Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Unitedsvepet
Lisandro ute på gräset / Earps dubbelt nominerad / Detaljer kring Greenwood

I dagens svep så nås vi av glädjande bilder från Carrington där Lisandro Martínez sågs till ute på gräset. Vi blir inte förvånade av dubbla prisnomineringar för Mary Earps, vi får lite detaljer om Greenwood-affären, bekantar oss med nya kontraktregler i Premier League, och mycket mer.

Martínez ute på Carringtongräset

Lisandro Martínez var en välkommen syn under måndagens träning på Carrington, där argentinaren gick att syna i början av träningen. Någon träning med laget blev det sedermera inte för Martínez, utan individuell träning som är en del av hans rehabilitering från en skada på mellanfotsbenet som hållit honom borta från spel i nästan tre månader och en skada som krävt kirurgi för att komma till rätta med. Martínez förväntas vara tillgänglig igen efter årsskiftet, peppar peppar.

Earps nominerad för dubbla priser

Mary Earps är en av sex nominerade för BBCs pris för årets sportpersonlighet, ett pris som kan jämföras med Bragdguldet. Earps är den enda fotbollsrepresentanten på listan, och är nominerad efter ett fantastiskt VM för England, där Earps utsågs till turneringens bästa målvakt och bärgade hem en silvermedalj.

Earps har chansen att bli den tredje Unitedspelaren att vinna utmärkelsen, efter David Beckham 2001 och Ryan Giggs 2009. Prisceremonin äger rum den 19 december.

Men om ni tror att världens bästa målvakt är nöjd med bara ett pris så har ni det om bakfoten. Givetvis är Earps också en av finalisterna för priset som världens bästa målvakt på damsidan, ett pris hon har chansen att vinna för andra året i rad, tillsammans med spanjorskan Catalina Coll och australienskan Mackenzie Arnold. Vinnaren utses den 15 januari nästa år.

Getafe den stora vinnaren i Greenwood-affären

Mason Greenwood spelar numera fotboll i Getafe efter anklagelser om våldtäkt och misshandel ledde till att United beslutade att skicka iväg honom på lån till Spanien, utan låneavgift, på sommarfönstrets sista dag. Där har han imponerat tillräckligt mycket på Madridklubben att en permanent affär kan vara på tapeten, enligt The Athletic.

Någon återkomst i United verkar inte vara en möjlighet, och vid ett köp av Greenwood skulle Getafe bara behöva betala 80% av en eventuell transfersumma, då en vidareförsäljningsklausul på 20% är inbyggd i lånekontraktet. Det innebär också att om Greenwood skulle flytta till en annan klubb permanent har Getafe rätt till 20% av transfersumman. Getafes klubbpresident har varit vag gällande Greenwoods framtid i Spanien, men håller ändå dörren öppen för en fortsättning.

Nya kontraktregler i Premier League

Premier League har klubbat igenom nya regler för amorteringen av transfersummor, som förkortar möjligheten till amortering till fem år. I lekmanstermer innebär det att klubbar inte längre kan avbetala sina transfersummor på mer än fem år. Tidigare så har förordningarna kring detta varit bristfälliga som bäst, där uppmärksammade exempel som Chelseas värvningar av Mykhailo Mudryk och Enzo Fernández innebar spelarkontrakt på över 8 år. Beslutet, som togs på ett styrelsemöte igår, tas så att klubbar inte längre kan utnyttja detta för att minska årsutgifterna och på så sätt förhålla sig till det finansiella regelverket.

De nya reglerna kommer inte tillämpas på övergångar som redan genomförts.

Newcastle står för motståndet

Den fjärde omgången i damernas FA Cup står för dörren, och i och med det ansluter lagen i Women’s Super League till turneringen. Däribland givetvis fjolårsfinalisten Manchester United. Gårdagens lottning gav Newcastle United som Uniteds första motståndare, som så nyligen som förra året officiellt blev Newcastle Uniteds damlag.

Med pengar från sydligare breddgrader och lyxen att tillhöra en namnkunnig engelsk klubb så innebär det att Newcastles nivå ligger betydligt högre än tredjedivisionen, där de just nu huserar. På nio matcher är man obesegrade, och har bara släppt in ett mål i ligaspelet. Oaktat det så bör det ses som en bra lottning i sammanhanget, då man slapp WSL-motstånd.

Förlust två gånger om mot Bayern

I samband med att seniorlaget mötte Bayern Munchen igår spelades även en likadan drabbning i UEFA Youth League, där United och Bayerns U19-lag möttes. Det var en betydelselös match för båda lagen, då Bayern redan var klara för slutspel och United redan utslagna. Det blev en seger för de tyska besökarna med 2-0, och Uniteds U19-lag slutar precis som seniorlaget sist i gruppen.

Supportergrupp med fantastiskt initiativ

Supportergruppen TRA (The Red Army) hade en genomgod idé att inför matchen mot Bayern Munchen på Old Trafford dela ut knappar och ett meddelande till alla bortasupportrar, där man tackar medborgarna i Munchen som har tagit hand om Manchesterplatz, minnesplatsen för Munchenolyckan, i 65 år sedan olyckan 1958. Initiativet är uttänkt, genomfört och finansierat av TRA.

Wolves-matchen flyttad

Uniteds returmöte mot Wolverhampton på Molineux kommer flyttas från 1 februari till 30 januari. Detta innebär att för tillfället spelar United bara två matcher i januari; utöver Wolverhampton tas Wigan emot den 8 januari i FA-cupens tredje omgång. Tar United sig vidare däremot så spelas den fjärde omgången den 27-28 januari.

Med en match mot West Ham bara två dagar efter mötet mot Wolves så kommer sedermera även ett framflyttat datum för den matchen någon gång framöver.

Res med oss till Manchester!