Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Unitedsvepet med presskonferens
“Vi är erfarna av tuffa bortamatcher” / Garnacho klarar sig / Rooney öppnar sig

Inför morgondagens Champions League-drabbning mot FC Köpenhamn hölls en presskonferens där Erik ten Hag och Christian Eriksen besvarade pressens funderingar. Utöver presskonferensen kan vi meddela att Garnacho inte kommer lida några konsekvenser efter sitt kontroversiella inlägg, och Wayne Rooney har delat med sig av tidigare upplevelser i en podcast.

Ten Hags del

Om atmosfären imorgon

Vi ser fram emot matchen på Parken, som är känd för sin atmosfär. Det här är ett erfaret lag och vi är erfarna av tuffa bortamatcher, till exempel förra året mot Barcelona. Vi kan leverera bra resultat och bra prestationer.

Om Antony

Antony har haft det lite tufft den här säsongen. Att han var borta i ett par veckor och det kan ha sabbat hans rytm lite grann. Han hade en väldigt bra försäsong där han gjorde två mål. Nu måste han hitta tillbaka till formen, men jobbar han hårt så kommer den.

Om spelsättet

Presspelet handlar om rätt formationer och att vara säker med bollen och hitta rätt lösningar. Det finns ögonblick där man spelar mer direkt, men det beror på vad som är det bästa i den situationen. Jag kan berätta för spelarna vilka formationer de ska ha, men att hitta rätt lösningar är upp till dem.

Om “play like you mean it”-banderollen

Ten Hag verkar ha missat banderollen på Fulham-matchen där det stod ”Play like you mean it” för han verkade synnerligen förvirrad när han blev frågad om den. Givetvis anstränger sig spelarna men de kan alltid ge mer. I United förväntas man vinna varje match, och om man spelar dåligt ska man fortfarande vinna.

Om Højlund

Rasmus Højlund har integrerat sig väl i truppen med 3 mål i Champions League. Som lag kan vi vara bättre med bollen för att skapa fler chanser och ge våra offensiva spelare mer möjligheter att göra mål. Vi måste skapa en stabil startgrupp på 12-13 spelare och sen kommer rutinerna vara bättre. Han har drivet att alltid förbättras och vill bli bättre varje dag. Han är väldigt trevlig att jobba med. Han förstår att det är svårt att komma in i ett lag som har det kämpigt, han är smart och förstår situationen han är i.

Om att dominera matcher

Som sagt så behöver vi få in en grupp på 12-13 spelare som vi kan rotera, då kommer rutinerna och då är det lättare att dominera matcher. Exempelvis vänsterback och högerytter har vi behövt ändra mycket. Då byter man ut laget, man får inte in rutinerna och mittfältsbalansen är inte där. När vi hamnar där kommer vi spela bättre. Jag är nöjd med poängen vi har samlat in hittills, för även om vi inte har spelat bra är vi inte för långt borta. Vi kan fortfarande tävla om allt.

Om att hitta rytmen

När laget hittar stabiliteten så är det lättare att skapa en “svit” och hitta rytmen. Då får man såklart mer tro och självförtroende. Det startar med rätt organisering på plan med och utan boll och såklart rätt attityd. Det sistnämnda är det jag tror att vi har nu. Vi har sån bra kämpaglöd, att även när vi inte spelar vårt bästa skapar vi fortfarande chanser. Fortsätter vi med det tror jag vi kan få självförtroendet som gör så att det blir lättare att vinna och hitta rytmen.

Om skadeläget

Maguire har genomgått undersökningar och allt tyder på att han är spelklar imorgon. Rashford är även han 100 procent redo att möta Köpenhamn. Vissa spelare har schemalagda återkomster, men det är alltid svårt för det kan komma motgångar under rehabiliteringen. Jag är alltid lite försiktig när det gäller sådant här. Jag förväntar mig några tillbaka men till exempel Martínez och Casemiro förväntar jag mig inte tillbaka innan jul.

Om förväntningarna

Köpenhamn spelade en bra match sist på Old Trafford. Vi spelade inte bra men vi vann och jag tycker det var förtjänt. Vi måste göra det bättre än sist, vi måste lyfta prestationen om vi vill få in resultatet.

