Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Aston Villa
Underprestation mot överprestation

Det var 19 dagar sedan vi fick fira ett Unitedmål. Man har nästan börjat glömma hur det känns när man får se sitt lag näta. På andra sidan av myntet så hittar vi Aston Villa, ett lag vars supportrar också finner sig i en ovanlig, dock bekvämare, sits. Birmingham laget är just nu i en titelstrid, det är nog ganska få Villasupportrar som minns hur det kändes. Underprestation mot överprestation, kontrasten kunde inte vara tydligare inför morgondagens möte.

Manchester United

Som nämnt i ingressen så börjar måltorkan svida rejält i Unitedkretsarna. Det har varit fyra matcher utan mål för United och spelet på planen lovar inget om en förbättring, imorgon kväll kan det mycket väl vara så att vi pratar om fem raka matcher utan några mål. Det är svårt att säga något annat när man ser hur himla idelöst spelet är i Manchester United. Mot West Ham så hölls det mycket boll men det fanns ingen ide kring hur vi skulle skapa några lägen eller sätta våra offensiva vapen i position. Det känns åter igen som att vi måste leva på ögonblick av individuell briljans för att vinna fotbollsmatcher och om det finns någonting som vi lärde oss under tiden med Ole Gunnar Solskjaer som tränare så är det att den sortens spel inte funkar i längden. Vi behöver någonting att bygga på och vi får kanske hoppas att den nya sportsliga ledningen kan bygga något konkret i längden samt ge spelarna en spark i bakdelen redan inför morgondagen. Ändring brukar ju kunna ge en liten positiv knuff på fotbollsplanen, det är ännu en grej vi lärde oss av gamle goda Ole.

När skadeläget är som det är så finns det inte speciellt mycket svängrum för Erik ten Hag att ändra laget som skämde ut sig på London Stadium. En positiv grej är väl att vi kan hoppas på att Raphael Varane är tillbaka i startelvan efter att han missat helgens match på grund av sjukdom. Unge debutanten Willy Kambwala gjorde absolut inte bort sig i London men att få tillbaka, i min mening, vår bäste försvarare gör väldigt mycket för det defensiva spelet. En annan som bör spela är Diogo Dalot, som missade West Ham efter att ha utvisats på Anfield av den känslige Michael Oliver. Annars så får vi hoppas att Jonny Evans och Luke Shaw kan prestera bättre, det kommer att behövas mot ett jobbigt Aston Villa.

Vi är ett mycket bättre lag med generalen i försvaret.

Jag hoppas verkligen att vi slipper se Scott McTominay i morgondagens startelva. När Skotten inte kutar in i straffområdet och gör mål så händer det verkligen ingenting positivt kring honom på planen. För att vara en startspelare i Manchester United så måste man kunna bidra på mer än ett sätt, det kan inte McTominay i dagsläget. Jag befarar dock att han kommer att starta imorgon då Erik ten Hag verkar gjort honom till en spikad startpjäs efter målen mot Brentford för två månader sedan. Kobbie Mainoo stod för ett kostligt misstag mot West Ham och jag blir inte förvånad om han får vila från startelvan imorgon. Vi lär få se den ensamma defensiva mittfältaren Amrabat behöva jobba ensam mot Villas kontringar medans Bruno Fernandes och McTominay försöker hitta på något offensivt, jag svettas bara av tanken.

Rasmus Højlund har inte gjort mål i Premier League, men ingenting av det är hans eget fel. Dansken får helt enkelt inte chanserna för att kunna bli målfarlig i England. Hans anfallskollegor verkar ofta okapabla att ge honom bollen i rätt lägen och när man inte får konsekventa lägen så är det väldigt svårt att komma in i målruset som många anfallare behöver för att bli effektiva, morgondagens motståndare har sett det med sin striker Ollie Watkins. På vänsterkanten så har Erik ten Hag gett fullt stöd till Alejandro Garnacho och medans han många gånger står för spännande aktioner så har det inte blivit mycket produktion från tonårigen. Det kanske är dags att åter igen ge Marcus Rashford en chans att starta på sin favoritposition?

Med snacket som går hade man kunnat tro att högerkanten är ett större problem än vänstern där Garnacho springer omkring. jag skulle påstå att problemgraden bör ligga på samma nivå. Antony stod för några fina inspel i helgen som såklart ses över då hela fotbollsvärlden har bestämt sig för att han inte kan göra något rätt på en fotbollsplan. Antony är långt ifrån bra nog, hans spelstil får många gånger en att vilja slita sig i håret men sanningen är också att han förmodligen är den som skapat mest i den nuvarande måltorkan, ingen stor bedrift såklart men det behöver ändå påpekas med tanke på hur spelaren behandlas i media.

Ska hackkycklingen någonsin få till det i United?

