Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Liverpool 1-2
Titelstriden tar sig en förfärande törn

United gavs till skillnad från herrarna en god chans att plocka hem livsviktiga poäng hemma på Leigh, men med tabbar i försvarsspelet och en spelplan som slutade med att man bjöd in gästerna från Merseyside in i matchen lämnade man istället planen med ingenting alls, i ett läge där tabellen börjar ta form.

Förhandsfavoriten United visade med en gång att det aldrig är lätt att komma från Merseyside när man spelar i Manchester. Det tog bara tre minuter tills Galton bröt sig loss, fick ett skott parerat av målvakten, och returen togs vara på av Ella Toone som fick göra mål för andra matchen i rad.

United inledde ruggigt starkt och bara två minuter efter målet slarvade Liverpoolförsvaret rejält och Malard hade bara några meter mellan hennes fot och en helt öppen kasse, men istället för att ta en extra touch bränner hon avslutet. Efter fem minuter borde det alltså ha stått 2-0 på Leigh.

Men United tar över spelmässigt och chanser att utöka ledningen kommer, men United kapitaliserar inte på sina lägen. En tveksam offsideavblåsning på en fritt löpande Parris och en nick i ribban från Turner minuter senare kunde under andra omständigheter resulterat i utökad ledning och en helt annan matchbild. United blir lite bekväma och Liverpool lyckas ta sig in i matchen. United spelar en hög linje och sliter bra i presspelet, men bjuder in Liverpool på kontring där viloförsvaret med näppe räcker till. United har tur att Liverpool sjabblar bort det man bjuds på.

Ursäkter duger inte för magplasket som sker när ett Liverpoolinlägg når fram till Koivisto som får mäkta hjälp på traven från Turner, som med famlande försvarsspel nickar bollen i egen kasse. Fotboll är en sport där pendeln har en tendens att svänga, och det var här den svängde. Liverpool hade kvitterat med hela 0 skott på mål. Resterande kvart av första halvlek så är Liverpool snäppet vassare och United ska vara tacksamma att världens bästa målvakt senare bjuder på en makalös räddning på ett skott från nära håll från Kearns innan domaren blåser av.

I andra så borde United ha täppt till ytorna, varit mer effektiva framför mål och varit mer varsamma med bollen. Istället gjorde man inget av dessa. Besökarna visade att man ville vinna matchen betydligt mer än hemmalaget och bytena Williams och Garcia ger inte den farten framåt som Skinner önskar. Liverpool öser på och Uniteds bolltapp blir allt fler och allt digrare. Till slut kan inte United hålla tätt längre. Liverpool vinner en hörna och United, i synnerhet Leah Galton, glömmer plötsligt vad markering innebär och låter Hinds helt ostört stänka dit 1-2 på volley. Bortasupportrarna slänger in bengaler och Earps viftar bort lukten. Bengaler visade sig dock inte vara det enda som stank kring den här matchen.

En av Uniteds bättre spelare i Ladd bytts ut och Geyse, och Naalsund ersatte Toone. Liverpool försvarar sig med elva spelare och United springer mot Liverpools mål som godståg. Sista 20 minuterna blir en återgång till någon slags grottmännisko-fotboll där det är kamp om varje boll och United försöker med långa bollar och de mest ambitiösa inspelen man kan tänka sig. Forceringen framåt skulle burit frukt då Bonner borde blivit utvisad när hon hänsynslöst sätter dobbarna i Williams. Domaren väljer felaktigt en annan färg. Bonner blir kvar på plan och bara några minuter efter varningen kolliderar hon med Williams återigen, fast denna gång med huvudet. En helt fruktansvärd sekvens med kraftigt blodvite. Tur i oturen blev det då Bonner klev av planen självmant, och förhoppningsvis klarade sig Bonner undan utan större skada.

United försöker i slutskedet men Liverpool håller tätt och visar sig vara högt utbildade i konsten att maska. I ärlighetens namn är United aldrig riktigt nära efter Liverpools segermål.

United trycker på i slutskedet, men är aldrig riktigt nära.

Varför gick det som det gick?

I slutändan gavs Liverpool för mycket utrymme och för mycket andrum, och trots otur med domsluten är det inte en ursäkt för ett United som helt enkelt inte visade tillräckligt på planen för att förtjäna att ta hem tre poäng. Tre poäng som är livsviktiga i ligaspelet. Dessutom är detta Liverpools första tre poäng mot United någonsin på damsidan, som nu betyder att United är lika på poäng med Liverpool och om tabelltopparna Chelsea vinner mot Bristol noteras hela sju poäng upp till ligaledarna. Med halva säsongen spelad är det ett rejält käpp i hjulet i en säsong där United skulle ta nästa kliv. Nu verkar det snarare som att laget tar kliv bakåt.

Utmärkte sig positivt

Hayley Ladd var den som utlöste Uniteds mål med sin boll mot Galton och var i det stora hela en produktiv pjäs på mittfältet. Även Jayde Riviere var vaksam på högerkanten och målskytt Ella Toone får godkänt.

Behöver höja sig

Försvarsspelet från Turner på Liverpools första mål och Galtons bolltittande på andra är oacceptabelt. Kapten Zelem måste lyfta laget i mittfältet, snarare är det för många matcher då hon inte alls är lika delaktig i spelet som hon bör vara.

Manchester United – Leicester City 3-1 (2-1)

FA Women’s League Cup, gruppspel, 14 december


1-0 ( 3) Ella Toone
1-1 (32) Millie Turner (självmål)
1-2 (68) Taylor Hinds


Uniteds lag: Earps; Riviere, Le Tissier, Evans, Blundell, Ladd (Naalsund 73); Zelem, Toone (Geyse 73); Parris (Garcia 66); Galton, Malard (Wiliams 66)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK

Res med oss till Manchester!