Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Chelsea
Tid att mäta sig med ett annat problembarn

Efter en period med trepoängare i ligan så kom en klar och tydlig förlust mot Newcastle i lördags. Åter igen blir det oro i leden, inte minst när spelschemat nu blir allt tightare och flera tuffa motståndare väntar i december. Chelsea är ett av lagen som brukar vara en sådan motståndare och så blir det sannolikt även denna gång. The Blues har dock liksom United haft det tufft att hitta ett övertygande spel och har inte lyckats integrera sina nya spelare i laget på önskvärt sätt. 

Det är alltså ett viktigt tungviktsmöte i morgon mellan två lag som letar efter form och fler poäng i kampen uppåt. Kritiken har inte låtit vänta på sig efter United förlust mot Newcastle. Förutom orden om en utebliven spelidé och en kritisk inställning till Ten Hags laguttagning så har flera experter riktat skarpa ord mot inställningen. Inte minst Marcus Rashford har råkat illa ut för sin  slappa insats i det defensiva arbetet.

Manchester United

Kritiken mot utebliven spelidé hos United har poppat upp igen efter de senaste matcherna och dessutom har flera spelare fått höra att de inte kämpar för laget. Paul Scholes sågade bland annat Rashfords insats mot Newcastle och fick stöd av vår egen Bojan som trots sin förkärlek för honom hade fått nog. Hemlöpningarna och det defensiva arbetet lämnade mycket att önska. När Maguire är den som förefaller ha mest glöd i hela laget kan det möjligen vara läge för oro.

Det såg absolut inte bra ut med Marcus Rashford på planen senast och frågan är om vi får se honom i startelvan denna gång. Det kan mycket väl bli så. En annan möjlighet är att Antony får chansen tillsammans med Garnacho då båda visat lite vassare löpsteg än Rashford den senaste tiden. Framåt bör Höjlund vara tillbaka från start. 

I backlinjen är det mer osäkert. Varane tycks vara i frysboxen och frågan är då vilka Ten Hag väljer att starta denna gång. Det blev ingen succé med både Dalot och Wan-Bissaka mot Newcastle så utgångstipset får bli att Luke Shaw tar sin ordinarie position och att Lindelöf åter får chansen i mittlåset.

På defensivt mittfält är alternativen vare sig jättemånga eller jättebra just nu. Jag vill gärna se Kobbie Mainoo på nytt. Även om han inte gjorde en toppmatch senast känns han mer säker och mindre farlig än alternativen Amrabat och Hannibal som omgående riskerar kort när de startar. McTominay lär nog vara startspelare igen och kanske kanske kan han ha en av sina magiska kvällar.

Matchen imorgon blir mentalt viktig inför ett mycket tufft spelschema i december. Blir det en prestigeförslut mot en annan ”krisklubb” så kan de slå håret både bokstavligt och mentalt. Finns det kanske någon joker som kan ta en plats i laget? Svårt.

 

Möjlig startelva:

Chelsea

Chelsea har efter en trög start delvis kommit igång med målskyttet. Likt United släpper de dock också in en hel del mål, på de senaste fyra matcherna är siffrorna för gjorda och insläppta mål 12-11. Chelsea kommer från en seger hemma mot Brighton där Enzo Fernández oroväckande nog gjorde två av målen. Fram tills dess har Fernández inte lyckats göra mål i Premier Leauge men frågan är om det nu lossnat för den argentinske mittfältssjärnan.

I omgången dessförinnan fick Chelsea klart stryk av Newcastle med 4-1 men i ärlighetens namn kunde de siffrorna också varit aktuella i Uniteds förlust under helgen. Vi har månne två lag på samma nivå som nu möts.  

