Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United - FC Köpenhamn
Vinn eller försvinn

Okej, rubriken är aningen överdriven. För det är inte uteslutet att Manchester United går vidare i Champions League även om det inte blir seger ikväll. Gruppen har utvecklats så att tvåan förmodligen kommer att gå vidare på en låg poängsumma.

Det som stundar efter kvällens match är emellertid två bortamatcher. FC Köpenhamn och Galatasaray är inte de svåraste bortamatcherna du kan föreställa dig.

Men vi vet hur svagt detta Manchester United är på bortaplan. Det är svårt att föreställa sig att United går till Champions League-slutspel utan att ta sex poäng mot FCK.

Tar vi sex poäng mot FCK kan det faktiskt räcka med en poäng i Turkiet. Turkisk seger i Danmark är ingen garanti och utgångstipset måste vara att Galatasaray tar noll poäng mot Bayern München. Kruxet för United är att FCK i det scenariot inte har något mer än äran att spela för i den avslutande omgången. Och om Bayern har chansen att spela bort United så kan vi utgå från att de kommer taggade till Old Trafford även om de redan har gruppsegern säkrad.

Men det är förstås att gå händelserna i förväg.

United ska ta sig an FCK idag. Det är faktiskt nog svårt. Det borde inte vara så svårt. Men för detta Manchester United känns inte FCK som någon given seger.

Kvällens startelva känns oviss på flera positioner. André Onana och Diogo Dalot skriver vi in. Rimligen startar Sergio Reguilón som vänsterback om han är i speldugligt skick. Vilket han borde vara. Men han är vänsterback i Manchester United så det finns ingalunda någon garanti för det.

Spelar Reguilón har vi plötsligt fyra (4!) alternativ i mittförsvaret. Raphaël Varane ska vara pappan i backlinjen så nog borde väl han starta. Fast vem vet. Kanske vill Erik ten Hag fortsätta med Harry Maguire och Jonny Evans. De har faktiskt sett okej ut tillsammans.

Inför säsongen hade det varit vansinne att säga att Victor Lindelöf skulle vara fjärdeval i mittförsvaret med Lisandro Martínez och Luke Shaw på skadelistan. Men just nu känner jag att det är där han är. Svensken har inte imponerat den här säsongen. Jag vill påstå att både Maguire och Evans har presterat bättre den senaste tiden.

Ibland spelar form mindre roll när du väljer mittbackar. Är Varane och Martínez tillgängliga spelar de tillsammans för vi vet vilken höjd de har i sig. Men att Lindelöf var bra i några månader i våras ger honom ingen evig plats i mittförsvaret.

Sofyan Amrabat och Bruno Fernandes kan vi skriva in på mittfältet. Rimligen blir det tillsammans med Mason Mount. Om inte Fernandes spelar högerytter förstås. Då öppnas en plats för Christian Eriksen eller Scott McTominay. Den senare belönades efter målen mot Brentford med en plats i startelvan mot Sheffield United. Han gjorde mål men var ändå bedrövlig. Alltså, han spelade central mittfältare för Manchester United mot Sheffield United och rörde bollen 18 (arton!) gånger. Hur är det ens möjligt?

Eriksen gjorde ett hyggligt inhopp och han har mestadels sett hygglig ut som inhoppare. Som startspelare har han emellertid varit bedrövlig hela säsongen. Det finns inget spring i benen. Han behöver trötta motståndare för att fungera.

Rimligen får vi samma anfallstrio som senast. Visst, det finns gigantiska argument för att byta ut Antony och det finns stora argument för att byta ut Marcus Rashford. Men Alejandro Garnacho har inte fungerat som startspelare och uppsidan i att få igång Rashford är enorm. På högerkanten vet vi att Ten Hag inte litar på Facundo Pellistri och alternativet Bruno Fernandes (som vi får se på söndag) ger liksom inga stående ovationer.

Spela Bruno där han är som bäst!

Matchen ikväll kommer att föregås av hyllningar till Sir Bobby Charlton. Han är och förblir en av våra allra största.

Matchdagen börjar lämpligen med Uefa Youth League. United och FCK möts klockan 15.00 och matchen visas den här gången på TV4 Play.

Res med oss till Manchester!