Möjlig startelva:

Aston Villa

De som inför säsongen trodde på allvar att Aston Villa skulle vara titelutmanare kring jul var nog ytterst få. Det är omöjligt att inte påstå att Unai Emery överpresterar ganska grovt med sitt lag, det säger jag inte för att se ner på Villas trupp utan det är mera av en komplimang till det otroliga jobb som den förra Arsenal och Villarreal tränaren har gjort hittills denna säsong. Emery har fått det mesta att ticka i hans Aston Villa och även byggt upp Villa Park till ett riktigt fort där både Arsenal och Manchester city fått sig besegrade. Tråkigt nog för Villa så spelas inte morgondagens match på Villa Park utan det är en resa till Manchester som nalkas, en chans för laget att svara på det där besynnerliga poängtappet hemma mot Sheffield United förra veckan. Sedan dess har Emerys gäng fått vila upp sig och ser sig som ovan storfavorit där de ska kliva ut på Old Trafford på tisdag kväll.

Det var som sagt ett ovanligt poängtapp hemma på Villa Park i fredags när Sheffield United tog poäng på kontroversiell maner. En vinst där hade faktiskt betytt ligaledning för Villa över julhelgen då mötet mellan Liverpool och Arsenal slutade lika. Laget kommer därför att komma till Old Trafford motiverade att fortsätta vad som hittills varit en underbar säsong för The Villans.

Vi kan nog förvänta oss att Unai Emery ställer upp med ett lag som liknar det som mötte Sheffield United i fredags. Den största ändringen blir nog frånvaron av Matty Cash som är avstängd imorgon. Vi kan därför förvänta oss en backlinje med VM hjälten Emiliano Martinez mellan stolparna samt Clement Lenglet och Diego Carlos som mittbackspar då Ezri Konsa kan flyttas ut på högerbackspositionen som Cash vanligtvis tar upp. Framåt i banan så lär vi se det bästa som Emery kan ställa upp med. Douglas Luiz och John McGinn har fungerat som ett riktigt bra tvåmanna mittfält för Villa och Leon Bailey har varit farlig från sin högerkant. 22-årige Jacob Ramsey har haft en jobbig säsong hittills, men spelaren startade mot Sheffield United och startar säkert även imorgon till vänster. Ett av sommarens stora nyförvärv för Aston Villa var den franska anfallaren Moussa Diaby. Spelaren, som vanligtvis användes som högerytter i Bayer Leverkusen, har använts mer centralt under Unai Emery bakom Ollie Watkins. Forwarden Watkins står för en riktigt fin säsong i år med nio mål och sex assists till sitt namn. Detta är ett lag som besitter mycket offensiv kraft och Unitedförsvaret kommer att få jobba hårt för att stoppa Aston Villa i sin jakt för toppen av tabellen.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United brukar vinna när dessa lag möts på Old Trafford. Sedan december 2009 så har Villa bara vunnit en match där, det var den 25:e september 2021 då Kourtney House nickade in ett sent avgörande och Bruno Fernandes missade straff.

Förra säsongen så vann båda lagen sina hemmamatcher mot varandra i ligaspelet, United slog dock Aston Villa även i ligacupen med 4-2 på vägen till trofen.

Visste ni att…

 • Gör Manchester United inte mål imorgon så är det första gången på 42 år som klubben går fem matcher utan att näta.
 • Manchester United och Aston Villa är faktiskt de två lagen som har flest vinster på ”Boxing Day” i historien.

Matchinformation

Manchester United
Aston Villa
Turnering: Premier League, omgång 19
Tid: Tisdagen den 26 december 2023, 21.00
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Craig Pawson
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Lindelöf (ljumske, mitten/slutet januari)
 • Casemiro (hamstring, mitten januari)
 • Maguire (ljumske, början januari)
 • Martínez (skadad, mitten januari)
 • Mount (skadad, mitten januari)
 • Malacia (knä, i början 2024)
 • Sancho (internavstängning)
Tveksamma:

 • Varane (sjuk, liten chans)
 • Martial (sjuk, liten chans)
 • Amad (matchform, liten chans)
FORM
F2/12NewcastleBPL0-1
V6/12ChelseaHPL2-1
F9/12BournemouthHPL0-3
F12/12FC BayernHCL0-1
O17/12LiverpoolBPL0-0
F23/12West HamBPL0-2

Aston Villa

Skador och avstängningar:

 • Buendia (knä, juni)
 • Mings (knä, juni)
 • Olsen (smäll, mitten januari)
 • Tielemans (vad, januari)
 • Kamara (avstängd)
 • Cash (avstängd)
 • Traoré (muskel, inget datum)
Tveksamma:

 • Torres (fot)
FORM
O3/12BournemouthBPL2-2
V6/12Man CityHPL1-0
V9/12ArsenalHPL1-0
O14/12Zrinjski MostarBUEC1-1
V17/12BrentfordBPL2-1
O22/12Sheffield UtdHPL1-1

United mot Aston Villa

Totalt:196104-41-51361-253
Hemma:9766-18-13206-84
Premier League:5638-13-5101-37
SENASTE MÖTENA
O2022-01-15BPL2-2
F2022-11-06BPL1-3
V2022-11-10HLC4-2
V2023-04-30HPL1-0
SENASTE HEMMAMATCHER
F2021-09-25HPL0-1
V2022-01-10HFA1-0
V2022-11-10HLC4-2
V2023-04-30HPL1-0