Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Chelsea - Manchester United
Hög tid att slå den blå giganten

En rejäl utmaning står för dörren men också en fin möjlighet. Giganterna i WSL, Chelsea,  är svårslagna och det blir absolut ingen lätt uppgift borta i London på Stamford Bridge. Men samtidigt har serieledarna sett humana ut vid några tillfällen såsom i första halvlek under matchen mot West Ham senast. Storstjärnan Sam Kerr är skadad vilket såklart är tråkigt men också något som kan öka Uniteds chanser att hålla tätt bakåt. 

Chelsea har dominerat de senaste årens ligaspel och leder även tabellen i skrivande stund, tre poäng före Manchester City och Arsenal. Manchester United finns där bakom på en fjärdeplats men hela sju poäng bakom. Förra årets bedrift att knipa en plats i Champions Leauge lär bli svår att upprepa om inte laget tar poäng i London i morgon. Jag har obegripligt nog en självsäker ”blå vän”, det är hög tid att tysta både honom och alla andra ”felfärgade” därute.

Det är avspark imorgon klockan 13.30. Matchens sker inför storpublik på Stamford Bridge och visas på Viasat. 

Manchester United

United kommer från en storseger mot Newcastle i FA-cupen. Dessförinnan gick det lite upp och ned i spelet och tränare Marc Skinner har fått utstå stor kritik. Förlusten mot Liverpool var tung. Det är fortsatt ett antal spelare på Uniteds skadelista som Gabby George, Jess Simpson, Aofie Mannion, Emma Watson och Hinata Miyazawa. Senast saknades också Lisa Naalsund som dock kan vara tillbaka till denna match och även Evie Rabjohn är i träning. Tillbaka senast var också Irene Guerrero.

På gårdagens presskonferens sa Skinner att laget är mer eller mindre fulltaligt utöver de långtidsskadade och att stämningen är god. De vet vad som väntar och även om man gör en stark match blir Chelsea en svår nöt att knäcka. Attityd, tro och att göra det man talar om operativt på planen är nyckeln enligt Skinner. Även om han betonade hur svårt det är att vinna mot Chelsea var det en påtagligt självsäker Marc Skinner som mötte pressen. Dags att också föra över all denna självsäkerhet också till planen.

Skinner betonade vidare att klubben hela tiden jobbar för att förstärka laget för att bli konkurrenskraftigt mot de tuffaste konkurrenterna även i andra turneringar. På frågor om den ”toxiska” stämningen i United la han ut texten om att det alltid är lätt att uttrycka sig på sociala medier och visa missnöje. Tvärtom är det mycket bra stämning i klubben menade Skinner.

Ella Toone har hittat formen och är en av dem som  måste vara i fortsatt toppslag för en vinst i morgon. Laget som ställs upp från start är sannolikt liknande som i ligan innan uppehållet. Det är den offensiva linjen som har växlat lite från och till med konkurrens mellan spelare som Geyse och Parris, García och Galton. Längst fram i morgon hittar vi troligen Melvine Malard.

En som pockar på för fler framträdanden är också Lisa Naalsund som enligt Skinner har potential att vara en av världens bästa mittfältare.

En möjlig elva:

Earps,
Riviere, Le Tissier, Turner, Blundell,
Ladd, Zelem,
Parris, Toone, Galton,
Malard

Chelsea

Chelsea är tyvärr lite i WSL som Manchester City varit i Premier Leauge. Det vill säga, frustrerande dominanta.

När storstjärnan Sam Kerr drog på sig en knäskada under Chelseas träningsläger var det många som höll andan. Hon är enligt uppgift borta resten av säsongen och det är såklart ett avbräck i offensiven då den australiensiska stjärnan alltid levererar. Hon har gjort 9 mål på 12 framträdanden denna säsong, att jämför med 29 mål på 39 matcher förra säsongen.

Chelsea är förstås starka även utan Kerr. En annan hyllad stjärna är den tidigare United-spelaren och landslagsmittfältaren Lauren James. Hon har gjort 7 mål på 12 matcher hittills i år och är en av regissörerna på mittfältet. Efter en lite skakig inledning mot West Ham i FA-cupen hade laget inga problem att vinna till slut. I ligan har det blivit en förlust mot Arsenal och en oavgjord, i övrigt 8 raka vinster och stigande form. Mot United har Chelsea tio matcher utan förlust.

Andra spelare som lär kliva fram är svenska Johanna Rytting Kaneryd, Skottlands Erin Cuthbert, tyskan Nüsken och Norges Guro Reiten. Svenska Nathalie Björn väntas också göra sin ligadebut i morgon, åtminstone på bänken. Chelsea leder även sin grupp i Champions Leauge en poäng före Häcken som dock gjorde bra motstånd i Göteborg senast.

Tidigare möten

United har alltså inte besegrat Chelsea på tio försök. Förra kalenderårets möten (den första i ligan, den andra i FA-cupen) slutade dock endast med uddamålsförluster 1-0 (gissa målskytten vid båda tillfällena, just det: Sam Kerr). United har lyckats nå oavgjort vid ett tillfälle och det var hösten 2020.

Chelsea – Manchester United

Turnering: Women’s Super Leauge
Datum: 21 januari 2024
Avspark: 13.30
Teve: Matchen sänds på Viasat