Damlaget: Manchester United - Newcastle United 5-0
Talande klasskillnad, då United avancerade i cupen

Manchester United spelar två divisioner över Newcastle United och det syntes, då lagen på söndagens möttes i FA-cupen. United vann med 5-0 i en match där det mestadels var spel mot ett mål.

United kom till flera stora chanser redan i matchinledningen. Gästerna stod ändå emot i knappa halvtimmen innan Ella Toone kunde öppna målskyttet. Toone spelade sedan fram Nikita Parris till 2-0 före paus.

Efter paus adderade Parris sitt andra innan inhopparna Rachel Williams och Melvine Malard skrev in sig i målprotokollet.

Laget

Marc Skinner valde i stort sett bästa möjliga lag, sannolikt med nästa veckas match mot Chelsea i åtanke. Lisa Naalsund saknades i matchtruppen men Melvine Malard tog plats på bänken trots att hon i veckan haft problem med en vad. Offensivt var det notabelt att Nikita Parris tog platsen som toppforward medan Geyse spelade ytterforward.

Vad hände?

Redan från avspark var klasskillnaden mellan lagen uppenbar. United kom till flera farliga möjligheter under de inledande minuterna.

Ella Toone, i Zorromask sedan hon fått en smäll mot PSV, kom till ett farligt avslut i den andra matchminuten. På den efterföljande hörnan fick Parris chansen på nick från nära håll mot ett öppet mål men hon kom inte upp tillräckligt högt för att styra nicken under ribban. Några minuter senare var det Geyse som inte kunde pricka mål, då United jagade ett tidigt ledningsmål.

United kom så nära det går att komma när Toone testade i straffområdet. Målvakten får fingrarna på bollen och styr den i stolpen, upp i ribban och sedan ner på mållinjen.

Därefter får Parris ett par stora chanser utan att kunna kapitalisera.

Newcastle stod emot i knappa halvtimmen men slutligen spräcktes nollan. Toone snappar upp en rensning utanför straffområdet, tar sig förbi en försvarare med sin första bollkontakt och sätter sedan bollen i nät med ett vänsterskott.

Ett maskerat firande.

Toone agerar sedan framspelare när United dubblar ledningen. Efter en hörna måttar hon inlägg och Parris kan nicka mål.

Uniteds tredje mål kommer tidigt i andra halvlek. Målvakten agerar svagt på ett inlägg från Toone och bollen faller till Lucía García vid bortre stolpen och hon spelar omedelbart in den på Parris, som bara behöver stå där hon står för att styra in bollen i nät.

Inhoppare Rachel Williams är nästa spelare att skriva in sig i målprotokollet. Hennes första skott går i ribban men det hjälper inte Newcastle då returen faller till Williams och nu nätar hon.

Målskyttet avslutas på tilläggstid. Katie Zelem hittar Melvine Malard på hörna.

Varför gick det som det gick?

Matchbilden och resultatet speglar lagens kvalitet. United är helt enkelt på en annan nivå än Newcastle och något annat än en Unitedseger var aldrig aktuellt.

Utmärkte sig positivt

Ella Toone sticker förstås ut. Med ett mål och en assist före paus garanterar hon Uniteds seger.

Jayde Riviere imponerar på högerbacken. Dels fyller hon på bra offensivt med flera farliga inlägg. Hon är också den som mest frekvent stoppar gästernas kontringsförsök.

Nikita Parris rör sig bra som toppforward och belönas med ett par mål. Men hon måste samtidigt kritiseras för bristande effektivitet.

Lucía García gör en bra insats på vänsteryttern och visar att det nog är hennes bästa position. Baserat på form bör hon nog gå före Leah Galton just nu.

Behöver höja sig

Ska vi nämna någon så är det Geyse. Hon spelar dryga timmen och mot Newcastle har vi rätt att kräva betydligt mer än några lyckade dribblingar.

Noterat

• United nominerade bara sex avbytare. Märkligt, kan jag tycka, att de vakanta platserna på bänken inte fylls av akademispelare.
  • Irene Guerrero blev inbytt för hennes blott andra framträdande som Unitedspelare. Hon debuterade i oktober men missade större delen av hösten på grund av skada.
  • Nikita Parris två mål betyder att hon blev första Unitedspelare att komma upp i tio mål den här säsongen. Hon har nu gjort fler mål den här säsongen än hon gjorde på hela förra.

Härnäst

FA-cupens åttondelsfinaler lottas imorgon kväll och spelas andra helgen i februari.

Dessförinnan har United både ligan och Ligacupen att fokusera på. Närmast på söndag (13.30) då vi reser till London för match mot Chelsea på Stamford Bridge. Det blir en mycket tuff uppgift för United, som är piskade att vinna, mot ett lag vi aldrig har besegrat.