Om Rashford

Rashford hade yttrat sig på Twitter om att felaktiga rykten hade spridits om honom, och Ten Hag fick frågan om det syns på Rashford att han vill bevisa folk fel.

“Marcus är väldigt hängiven Manchester United och till det här laget, och han kämpar väldigt hårt i träning för att hitta tillbaka till sin gamla form.”

Eriksens del

Om atmosfären imorgon

Jag har faktiskt aldrig mött Köpenhamn på Parken men jag förväntar mig en bra atmosfär. Dock inte bättre än på Old Trafford, det är jag inte så säker på. (refererar till Jacob Neestrups kommentarer inför matchen).

Om spelsättet

Jag gillar friheten att hitta rätt lösningar med bollen på egen hand. Det kräver ganska mycket av en själv, men det ger kontroll och möjligheten att straffa motståndaren. Oavsett tror jag vi ritar ihop en bra spelplan till imorgon och så tar vi det därifrån.

Om Højlund

Højlund är en väldigt trevlig kille. Han jobbar hårt, vill förbättra och gör sitt jobb väldigt bra. Han passar in i laget väldigt bra. Han har precis kommit så jag tror bara det kan bli bättre.

Om matchens betydelse

Det är såklart mycket på spel imorgon eftersom laget måste ta poäng för att kvalificera sig till åttondelsfinal. För oss finns det bara tre poäng. Vi måste ta ikapp efter de tidigare poängtappen.

Om Rasmus Falk*

Senaste matchen när jag mötte honom var det speciellt, jag lyckades sparka honom första gången också. Jag har såklart följt honom ända sedan vi spelade tillsammans som små, och att möta honom på Parken kommer bli kul.

*Tydligen är FC Köpenhamn-spelaren Rasmus Falk barndomsvän till Christian Eriksen. Mer än vad jag visste.

Om FC Köpenhamn

Vissa av Köpenhamn-spelarna hade sagt att de ansåg sig själva vara favoriter inför matchen. Det är såklart deras åsikt och vi har våran, det blir säkert en rolig match imorgon på planen och om de vill se sig själva som favoriter får de gärna göra det. Men jag är säker på att vi går in i matchen med självförtroende och tanken att vinna också.

Hela presskonferensen

Garnacho klarar sig undan från FA

Det blev lite blåsväder kring Alejandro Garnacho efter att ett inlägg publicerades på argentinarens sociala medier efter vinsten mot FC Köpenhamn. Inlägget i fråga var en bild tagen efter Onanas straffräddning, och rubriken till bilden var två emojis av en gorilla. Inlägget togs snabbt bort, då Garnacho gissningsvis förstod att det kunde feltolkas. FA beslöt sig för att undersöka saken då gorillan kunde tolkas som rasistiskt mot André Onana. Onana själv försvarade Garnacho.

Nu har FA meddelat att inga påföljder kommer riktas mot Garnacho, och att hans förklaring var att emojin användes för att symbolisera styrkan och kraften i lagkamraterna Maguire och Onana, en förklaring FA godtog.

Rooney öppnar upp sig i podcast

Unitedikonen och sedermera tränare i Birmingham, Wayne Rooney,  talade ut i före-detta rugbyspelaren Rob Burrows podcast och diskuterade alkoholmissbruket Rooney hade tidigt i karriären, ett missbruk som skapades för att hantera pressen av kändisskap.

Rooney berättar:

Min frigörelse var alkohol när jag var i tidig 20 års-ålder. Jag kom hem, spenderade ett par dagar hemma och gick inte ut. Jag drack tills jag nästan svimmade. Jag ville inte vara runt människor, för ibland skämdes man. Ibland kändes det som man svek människor och jag visste inte hur jag skulle hantera det. När du inte tar hjälp från andra så kan man hamna på en riktigt låg plats i livet, och jag var det i ett par år. Tack och lov är jag inte rädd längre att prata med andra om problem.

Rooney är den första gästen i en serie av intervjuer med sportikoner genomförd av Burrow och hans fru. Burrow lider av motorneuronsjukdom och använder en AI-genererad röst för att kommunicera. Väl värt att lyssna på.

Hela podcasten finns att lyssna på här.

Res med oss till Manchester!