Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: West Ham United - Manchester United
Två lag med höga toppar och djupa dalar drabbar samman

Dagen före dopparedagen ska vi bevittna när Manchester United åker till London och tar sig an West Ham United. Jag vet inte riktigt vad man ska säga om West Ham. Det känns som ett lag som alltid har blandat högt och lågt och det är ingen skillnad detta år med David Moyses gäng. Under december månad har de åkt på några rejäla nederlag men också tagit ett par fina skalper såsom bortavinsten mot Tottenham.

I Manchester United är vädret liknande eftersom vi aldrig riktigt vet vad vi får. Med lagkapten Bruno Fernandes tillbaka och en ung Kobbie Mainoo i fin form ska vi se ändå positivt på morgondagen. 

 

Manchester United

Det har varit blandade ord efter Uniteds insats mot Liverpool. Många förvånades över att vi lyckades hålla stången med ett riktigt bra försvarsspel, och därutöver skapa några heta chanser som faktiskt borde resulterat i ett mål. Ändå måste vi erkänna att Liverpool styrde och ställde en hel del och att United inte lyckades hålla i bollen särskilt länge i sina försök till offensiv.

Men vi såg också ljusglimtar. Onana gjorde det bra i mål och Varane var tillbaka som en gigant i mittförsvaret. Låt oss hoppas att han nu är inne i värmen igen och att vi kan få en viss stabilitet i backlinjen framöver. Med Dalot avstängd spelar Wan-Bissaka mot West Ham. Sedan är det alltid gissningslek mellan Shaw som mitt- eller ytterback, Lindelöf eller Reguilon?

På mittfält är Fernandes som sagt tillbaka och även om vi från och till ser en del gnäll och uppgivenhet så är han avgörande för vår offensiv. I hans frånvaro var Kobbie Mainoo den enda som lyckades skära igenom med ett fint pass till Garnacho i matchen mot Liverpool. Jag hoppas Mainoo får fortsatt förtroende och att Ten Hag prövar trion Fernandes, Mainoo och Amrabat på mitten. Marockanen har visserligen inte rosat marknaden i United men någon liten del av mig vill ändå tro att det finns något där.

Offensivt på kanterna finns inte mycket annat än Garnacho och Antony att välja på just nu. Kanske får Rashford ytterligare en chans innan jul, men jag tror på de båda förstnämnda. Längst fram ska såklart Rasmus Höjlund spela även om vi förväntar oss mer även från honom.

Det gäller nu att fortsatt visa kamp och glöd och dra in några trepoängare och sedan med tillförsikt se fram emot en bättre vår. Med en, förhoppningsvis, pånyttfödd Casemiro och kvartetten Mount, Eriksen, Martínez och Malacia tillbaka i januari kan hoppet komma åter. Vi vet också att det nu endast är Premier Leauge och FA-cupen som gäller, något som borde gynna en ökade form i laget. De negativa tankarna lämnar vi till en annan gång.

Möjlig startelva:

West Ham United

David Moyses gäng hade siktet inställt på en fin säsong och förnyat spel i Europa men frågan är om det blir så. Jarrod Bowen har kommit igång i år och anfallaren har redan gjort 10 mål på 16 matcher under säsongen. Därutöver glänser James Ward-Prowse till emellanåt och mot Wolves gjorde unge ghananen Mohammed Kudus två mål. Kudus som för övrigt fanns som övergångsrykte till United tidigare under sommaren.

Däremellan läcker dock laget en hel del. Liverpool vann under veckan stort i ligacupen, 5-1, och även veckan dessförinnan fick West Ham se sig besegrade i derbyt mot Fulham med hela 5-0. Mot Liverpool vilades dock några nyckelspelare från start. Så var står då West Ham denna helg?

På gårdagens presskonferens betonade Moyses att det är redo för att ta emot United och att Premier Leauge och Ligacupen är två helt olika tävlingar (apropå storförlusten mot Liverpool).

Det anrika londonlaget har tydlig potential och är vid seger förbi United i tabellen. I skrivande stund är de endast en poäng bakom så det är inte läge att på något sätt håna West Hams instabilitet. De är också kvar i åttondelsfinal i Europa Leauge och har vunnit fyra av de sex senaste i ligan. Det lär således bli en tuff uppgift för United att komma till London och avgå med segern.

I startelvan denna gång lär flera spelare vara tillbaka såsom Ward-Prowse, Lucas Paqueta, Kurt Zouma och Lukasz Fabianski. Vi lär också få se unge Kudus från start tror jag. Viss osäkerhet finns på någon position, men vi kan få se samma elva som startade i segern mot Wolves. Vi vet också sedan tidigare att målfarlige Michail Antonio saknas på grund av skada men som jag redan betonat har andra målskyttar klivit fram.

Möjlig startelva:

Historik

United och West Ham brukar spela jämnt på senare år. Säsongen 2022/2023 vann United båda tillställningarna med 1-0 medan vi förra året förlorade knappt i London med 1-0. I jakten mot förra årets ligacupsguld slog United West Ham med klara 3-1 efter två väldigt sena mål av Garnacho och Fred.

Visste ni att…

 • Mohammed Kudus har spelat i Ajax och lovordats av Erik Ten Hag. Kanske inte så konstigt att det förekom övergångsrykten till United under sommaren.
 • David Moyses lämnade West Ham United 2018 efter ett längre kontrakt men kom tillbaka året därpå efter att laget hackat rejält i Premier Leuage. Han uttalade sig då med orden, ”jag tror det bara finns två eller tre tränare som har bättre statistik i Premier Leauge än jag. Det är vad jag gör, jag vinner.”
 • Lagen har inte spelat lika sedan sommaren 2020, det ligger kanske nära till hands med delat pott igen.

Matchinformation

West Ham United
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 18
Tid: Lördagen den 23 december 2023, 13.30
Plats: London Stadium, London
Domare: Simon Hooper
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Dalot (avstängd, en match)
 • Maguire (ljumske, inget datum)
 • Casemiro (hamstring, årsskiftet)
 • Martínez (skadad, årsskiftet)
 • Malacia (knä, i början 2024)
 • Mount (skadad, mitten december)
 • Sancho (internavstängning)
Tveksamma:

 • Eriksen (matchform, liten chans)
 • Martial (sjuk, liten chans)
 • Lindelöf (skadad)
 • Amad (matchform, liten chans)
FORM
O29/11GalatasarayBCL3-3
F2/12NewcastleBPL0-1
V6/12ChelseaHPL2-1
F9/12BournemouthHPL0-3
F12/12FC BayernHCL0-1
O17/12LiverpoolBPL0-0

West Ham United

Skador och avstängningar:

 • Antonio (knä, slutet december)
Tveksamma:

 • Aguerd (sjuk)
 • Cornet (sjuk)
FORM
O3/12C. PalaceHPL1-1
V7/12TottenhamBPL2-1
F10/12FulhamBPL0-5
V14/12FreiburgHEL2-0
V17/12WolvesHPL3-0
F20/12LiverpoolBLC1-5

United mot West Ham

Totalt:15273-32-47273-188
Borta:7219-22-31101-115
Premier League:5433-13-8103-47
SENASTE MÖTENA
V2022-01-22HPL1-0
V2022-10-30HPL1-0
V2023-03-01HFA3-1
F2023-05-07BPL0-1
SENASTE BORTAMATCHER
F2019-09-22BPL0-2
V2020-12-05BPL3-1
V2021-09-19BPL2-1
F2023-05-07BPL0-1