Pochettino har till skillnad mot Ten Hag var lite mer högljudd i kritiken mot sitt eget lag från och till när det sett undermåligt ut. Efter förlusten mot Newcastle uttryckte han sin frustration över lagets prestation. “Vi visade inte att vi spelade för något viktigt, även om vi är unga, gör det mig mycket, mycket, mycket arg”. Överlag verkar dock den argentinske tränaren klara sig något bättre än sin holländska kollega vad gäller kritik riktad mot honom. Möjligen vill tyckarna ge honom lite mer tid med det unga laget än vad de ger Ten Hag.

Chelsea kommer till spel med Reece James och Marc Cucurella som båda är tillbaka efter avstämningar. James drog på sig det röda kortet mot Newcastle.  Laget får dock klara sig utan Conor Gallagher som drog på sig ett två gula kort i matchen mot Brighton och en utvisning vid ställningen 2-1. Det skedde redan i minut 45 och vi måste erkänna att det var starkt av londonklubben att hålla undan i hela andra halvlek och avgå segrande ur den striden.

Andra på skadelistan är bland annat Wesley Fofana och Ben Chilwell. Med James och Cucurella tillbaka är frågan hur backlinjen ser ut. Troligen får se åtminstone någon av dem. Levi Colwill kan mycket väl få en ny chans från start efter fint mål senast. På mittfält lär Cole Palmer spela i Gallaghers frånvaro och framåt blir det nog liknande som i de senaste matcherna. Mydruk och Sterling får tipset från start. 

Möjlig startelva:

Historik

Manchester har god statistik totalt sett i möten med Chelsea men sedan 1995 har Chelsea flest segrar (23 mot 21). Av de senaste fem mötena har fyra slutat oavgjort, och det handlar ofta om målsnåla, täta matcher (se nedan). I maj i år städade dock United av Chelsea i sista omgången med 4-0 även om siffrorna blev väl smickrande. Den gången gjorde Rashford två av målen, en repris imorgon vore såklart fint.

I söndagens lista pekade vi ut några klassiska möten mellan Manchester United och Chelsea.

Visste ni att…

 • Mauricio Pochettino fanns i Argentinas lag då de fick se sig besegrade av England i VM 2002. David Beckham gjorde matchens enda mål på straff.
 • Mason Mount gjorde 129 matcher i den blåa tröjan under 2017-2023 och lyckades göra 27 mål totalt.

Matchinformation

Manchester United
Chelsea
Turnering: Premier League, omgång 15
Tid: Onsdagen den 6 december 2023, 21.15
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Chris Kavanagh
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Malacia (knä, i början 2024)
 • Mount (skadad, mitten december)
 • Martínez (skadad, årsskiftet)
 • Eriksen (knä, mitten december)
 • Evans (skadad, december)
 • Casemiro (hamstring, årsskiftet)
 • Amad (knä, inget datum)
 • Sancho (internavstängning)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V4/11FulhamBPL1-0
F8/11FC KøbenhavnBCL3-4
V11/11Luton TownHPL1-0
V26/11EvertonBPL3-0
O29/11GalatasarayBCL3-3
F2/12NewcastleBPL0-1

Chelsea

Skador och avstängningar:

 • Fofana (knä, juni)
 • Chilwell (lår, inget datum)
 • Chalobah (lår, inget datum)
 • Chukwuemeka (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Lavia (fot)
 • Gallagher (avstängd, en match)
 • Gusto (sena)
 • Nkunku (knä)
FORM
F28/10BrentfordHPL0-2
V1/11BlackburnHLC2-0
V6/11TottenhamBPL4-1
O12/11Man CityHPL4-4
F25/11NewcastleBPL1-4
V3/12BrightonHPL3-2

United mot Chelsea

Totalt:19379-60-54303-230
Hemma:9140-31-20143-85
Premier League:6218-26-1879-75
SENASTE MÖTENA
O2021-11-28BPL1-1
O2022-04-28HPL1-1
O2022-10-22BPL1-1
V2023-05-25HPL4-1
SENASTE HEMMAMATCHER
V2019-08-11HPL4-0
O2020-10-24HPL0-0
O2022-04-28HPL1-1
V2023-05-25HPL4-1