga poäng inledningsvis, vilket måste stoppas ganska omgående. För att vara med och utmana i toppskiktet är ett fåtal förluster och kryss något som kan stå dig dyrt. På hela förra säsongen spelade till exempel United endast två oavgjorda matcher – det antalet är man redan uppe i nu.

United har inte råd med många fler poängtapp om man ska vara med och utmana längst upp i tabellen.

Kanske blir uttåget i Champions League lite av en väckarklocka och en match som gör att nästa uppgift på ännu större allvar. Några slagpåsar brukar alltid finnas, men på det stora hela finns inga garantier i någon match.

Tränare Skinner har behövt rotera lite i de inledande matcherna med tanke på Europaspelet och det har sett lite olika ut beroende på turnering. I de bakre leden är emellertid det mesta sig likt, förutom att Gabby George, som spelat högerback, förra helgen blev korsbandsskadad. Jayde Riviere tar sannolikt hennes plats framöver och det har i sin tur skickat över Hannah Blundell till vänster. Maya Le Tissier och Millie Turner hittar vi alltjämt i mittlåset.

Eftersom Skinner på presskonferensen inför bekräftat att det inte uppstått några nya skador efter senaste matchen, så har han mycket att laborera med från mittfältet och framåt.

Hayley Ladd spelade inte mot PSG senast och därav känns det troligt att hon spelar centralt på mitten tillsammans med Katie Zelem.

En som startade mot Leicester för en vecka sedan var japanskan Hinata Miyazawa och känslan är att hon får en till ligastart. De tre resterande spelarna tror jag blir Lucia Garcia, Ella Toone och Leah Galton. Det finns emellertid alternativ i form av Melvine Malard, Nikita Parris och Geyse.

Everton

Morgondagens hemmalag har precis som gästerna haft en knackig inledning på säsongen med två förluster och en vinst i ligaspelet. Adderar vi en FA-cupmatch så blev det förlust även där.

Det har emellertid varit tre uddamålsförluster och vinsten man tog – mot Liverpool – var en 1-0-seger, så det har varit tajta matcher rent resultatmässigt för Everton. Fortsätter det på den vägen är det inte otänkbart att säsongen blir lik den föra. Då slutade man på sjätte plats, vilket verkligen var ingenmansland med sju poäng till lagen framför och bakom sig.

I laget finner vi bland andra svenskorna Hanna Bennison och Nathalie Björn, men även den före detta Unitedmålvakten Emily Ramsey. Den sistnämnda verkar dock mestadels få agera andramålvakt och därmed blir det nog inte heller någon speltid för 22-åringen imorgon. Bennison och Björn tycks däremot vara tämligen cementerade i tränare Brian Sörensens startelva.

Några större skadebekymmer är det hursomhelst inta tal om för Everton. Sörensen meddelade på presskonferensen inför att Sara Holmgaard, Elise Stenevik, och Lucy Hope saknas men att det i övrigt ser positivt ut.

Evertontränaren medger också att starten på säsongen inte varit önskvärd men att segern senast mot Liverpool var ett steg i rätt riktning. För att vinna mot ett starkt United säger han vidare att laget måste prestera sitt yttersta. Att sätta defensiven blir ett måste, säger Sörensen.

Att United dessutom har spelat Champions League i veckan är något som både kan tala för och emot från Evertons perspektiv; å ena sidan tröttkörda ben hos Unitedspelarna, å andra sidan att all motivation nu läggs på ligan.

Tidigare möten

Föregående säsong möttes lagen tre gånger. Det slutade med Unitedvinst två gånger, varav en i Ligacupen. Senast lagen möttes var i februari i Manchester och då slutade det mållöst.

Everton – Manchester United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 21 oktober
Avspark: 14.00
Teve: FA Player (kan endast ses i Sverige med geo-blockerare)

Res med oss till Manchester!