Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Brighton & Hove Albion - Manchester United
En söndagskväll på sydkusten

Manchester Uniteds damlag är tillbaka i spel efter landslagspausen. Imorgon kväll väntar bortamatch mot Brighton & Hove Albion i Women’s Super League.

Att matchen spelas på den sena tiden irriterar de resande bortasupportrarna. Det är förstås teve som har bestämt avsparkstiden (19.45 svensk tid, 18.45 lokal tid). Det görs, som alltid, utan hänsyn till supportrarna. De tillresta Unitedsupportrarna kommer att vara hemma först mitt i natten.

För United är det en av många matcher i ligan som ska vara ett beställningsjobb. Allt annat än tre poäng är ett misslyckande. Brighton är emellertid inget lag du kör över bara sådär, även om de efter en fin säsongsstart nu har tre raka förluster i ligaspelet.

Det är avspark imorgon klockan 19.45. Matchen ses på Viaplay och V Sport Football.

Manchester United

Många Unitedspelare har varit iväg på landslagsuppdrag. När Marc Skinner igår pratade med media hade alla spelare ännu inte återvänt till United. Alla indikationer är hur som helst att landslagsspelarna klarade sig helskinnade.

Det gjorde däremot inte Irene Guerrero. Hon har dragit på sig en mindre knäskada och blir borta ett par veckor.

Sedan tidigare har vi Aoife Mannion (månadsskiftet), Gabby George och Emma Watson (båda korsbandsskadade) på skadelistan.

Före uppehållet missade Leah Galton, Geyse och Hayley Ladd mötet med Everton på grund av sjukdom. De är nu tillgängliga för spel.

Sedan senast har Mary Earps prisats som The Sunday Times Sportswoman of the Year.

Där Earps får priser i parti och minut så har hennes landslagskollega Ella Toone istället kritiserats. Hon har inte gjort mål för United sedan november förra året och sedan mitten av januari har hon bara bidragit med en enda assistpoäng.

“Ella kommer att döma sig själv efter assists och mål, för det är en sådan spelare hon är,” säger Skinner. Han menar dock att hon fortfarande är viktig för Uniteds offensiv och han ser inget problem.

“Jag är verkligen nöjd med Ella, jag är verkligen nöjd med var hon är. Det finns alltid jobb att göra, det finns alltid saker att rätta till. Vi måste alltid uppfinna oss själva på nytt. Hon kommer att anpassa sig och fortsätta att utvecklas, det är den sortens spelare hon är.”

Före uppehållet levererade United säsongsbästa mot Everton. Då spelade Toone tillsammans med Hinata Miyazawa framför Katie Zelem på mittfältet. Det fungerade mycket bra och jag räknar med att vi får se den mittfältstrion även imorgon. Målvakt och backlinje är säkerligen oförändrad.

Offensivt är det däremot mer oviss, med Galton och Geyse tillgängliga igen. Anfallstrion Nikita Parris, Melvine Malard och Lucía García imponerade mot Everton, framför allt Parris och Malard. Så det är ingalunda givet att både Galton och Geyse kliver rakt in i startelvan. Jag skulle gärna se Geyse på en kant med Malard centralt men Skinner tycks föredra Geyse som central anfallare. Jag kan tänka mig att Galton går in i startelvan på Garcías bekostnad medan det blir bänken för Geyse. Med tanke på att Geyse och García har varit iväg på landslagsuppdrag medan Galton, Malard och Parris varit kvar i Manchester är det en naturlig lösning.

Earps
Riviere, Le Tissier, Turner, Blundell
Toone, Zelem, Miyazawa
Parris, Malard, Galton

Brighton & Hove Albion

Brighton inledde säsongen med att bortabesegra Everton. Därefter har det emellertid blivit förluster mot Londonlagen West Ham, Tottenham och Chelsea i ligaspelet. De har en cupvinst mot Birmingham, men den lägger vi ingen vikt vid.

Framför allt är det defensiven som har fallerat. Bara bottenlagen Aston Villa och Bristol City har fler insläppta än Brightons tio.

Under relativt nya (tog över i april) tränaren Melissa Phillips har Brighton skiftat till att bli ett mer spelande lag. De gjorde flera notabla nyförvärv inför säsongen, däribland Tatiana Pinto, Vicky Losada och Pauline Bremer.

Vi noterar också att målvakten Sophie Baggaley och försvararen Maria Thorisdottir anslöt från Manchester United. Thorisdottir har spelat varenda minut hittills, medan Baggaley har vaktat målet i tre av fyra ligamatcher.

Norska Elisabeth Terland har gjort fyra av lagets fem mål i ligaspelet. De unga engelskorna Katie Robinson och Maisie Symonds har bidragit med två assists var. Robinson har kopplats samman med en övergång till United.

Tidigare möten

United och Brighton möttes tre gånger förra säsongen. I ligan vann United både hemma och borta med 4-0.

Därefter möttes lagen i FA-cupsemifinalen och då blev det betydligt jämnare. Brighton chockade United med att göra matchens första mål och sedan chockade de på nytt då de kvitterade till 2-2. United fick emellertid det sista ordet, då Rachel Williams avgjorde precis innan klockan tickade in på tilläggstid.

Historiskt har United ett enormt övertag, med resultatraden 9-1-1 och 26-5 i målskillnad. Sedan Marc Skinner tog över United har vi fem vinster på fem försök.

Brighton & Hove Albion – Manchester United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 5 november
Avspark: 19.45
Teve: Viaplay, V Sport Football