Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Unitedsvepet
Det handlar om framtid – inte dåtid / Werner på radarn / Earps prisad

Dagens nyhetssvep kommer med färska ord från Ten Hags presskonferens inför morgondagens tunga möte med Galatasary borta i Turkiet. Det är enligt många en “helvetsmatch” som väntar i Turkiet. Vinna eller försvinna är det oavsett. Ten Hag ackompanjerades av Bruno Fernandes på dagens presskonferens. Båda betonade den svåra uppgiften som väntar men menade också att laget är redo att skapa sin egen historia. 

En del andra nyheter inkluderas också i dagens svep såsom att Timo Werner är på Uniteds radar och att Mary Earps åter igen har prisats. 

Det handlar om framtid – inte dåtid

Mycket av fokus på dagens presskonferens var hur det känns att åka till Turkiet och ta emot en fientlig stämning och intensiv hemmapublik. Följdfrågor om Uniteds tunga förluster i Turkiet och vad det skulle innebära att åka ur Champions Leauge besvarades ungefär på samma sätt. Både Ten Hag och Fernandes uttryckte att det handlar om fokus på uppgiften och att dåtiden inte spelar någon roll. Dåtid är historia, sa Ten Hag, det handlar nu om framtiden och att skapa sin egen nya historia.

Båda uttryckte under presskonferensen stor respekt för Galatasaray och uppgiften som väntar. Ten Hag betonade dock att laget hanterat den här typen av situationer och svåra bortamatcher tidigare, han nämnde både den färska vinsten mot ett hett Everton och förra årets match på Nou Camp i Barcelona.  Ten Hag: “Det handlar om att behålla lugnet och att hantera sina känslor, vi får inte ge bort något eller fokusera på domaren. Allt handlar om vårt eget spel och hur spelarna hanterar situationen”.

Fernandes betonade matchens vikt och att laget såklart vill vara med i slutspelet bland de bästa lagen, “vi vet att det är tufft men det är sådana här utmaningar en fotbollsspelare vill ha”. Han fick vidare kommentera senaste matchen och det faktum att han gav bort en straff till Markus Rashford, “det var något som skedde i situationen och han behövde verkligen sitt första mål i ligan denna säsong, han är väldigt viktig för oss och det handlar om att få första målet för att få det att lossna ibland”.

Fernandes nämnde också att det inför match fanns en färdig plan på att han själv eller Rashford skulle ta en eventuell straff och att det denna gång var läge att ge bollen till Rashford. Ten Hag hyllade också lagkaptenen för sitt agerande i matchen mot Everton.

Ten Hag fick kommentera den dåliga bortaformen i Europaspelet men viftade bort det med att, “det är alltid möjligt att hitta något, förra året var det dåliga bortaformen i Premier Leauge, nu är det Europa. Han valde istället att betona lagets utveckling och att de nu är mer stabila och vinner matcher.

Vi fick veta att Antony och Rasmus Höjlund är redo för spel. Kobbie Mainoo hyllades av både Ten Hag och Fernandes men Ten Hag var noga med att påtala att det handlar om att bevisa sig på denna nivå i fler matcher, “man är aldrig bättre än sin senaste match”, sa han”. Ten Hag: “vi vet vad han kan och nu gäller det att bli mer konsekvent på denna nivå och att inte bli distraherad från fotbollen. Allt ser bra ut. Ten Hag fick frågor också om Pellistri och sa då att han måste ta steget från att vara en inhoppare till att göra skillnad och ta en plats i startelvan, “vi får se hur snabbt det går”.

Till sist fick också Fernandes svara på frågor om hur det är att bli kritiserad och ta svåra beslut i stunden (som att ge bort en straff) och sa då att det alltid handlar om beslut för lagets och lagkamraternas skull och vad man tror är rätt just då. Kritik från och till kommenterade han som helt naturligt när man är i en klubb som Manchester United, särskilt när målen och resultaten uteblir.

 

Werner på radarn

Timo Werner trivs enligt uppgift inte i Leipzig och har åter hamnat på radarn för andra klubbar. Manchester United nämns nu i detta sammanhang enligt Florian Plettenberg. Den tyske anfallaren är rutinerad men fick det aldrig riktigt att lossna på allvar i Premier Leauge under sina år i Chelsea, säsongerna 2021-2021 och 2021-2022. Trots det visade han från och till vilken målgörare han är, på 89 matcher för landslaget gjorde han 23 mål. Säsongerna därefter har det blivit 52 matcher för Leipzig och 18 mål.

Åren innan sejouren i Chelsea blev det dock betydligt fler mål i Leipzig, närmare bestämt 95 på 159 matcher.

Earps prisad igen

Mary Earps har vunnit ett antal priser och hyllats för sina insatser i både Manchester United och Englands landslag. Nu är hon åter igen i blickfånget för ett pris. Det gäller denna gång BBCs utmärkelse “Årets kvinnliga fotbollspelare 2023”. Vi gratulerar och uttrycker det som mycket välförtjänt. Det finns alltid åsikter om att andra spelare borde vunnit, såsom Englands Lauren James, men det finns ingen som kan kritisera Mary Earps storhet.

Garnachos drömspark från alla vinklar

För oss som inte fått nog av Garnachos drömmål mot Everton kommer det här en video där målet syns i alla tänkbara vinklar. Det har redan bedömts som årets mål från många håll och frågan är vem som ska överträffa vår unge argentinares mål denna säsong. Han får gärna göra om det i morgon kväll då vinna eller försvinna gäller borta i Turkiet.

Evans fick sin medalj

Jonny Evans har varit på Buckingham Palace och mottagit MBE (Member of the Order for the British Empire) för “services to association football in Northern Ireland”. Prins William delade ut medaljen under måndagen.

Evans gjorde sin internationella debut i en känd vinst mot Spanien 2006 och har sedan dess gjort 106 landslagsmatcher och 6 mål. Han har vidare en lång karriär bakom sig i Manchester United, West Bromwich och Leicester City.

Evans uttryckte både viss förvåning och stolthet över utmärkelsen:

När jag fick brevet med kungligt sigill blev jag lite chockad, men det var också fantastiskt. Det gjorde mig väldigt stolt när jag fick veta att det var för mina bidrag till fotbollen i Nordirland. Det landade verkligen hur bra det känns att ha spelat över 100 matcher för mitt land under så lång tid. Jag representant hela mitt land och har haft så många fina stunder under vägen.

FIFA diskuterar mer VAR

Många är vi som tycker VAR börjar gå överstyr. Det hindrar inte FIFA från att ha samtal om hur VAR kan utökas och användas även i relation till frisparkar, hörnor, andra gula kort med mera. Detta ger såklart upphov till många åsikter och farhågor om att spelet kan fördröjas allt mer.

IFAB, The International Football Association Board, har ett möte under dagen och VAR är då på agendan. Källor har pekat ut att det innehåller diskussioner om att videodomarna ska få ett utökat ansvar och mandat att se över fler situationer. Det kommer dock inte att bli några beslut före årsmöte i mars. Mark Bellingham, styrelseledamot, talade om potentiella förändringar i VAR förra månaden och sa då “jag vet att det är något vi kommer att diskutera i Ifab. Vi kommer dock att hålla emot att driva igenom saker där spelet drabbas av allt fler avbrott, men det kommer bli en gedigen diskussion”.

Det är heller inte bara FIFA som har mandat över potentiella ändringar, dessa måste också godkännas av flera röster knutna till det brittiska fotbollsförbundet.

Res med oss till Manchester!