Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Minnesruna
Sir Bobby Charlton är död

Manchester United har sorg. Vi har förlorat en av de allra största. Sir Bobby Charlton är död. Han avled tidigt på lördagsmorgonen, vid 86 års ålder.

Sir Bobby Charlton går till historien som en av de största spelarna inte bara i Manchester Uniteds historia utan i fotbollshistorien.

Han kom till Manchester United som ung och hjälpte klubben att vinna FA Youth Cup vid tre tillfällen, 1954, 1955 och 1956. A-lagsdebuten följde den 6 oktober 1956, då han sköt två mål mot Charlton Athletic. I maj 1957 blev han engelsk mästare för första gången. Den 6 februari 1958 var han en av de som överlevde Münchenkatastrofen.

Åren efter München var han en av de ledande spelarna när Manchester United kämpade sig tillbaka till toppen. Fem år efter München vann United FA-cupen och 1965 blev United engelska mästare igen. Charlton följde upp detta med att hjälpa England att vinna VM 1966 och samma år tilldelades han Ballon d’Or.

En ny ligatitel följde 1967 och tio år efter München vann United Europacupen. I finalsegern mot Benfica gjorde Bobby Charlton två mål.

Unitedkarriären fortsatte till 1973. Han stannade på 758 matcher och 249 mål. Båda siffrorna var rekord som skulle stå sig i många, många år. Charltons 106 landskamper och 49 mål för England var också rekordsiffror.

Bobby Charlton återvände till United 1984, som direktör. Vi som var för unga för att uppleva honom som spelare minns honom som gentlemannen på läktaren. Han var alltid där. Tills han inte längre kunde. Hösten 2020 blev han diagnosticerad med demens. Hans association till United är för evig. Sir Bobby Charlton står staty utanför Old Trafford och arenans södra läktare bär hans namn.

För mer information om Sir Bobby Charlton rekommenderar jag vår profilsida och min text Sir Bobby Charlton: Gentlemannen som är Uniteds främsta målskytt.

Sir Bobby Charlton

Sir Bobby Charlton: Gentlemannen som är Uniteds främsta målskytt

Sir Bobby Charlton är och förblir en av våra allra, allra största.

Våra tankar går Sir Bobby Charltons nära och kära. Vila i frid, Sir Bobby.

Res med oss till Manchester!