Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Liverpool 1-0
Parris mål och Tullis-Joyces reflexräddning säkrade tre poäng

Nikita Parris gjorde det enda målet när Manchester United bortabesegrade Liverpool i Ligacupen. Den stora snackisen var ändå Phallon Tullis-Joyces enastående reflexräddning med kvarten kvar att spela.

United hade full kontroll på tillställningen i 45 minuter, även om det inte resulterade i överdrivet många målchanser. Matchens enda mål kom några minuter före paus, då Parris nätade efter en hörna.

Efter paus blev det en mer böljande tillställning, med chanser för båda lagen. Parris mål blev emellertid matchens enda och United säkrade andra raka segern i Ligacupens gruppspel.

Laget

Inga egentliga konstigheter den här gången. Spelarna som satt på bänken mot Manchester City i söndags spelade från start ikväll. Av de som startade mot City fick Maya Le Tissier, Hannah Blundell, Ella Toone och Nikita Parris chansen i startelvan även ikväll.

Vad hände?

United var spelförande från avspark. Vi fick en tidig chans då Lucía García hittade fram till Parris. Annars saknades skärpan i de avgörande lägena. Det var intentioner, inte mer än så.

García är livligast och har ett par halvintressanta avslut medan vi även hotar på en hörna.

Mestadels var det en sömnig tillställning och mycket till intensitet stod inte att finna.

Vi räknade in 1-0 när Rachel Williams fick fritt nickläge efter Parris inlägg. Så blev det inte, anfallarens nick blev för lös och målvakten hade inga problem att rädda. Det tycktes ändå väcka Uniteds offensiv och vi har därefter ett par farliga anfall där Liverpoolspelare precis lyckas avvärja.

Nollan spräcks några minuter före paus. Ella Toone slår en hörna till Parris i straffområdet. Parris dribblar sig ut ur straffområdet och får till slut yta för ett avslut och det lämnar målvakten på fel fot.

Nikita Parris är i målform.

Några minuter efter paus får Liverpool sin första notabla chans i matchen. Gemma Evans står i vägen med en potentiellt målräddande block. Kort därefter skapar de en ny möjlighet. Phallon Tullis-Joyce tvekar i målet men kan till slut komma ut och avvärja.

Om United före paus hade kontroll på tillställningen så är spelet betydligt jämnare efter paus.

Med kvarten kvar att spela räddas United av att Tullis-Joyce kommer ut snabbt när Liverpool får en jättekontring. Precis efteråt har United ett stort läge att punktera matchen men varken Melvine Malard eller Lisa Naalsund kan få till ett avslut i boxen.

Det följs av att Tullis-Joyce gör en enastående reflexräddning.

Liverpool får sedan ett allt större tryck mot Uniteds mål. Det öppnar för United på kontring, där Malard och García får lägen att punktera utan att lyckas.

Någon ytterligare kvitteringschans får hemmalaget inte och United kan räkna hem tre poäng.

Varför gick det som det gick?

Det var en match med två olika halvlekar. Före paus hade United full kontroll på tillställningen och det var bara bristande skärpa som såg matchen leva inför andra halvlek.

Efter paus höjde sig Liverpool – delvis till följd av att de bytte in mer namnkunniga spelare – samtidigt som United blev sämre. Det blev en mer öppen tillställning med chanser Ã¥t bÃ¥da hÃ¥ll.

Över 90 minuter får segern klassas som rättvist. United hade mer boll och fler målchanser.

Utmärkte sig positivt

Mestadels sysslolös i första halvlek visade Phallon Tullis-Joyce prov på ett stort målvaktsspel efter paus. Framför allt imponerade hon med en enastående reflexräddning. Därutöver visade hon upp ett proaktivt målvaktsspel och hon var dominant i luftrummet. Känslan är att United inte behöver oroa sig nämnvärt för målvaktsposten ifall Mary Earps väljer att lämna klubben. Ja, det går faktiskt att argumentera för Tullis-Joyce som förstaval i målet.

På mittfältet imponerar Hayley Ladd och Lucía García är livligast i offensiven. Matchvinnare Nikita Parris ska också framhållas. Även ytterbackarna Jayde Riviere och Hannah Blundell förtjänar beröm.

Behöver höja sig

De offensiva mittfältarna Ella Toone och Hinata Miyazawa var mestadels osynliga.

Noterat

• Liverpoolfödda Nikita Parris har nu gjort sex mÃ¥l pÃ¥ tre matcher mot de tvÃ¥ Liverpoollagen den här säsongen.
  • Phallon Tullis-Joyce har hÃ¥llit nollan i sina tvÃ¥ första matcher som Unitedspelare.
  • Lagkapten Katie Zelem fick följa matchen frÃ¥n bänken. Det var blott andra gÃ¥ngen som Marc Skinner valde att inte ge henne nÃ¥gon speltid alls. Första gÃ¥ngen var mot Durham i Ligacupen hösten 2021. Hon spelade heller inte mot Tottenham i vÃ¥ras, dÃ¥ hon var avstängd.

Härnäst

United har tidig match borta mot Bristol City i ligan på söndag. Därefter väntar landslagsuppehåll.

I cupen ska United ta sig an Leicester på hemmaplan den 14 december. Den matchen blir att betrakta som en liten gruppfinal, då Leicester idag vann mot Manchester City på straffar. City, som vilar i nästa omgång, toppar gruppen men det är bara United och Leicester som har avgörandet i egna händer. Skulle United vinna mot Leicester är chansen till avancemang mycket god, antingen som gruppvinnare eller som bästa grupptvåa.