Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

United bekräftar
Richard Arnold lämnar Manchester United

Manchester United meddelar på onsdagen att klubbens VD Richard Arnold lämnar sitt uppdrag. Under en övergångsperiod kommer Patrick Stewart verka som tillförordnad VD.

Arnold har jobbat för United i 16 år. Han tog över som ny VD i början av 2022. Beskedet från United idag säger att detta är Arnolds beslut (vi återkommer till det).

Stewart är Uniteds General Counsel och styrelsemedlem. Han har jobbat för United sedan 2006 och är klubbens ledande advokat. Under övergångsperioden kommer att kombinera sitt ordinarie jobb med arbetet som tillförordnad VD. Utöver arbete för United jobbar han även med juridiska frågor för Premier League och European Club Association. Vidare fungerar han som medlare för Court of Arbitration for Sport (CAS).

Arnold kommer att vara kvar i klubben under återstoden av det här året, för att ge Stewart stöd då han sätter sig in i arbetet som tillförordnad VD. Samtidigt inleder United processen med att rekrytera en ny VD.

Joel Glazer, verkställande delad ordförande, säger:

Jag skulle vilja tacka Richard för hans enastående arbete för Manchester United under de 16 senaste åren, och önska honom all lycka i framtiden. Vi är lyckliga som kan vända oss till Patrick Stewarts djupa kunskap och erfarenhet för att säkerställa stabilitet under övergångsperioden, då vi tar oss an sökandet efter en ny permanent VD.

Richard Arnold, utgående VD, säger:

Det har varit ett otroligt privilegium att jobba för den här fantastiska fotbollsklubben de senaste 16 åren. I medgång och motgång har konstanten varit våra anställdas och våra supportrars hängivenhet. Jag skulle vilja tacka alla dem för deras lojalitet och engagemang, och jag önskar alla som är anknutna till klubben all lycka i framtiden.

Patrick Stewart, ny tillförordnad VD, säger:

Tillsammans med mina kollegor i ledarskapsgruppen kommer mitt jobb att vara att säkerställa att klubbens fundament förblir stabilt då vi tar oss an förändringar som kan göra oss starkare på lång sikt, på och utanför planen, och att stötta sökandet efter en ny permanent VD.

Vad händer nu?

På omedelbar sikt ingenting. Patrick Stewarts uppdrag är business as usual. Han ska inte förändra.

Richard Arnold lämnar självmant. Det kan ses som att han därmed föregår att bli avskedad.

Alla indikationer är att Ineos med Sir Jim Ratcliffe i spetsen i nära framtid kommer att offentliggöras som ny delägare för klubben. Mycket tyder på att det officiella beskedet kan komma redan under det pågående landslagsuppehållet, även om vi vet att dessa saker kan dra ut på tiden.

Baserat på det som har kommit fram i media tyder egentligen allt på att Ratcliffe kommer få mandat att tillsätta en ny VD och en ny sportchef. Jean-Claude Blanc, med förflutet i Juventus och Paris Saint-Germain och idag VD för Ineos Sport, anses vara favorit att bli klubbens nästa VD.

Det är emellertid ingenting som kommer att bli klart inom kort. Efter ett offentliggörande av Ineos som ny delägare måste Premier League godkänna det hela. Den processen förväntas ta sex till åtta veckor. I väntan på Premier Leagues godkännande får Ineos inte påverka det dagliga arbetet i United.

Stämmer det att Ineos får mandat att tillsätta nästa VD kan vi alltså som tidigast ha en ny VD på plats i början av nästa år.

För nu får vi vänta, först på ett officiellt besked som bekräftar Ineos delägarskap. Sedan ytterligare på att det formellt ska godkännas. Därefter kan vi kanske få förändring. Vi kan åtminstone hoppas på det.

Res med oss till Manchester!